sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Άγιαξ, 20 χρόνια μετά (videos)

Ο Άγιαξ επιστρέφει σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από μια εικοσαετία και το sport-fm.gr θυμάται την τελευταία παράσταση των «τρομερών μωρών» του Λουίς Φαν Χάαλ.

Ο Άγιαξ είδε τον… χάρο με τα μάτια του στην «Veltins Arena» της Σάλκε, όμως κατόρθωσε να μετατρέψει το εις βάρος του 3-0 σε 3-2 στην παράταση και πήρε έτσι μια παλικαρίσια πρόκριση, αγωνιζόμενος μάλιστα με 10 παίκτες.

Τα «πιτσιρίκια» του Πίτερ Μπος θα μάθουν λίγο μετά τις 14:00 τον αντίπαλό τους στα ημιτελικά του Europa League, έχοντας ως στόχο την επιστροφή της ομάδας σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από το 1996 (όταν ο Παναθηναϊκός άφησε… ημιτελές το «θαύμα»).

Πάντως, οι ποδοσφαιριστές του «Αίαντα» έχουν ήδη καταφέρει να φέρουν ξανά την ομάδα τους σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από ακριβώς μια εικοσαετία. Τότε, τη σεζόν 1996/97, τα «τρομερά μωρά» του Λουίς Φαν Χάαλ έδωσαν ουσιαστικά την τελευταία τους μεγάλη «παράσταση», φτάνοντας στα ημιτελικά του Champions League.

Έχοντας φτάσει σε δύο συνεχόμενους τελικούς το 1995 και το 1996, ο Άγιαξ μπήκε στην διοργάνωση του 1997 ως φαβορί για να τα ξανακαταφέρει.

Στην πρώτη αγωνιστική του ομίλου, ο «Αίαντας» νίκησε εκτός έδρας την Οσέρ χάρη σε γκολ του Λίτμανεν, αλλά… προσγειώθηκε απότομα στο δεύτερο ματς, αφού είδε την Γκρασχόπερς να «αλώνει» το Άμστερνταμ (1-0).

Ακολούθησαν δύο κολλητές νίκες ενάντια στην Ρέιντζερς (4-1, 1-0) και μία ήττα εντός έδρας από την Οσέρ (2-1), πριν εξασφαλίσει την πρόκριση ως 2ος μετά το «διπλό» στην έδρα της Γκρασχόπερς (1-0).

Στα προημιτελικά, αντίπαλος ήταν η πρωταθλήτρια Ισπανίας Ατλέτικο του Μίλινκο Πάντιτς.

Το 1-1 στο «Amsterdam Arena» ακολούθησε νέα ισοπαλία με το ίδιο σκορ στο «Vicente Calderon», με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί στην παράταση. Εκεί, τα γκολ των Ντάνι και Μπαμπαγκίντα έδωσαν την πρόκριση στον «Αίαντα» με 3-2 (είχε ισοφαρίσει προσωρινά με τον Πάντιτς η Ατλέτικο).

Αντίπαλος στα ημιτελικά, η Γιουβέντους του Μαρσέλο Λίπι. Οι σκέψεις των Ολλανδών για «εκδίκηση» για τον χαμένο τελικό της προηγούμενης χρονιάς εξανεμίστηκαν μετά το πρώτο ματς στην Ολλανδία, καθώς η «μεγάλη κυρία» δεν αστειευόταν και νίκησε με 2-1.

Η ρεβάνς αποδείχτηκε εφιαλτική για τους Ολλανδούς, με το τελικό 4-1 να δίνει την πρόκριση στους Ιταλούς και να σημαίνει το τέλος εποχής για την σπουδαία φουρνιά του Άγιαξ.

Οι Πάτρικ Κλάιφερτ, Μαρκ Όβερμαρς , Ουίνστον Μποχάρντε και Κίκι Μουσάμπα αποχώρησαν στο τέλος της σεζόν μαζί με τον προπονητή τους για άλλες πολιτείες και κάπου εκεί άρχισε να φθίνει η πορεία της ομάδας.

Τα επόμενα είκοσι χρόνια, ο «Αίαντας» έφτασε δύο φορές σε προημιτελική φάση διοργάνωσης της UEFA, αλλά ποτέ παραπέρα.

Την αμέσως επόμενη χρονιά (1997/98) αποκλείστηκε στους «8» του Κυπέλλου UEFA από την Σπαρτάκ Μόσχας (1-3, 0-1), ενώ το 2003 «άγγιξε» τα ημιτελικά του Champions League, αλλά ο Τόμασον έστειλε στο 91’ την Μίλαν στην επόμενη φάση (0-0, 2-3).





Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x