sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Μια πενταετία στην Premier League που δεν μπορείς να ξεχάσεις

Πέρασαν 25 χρόνια από τις 20 Φεβρουαρίου 1992 όπου δημιουργήθηκε η Premier League και μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν συμβεί... πράγματα και θαύματα!

H Πρέμιερ Λιγκ στις 15 Αυγούστου κλείνει τα 25 της χρόνια. 25 χρόνια άφθονου χρήματος, σπουδαίων παικτών και πρωτοφανούς ταλέντου, σκανδάλων και χρεών, μαθημάτων και παθημάτων... Μια εποχή με τα όλα της! Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το αγγλικό πρωτάθλημα, έχει γράψει ιστορία.

Την τελευταία πενταετία έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Aπό την απόσυρση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μέχρι το θαύμα της Λέστερ, στην επιστροφή του Πολ Πογκπά και το 5ο πρωτάθλημα της Τσέλσι με τον Αντόνιο Κόντε!

Τα τελευταία πέντε χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ, έχουν γίνει πράγματα τα οποία ο ποδοσφαιρικός κόσμος δεν μπορεί να «χωνέψει»:

•17 Αυγούστου 2012: Ο Ρόμπιν φαν Πέρσι μετακομίζει στο «Όλντ Τράφορντ» και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Άρσεναλ, για το ποσό των 25 εκατ. ευρώ! Στα 3 χρόνια που αγωνίστηκε για τους «κόκκινους διαβόλους», σκόραρε 44 φορές σε 57 εμφανίσεις. Οι «κανονιέρηδες» δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τη μεταγραφή του Ολλανδού επιθετικού και μέχρι και σήμερα στο άκουσμα του ονόματος του τρελαίνονται!

•21 Απριλίου 2013: Ένα από τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Αγγλία, αργότερα και την Ευρώπη. Ο Λουίς Σουάρεζ δαγκώνει τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς στο ντέρμπι της Λίβερπουλ με την Τσέλσι στο «Άνφιλντ». Ως εκ τούτου, οι «κόκκινοι» στερήθηκαν τις υπηρεσίες του Ουρουγουανού για 10 παιχνίδια. Ο ίδιος με τη λήξη του αγώνα έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη στον Ιβάνοβιτς, ωστόσο ο τελευταίος δεν τη δέχθηκε. Ένα χρόνο αργότερα (Παγκόσμιο Κύπελλο, 2014) επανέλαβε την ίδια ενέργεια. Θύμα του αυτή τη φορά ήταν ο Τζόρτζιο Κιελίνι, με την ποινή να είναι πολύ μεγαλύτερη (4 μήνες!!!). Αρχής γενομένης της μεταγραφής του στη Μπαρτσελόνα, ο Λουίς Σουάρεζ άλλαξε τελείως τον χαρακτήρα του.

•8 Μαΐου 2013: Μια μέρα που οι φίλαθλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σίγουρα δεν θέλουν να θυμούνται. Ο θρύλος των «κόκκινων διαβόλων» και του ποδοσφαίρου γενικότερα, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ανακοινώνει ότι θα αποσυρθεί μετά το τέλος της σεζόν, ύστερα από 27 σχεδόν χρόνια στο τιμόνι της ομάδας! Δεν θα μπορούσε να έχει ιδανικότερο τέλος, αφού οδήγησε τη Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του 13ου πρωταθλήματος της. Αντικαταστάτης του, ο Ντέιβιντ Μόγιες.

•1 Σεπτεμβρίου 2013: Μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες των φίλων της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γκάρεθ Μπέιλ της Τότεναμ γίνεται Μαδριλένος, μια μέρα πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος, για το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Έκτοτε, ο Ουαλός διεθνής έχει κερδίσει την αγάπη των οπαδών των «μερένχες», με μοναδικό του εμπόδιο προς την κορυφή να είναι οι συχνοί τραυματισμοί του.

•22 Απριλίου 2014: Αλλαγή σελίδας για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έπειτα από μια ιδιαίτερα αποτυχημένη πορεία στον πάγκο της ομάδας, ο Ντέιβιντ Μόγιες απολύεται. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτισε 7η (η χαμηλότερη θέση στην οποία έχει τερματίσει μέχρι σήμερα). Αντικαταστάτης του ο Λουίς Φαν Χάαλ (Ολλανδός), ο πρώτος μη Άγγλος προπονητής των «κόκκινων διαβόλων».•27 Απριλίου 2014: Το σερί 11 νικηφόρων παιχνιδιών τελειώνει για τη Λίβερπουλ και έτσι, ανοίγει ο δρόμος στη Μάντσεστερ Σίτυ για τον τίτλο. Οι «κόκκινοι» στερούνται τον τίτλο, ο οποίος θα ήταν ο πρώτος μετά το 1990. Η στιγμή που σήμανε την αρχή για την ήττα της Λίβερπουλ; Όταν ο αρχηγός της, Στίβεν Τζέραρντ, γλιστράει στο χορτάρι, αφήνοντας το περιθώριο στον Ντεμπά Μπα να κλέψει τη μπάλα και να διαμορφώσει το 1-0 για την Τσέλσι στο «Άνφιλντ».

•10 Φεβρουαρίου 2015: Η Premier League πουλάει τηλεοπτικά δικαιώματα για τα παιχνίδια της, για το ασύλληπτο ποσό-ρεκόρ των 5 δις. ευρώ (σημειώνοντας αύξηση 71%)! Η πρώτη συμφωνία (1992-1997) είχε κοστίσει “μόλις” 210 εκατ. ευρώ.

•29 Απριλίου 2015: «Αν δεν γνωρίζεις την απάντηση σε αυτή την ερώτηση, τότε νομίζω ότι είσαι στρουθοκάμηλος. Το κεφάλι σου πρέπει να είναι μέσα στην άμμο. Είναι το κεφάλι σου μέσα στην άμμο; Είσαι ικανός να βγάλεις το κεφάλι σου από την άμμο; Κάτι μου λέει πως όχι». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νάιτζελ Πίρσον, τότε τεχνικός της Λέστερ, για την κριτική που δεχόταν η ομάδα του, μετά την ήττα που υπέστη από την Τσέλσι (1-3) στο «King Power Stadium»!

•8 Οκτωβρίου 2015: Εποχή Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ! Μετά από 7 χρόνια στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο Γερμανός τεχνικός έγινε κάτοικος Αγγλίας (από τον Μάιο μέχρι να αναλάβει το τιμόνι των «κόκκινων» δεν είχε πάει σε κάποιον σύλλογο). Ένας προπονητής ιδιαίτερα αγαπητός από τον κόσμο, γνωστός για το τρομερό πάθος που βγάζει προς τα έξω στα παιχνίδια.

•28 Νοεμβρίου 2015: Ο Τζέιμι Βάρντυ γράφει τη δική του ιστορία με την Λέστερ, σκοράροντας για 11ο συνεχόμενο παιχνίδι. Πρόκειται για την ισοπαλία 1-1 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

•17 Δεκεμβρίου 2015: Με “κοινή συναίνεση”, χωρίζουν οι δρόμοι για Τσέλσι και Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε χάσει τα 9 από τα 16 παιχνίδια και βρισκόταν μόλις μια ανάσα από τη ζώνη του υποβιβασμού!

•1 Φεβρουαρίου 2016: Ήρθε η ώρα της αντικατάστασης του Μανουέλ Πελεγκρίνι. Διάδοχος του γίνεται ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος είχε δουλέψει με την Μπαρτσελόνα και πριν μετακομίσει στο «Έτιχαντ», ήταν αυτός που «οδηγούσε» το τιμόνι της Μπάγερν Μονάχου. Ο 45χρονος έχει δεχθεί αρκετή κριτική για την δουλειά του.

•2 Μαΐου 2016: Υπάρχουν παραμύθια με ευτυχισμένο τέλος, όπως συνέβη με την Λέστερ. Οι «αλεπούδες» κατακτούν και μαθηματικά το πρωτάθλημα 2015/16, αφού η Τότεναμ δεν κατάφερε να κερδίσει την Τσέλσι και έμεινε 7 βαθμούς πίσω, με δύο εναπομείναντα παιχνίδια! Οι πιθανότητες που είχαν δοθεί στη Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι να κατακτήσει το πρωτάθλημα ήταν 5.000-1, ωστόσο αυτή η ομάδα είχε βαλθεί να κάνει όλο τον κόσμο να παραμιλά.

•27 Μαΐου 2016: Ο Ζοσέ Μουρίνιο υπογράφει συμβόλαιο 3 ετών με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αντικαθιστά τον Λουίς Φαν Χάαλ. Έχει κατακτήσει με τους «κόκκινους διαβόλους» το Europa League, όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε τον Άγιαξ!

•9 Αυγούστου 2016: Επιστροφή στην παλιά του αγάπη κάνει ο Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος διεθνής υπογράφει από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, πριν σκάσει το μπαμ ένα χρόνο αργότερα με την αγορά του Νεϊμάρ από την Παρί Σεν Ζερμέν (222 εκατ. ευρώ)!

•23 Φεβρουαρίου 2017: Ο Κλαούντιο Ρανιέρ απολύεται από τη Λέστερ, ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο μετά την απρόσμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος ήταν συγκλονισμένος με το τέλος του Ιταλού τεχνικού. Η Λέστερ βρισκόταν τότε ακόμα στο Champions League, ωστόσο, απείχε μόλις μια ανάσα από τη ζώνη του υποβιβασμού…

•12 Μαΐου 2017: Στην πρώτη του χρονιά με την Τσέλσι, ο Αντόνιο Κόντε κατακτά το 5ο πρωτάθλημα για τους «μπλε». Προηγουμένως, ο Ιταλός προπονητής είχε πανηγυρίσει τρεις φορές τον τίτλο με τη Γιουβέντους.

Επιμέλεια: Ελεάννα Μπασίρογλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x