sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Αυτός είναι ο νέος αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού!

Ένας φιλόσοφος του ποδοσφαίρου στον Ολυμπιακό! Το sport-fm.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής και της καριέρας του νέου αθλητικού διευθυντή των πρωταθλητών Ελλάδας, Αρμάντο Μάριο Χουσίγιος!

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το θέμα που πρωταγωνιστεί στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού και παράλληλα, «καίει» τους φίλους των «ερυθρολεύκων», είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία και θα αποτελέσει τον επόμενο προπονητή της ομάδας του Πειραιά.

Σε μια απόφαση, ωστόσο, που λίγοι περίμεναν, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την έναρξη της συμφωνίας του με τον Αρμάντο Μάριο Χουσίγιος, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα το πόστο του αθλητικού διευθυντή.

Το sportfm.gr έψαξε στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του και σας παρουσιάζει τον άνθρωπο, που από το καλοκαίρι θα αποτελέσει τον ιθύνων νου των πρωταθλητών Ελλάδας και από τα χέρια του θα περνούν όλες οι σημαντικές αποφάσεις της επόμενης ημέρας των Πειραιωτών.

Του Αλέξανδρου Ξενικάκη

Ο Αρμάντο Μάριο Χουσίγιος, λοιπόν, τον προηγούμενο Φεβρουάριο συμπλήρωσε 58 χρόνια ζωής. Γεννηθείς στις 5 Φεβρουαρίου του 1958, είναι ο γιος των Εουσέμπιο και Χούλια Χουσίγιος. Παρότι Αργεντινός, το επίθετό του έχει ισπανικές ρίζες, αφού «κρατάει» από το Βασίλειο της Καστίλης, που, πλέον, είναι γνωστό ως πόλη Μπούργκος.

Στον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνει να διαβάζει κλασική λογοτεχνία και όχι μπεστ-σέλερ, όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος. Η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, ωστόσο, καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χρόνο της ημέρας του. Αρέσκεται να το εξετάζει, τόσο τακτικά όσο και στρατηγικά και μάλιστα, πρόθεσή του είναι κάποια στιγμή να εκδώσει το δικό του βιβλίο σχετικά με τα μυστικά του αναφορικά με τη στρογγυλή θεά.

inner
Όπως μαρτυρούν άτομα από το κοντινό του περιβάλλον, οι ποδοσφαιρικές του γνώσεις είναι τέτοιες που, αν βρεθείς συνομιλητής του, είναι δεδομένο πως τα λεγόμενά του θα σε καθηλώσουν. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όποιο και να είναι το θέμα της κουβέντας, αυτή θα καταλήξει στο ότι «ο Μέσι είναι καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Και αυτό το ξέρουν από εδώ ως την Κίνα».

Πρόκειται, επί της ουσίας, για έναν πολίτη του κόσμου, ο οποίος έχει ζήσει σε Σαουδική Αραβία, Νέα Υόρκη, Μούρθια, Μαδρίτη, Τενερίφη, Βολιβία και φυσικά, Αργεντινή. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, έχει επιλέξει ως τόπο κατοικίας του τη Μάλαγα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αντίθετα με όσους έχουν γεννηθεί εδώ, εγώ το έχω επιλέξει».

Η επιλογή του αυτή δεν έγινε τυχαία. Ο δεσμός του με την ομάδα της Ανδαλουσίας είναι αρκετά ισχυρός και αυτό αποδεικνύεται από τα, συνολικά, έξι περάσματα που έχει κάνει από εκεί. Τρία ως ποδοσφαιριστής, ένα ως προπονητής της δεύτερης ομάδας και δύο -τα πιο πρόσφατα- ως αθλητικός διευθυντής. Αποτελεί ποδοσφαιρικό προϊόν των ακαδημιών της Μπόκα Τζούνιορς, όπου και έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, το 1977. Μάλιστα, ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες, το 1978. Έκτοτε αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες, μεταξύ των οποίων είναι η Σαν Λορέντζο, η Κάντιθ, αλλά και η Μάλαγα, στην οποία και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, το 1994.

inner
Ως προπονητής έχει καθίσει στον πάγκο των Ντεπορτίβο Μορόν, της Σαν Λορέντζο, της Ουνιόν Σεντράλ, της Μούρθια, αλλά και της Μάλαγας Β'. Από ό,τι φαίνεται, όμως, τον κέρδισε το μάνατζμεντ, έχοντας εργαστεί ως αθλητικός διευθυντής στις Σαν Λορέντζο και Μάλαγα. Στην ισπανική ομάδα είχε και τις μεγαλύτερες επιτυχίες όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και στην παραγωγή παικτών, αφού κατά τη θητεία του εκεί έχουν αναδειχθεί ποδοσφαιριστές, που αυτήν τη στιγμή αγωνίζονται στους κορυφαίους συλλόγους του πλανήτη, όπως είναι ο Ίσκο, ο Μονρεάλ, ο Καμπαγιέρο, ο Χοακίν και ο Τουλαλάν.

Όπως έχει τονίσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ενώ βρισκόταν στην Μάλαγα «η θέση του αθλητικού διευθυντή είναι μία πολύ σημαντική ευθύνη. Πρέπει να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις. Είναι πιθανό να αποκτηθούν παίκτες που δεν θα αποδώσουν, κάτι που μου έχει τύχει. Ακόμα και τότε, όμως, δεν πρέπει να τα παρατήσεις. Πρέπει να δείξεις χαρακτήρα και δύναμη. Να κάνεις αυτό που πρέπει. Γενικότερα, δεν πρέπει να παρασύρεσαι είτε αρνητικά είτε θετικά. Πάντα οφείλεις να είσαι ισορροπημένος και να σκέφτεσαι σιωπηλά και με ηρεμία».

Στα χέρια του Αργεντινού αναμένεται να βρεθεί μεγάλο μέρος του μεταγραφικού σχεδιασμού της ομάδας του Πειραιά το ερχόμενο καλοκαίρι, για αυτό και αρκετό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι απόψεις του σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να κινείται μια ομάδα κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου. «Στις μεταγραφικές περιόδους πρέπει να βρίσκεσαι πάντα στην αγορά και να έχεις ένα σχέδιο. Όσο απίθανο είναι να πουλήσεις όλους τους παίκτες τόσο απίθανο είναι να μην πουλήσεις και κανέναν. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Πρέπει να προσαρμόζεσαι στα όρια του μπάτζετ. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τους καλύτερους παίκτες. Δεν πρέπει να μας φοβίζει η αποχώρησή τους, καθώς πάντα υπάρχει τρόπος να καλυφθεί το κενό. Το να είναι ένας παίκτης πιο ακριβός από κάποιον άλλο δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και καλύτερος».

Τέλος, την πρέπουσα βαρύτητα δίνει και στην ορθή λειτουργία των ακαδημιών: «Ο στόχος δεν είναι η κατάκτηση τροπαίων που θα μπουν στην βιτρίνα, αλλά το να προετοιμάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους νέους ποδοσφαιριστές και να τους βοηθήσεις, εκτός από ταλέντο, να βρίσκονται σε σωματική ψυχική ετοιμότητα».

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως για τον Χουσίγιος η ανάληψη της θέσης του αθλητικού διευθυντή στον Ολυμπιακό δεν θα είναι η πρώτη του επαφή με την ομάδα του Πειραιά. Αυτή έγινε το 2014 όταν, λειτουργώντας ως αθλητικός διευθυντής της Μάλαγα, είχε προσεγγίσει τον τότε προπονητή των «ερυθρολεύκων», Μίτσελ, προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Ανδαλουσιανών.

Τελικά, η προσπάθειά του δεν στέφθηκε με επιτυχία, ωστόσο το οξύμωρο είναι πως οι ρόλοι, πλέον, έχουν αντιστραφεί, αφού ο ίδιος εργάζεται στον Ολυμπιακό, ενώ ο Ισπανός τεχνικός βρίσκεται στον πάγκο της αγαπημένης του Μάλαγα.

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x