sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Τα… buzzer beater στα ντέρμπι αιωνίων

Το sport-fm.gr σας θυμίζει τους σκόρερ της τελευταίας στιγμής στα ματς ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, τους παίκτες που άλλαξαν τη μοίρα ενός ντέρμπι λίγο πριν το φινάλε του και έγιναν ήρωες.

Οι Αμερικάνοι λένε ότι αν δεν βγει η χοντρή να... τραγουδήσει δεν έχει τελειώσει τίποτα και φυσικά αυτό το ρητό ταιριάζει γάντι και για τα ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Με αφορμή το επερχόμενο παιχνίδι ανάμεσα στους «αιώνιους», το sport-fm.gr σας θυμίζει τους «χρυσούς σκόρερ» των προηγούμενων αναμετρήσεων (οι οποίες διεξήχθησαν για το πρωτάθλημα) που «χτύπησαν» στο φινάλε ή λίγο πριν από αυτό, χαρίζοντας στην ομάδα τους τη νίκη ή και σε κάποιες περιπτώσεις και κάτι μεγαλύτερο.

1977-78
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2


Αρκετά νωρίς στη σεζόν έγινε το πρώτο ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 1977-78 και το οποίο είχε επεισοδιακό φινάλε. Ένα από τα πιο επεισοδιακά παιχνίδια στην ιστορία των ντέρμπι. Οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξένησαν τον αιώνιο αντίπαλο στις 9 Οκτωβρίου και οι «πράσινοι» άνοιξαν το σκορ στο 11’ με εκτέλεση φάουλ του Ασλανίδη για να έρθει η απάντηση του Κρητικόπουλου στο 69ο λεπτό. Ενδιάμεσα είχαν μείνει με εννέα παίκτες οι δύο ομάδες. Αρχικά, αποβλήθηκαν Κυράστας και Παπαδημητρίου στο 39’ για μεταξύ τους συμπλοκή και στο 41’ έχασαν και πάλι από έναν παίκτη οι δύο μονομάχοι, με τους Σιώκο και Άλβαρεζ να αντικρίζουν την κόκκινη κάρτα και πάλι ύστερα από ένταση. Στο 84’ έγινε το 1-2 από τον Γιαννακούλα και λίγο μετά διεκόπη η αναμέτρηση, καθώς ακολούθησε ο κακός χαμός.

Αρχικά, οι παίκτες των γηπεδούχων όρμησαν στον διαιτητή Κρικώνη θεωρώντας ότι στο γκολ υπήρχε οφσάιντ και ότι στην προηγούμενη φάση που «κόπηκε» ο Λοσάντα δεν υπήρχε. Στη συνέχεια ο ρέφερι αποφάσισε να ακυρώσει το γκολ και ενώ είχε δείξει σέντρα λίγο πριν. Ήρθε η σειρά των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού να του την πέσουν και τελικά κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια με τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να μην γνωρίζουν την κατάληξη του ματς. Εν τέλει το κατοχύρωσε 2-1 υπέρ των φιλοξενούμενων.



1983-84
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1


Στο τέλος… μίλησε ο ψηλός. Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 στο ντέρμπι της έκτης Μαΐου του 1984 με τον Μίχο να χρίζεται σκόρερ στο 35’ με περιπετειώδη τρόπο, καθώς έκανε την επαναφορά ύστερα από διώξιμο των φιλοξενούμενων και λόγω της αδράνειας στην αντίπαλη άμυνα η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 49’ με την προβολή του Χαραλαμπίδη από κοντά. Ο τελευταίος λόγος όμως άνηκε στον Μητρόπουλο, που συνεργάστηκε με τον Αναστόπουλο στο 87’ και από κοντά νίκησε τον Λαφτσή δείχνοντας ψυχραιμία σε τετ-α-τετ και στη συνέχεια πανηγύρισε έξαλλα το τέρμα του.


1989-90
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-4


Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά, λόγω της εξέλιξης που είχε (επτά γκολ στο δεύτερο μέρος) και επεισοδιακά ντέρμπι, καθώς σημειώθηκαν αρκετές διακοπές και είσοδος οπαδών (και όχι μόνο), ο Παναθηναϊκός έφυγε με τη νίκη από την έδρα του Ολυμπιακού στις 25 Φεβρουαρίου του 1990 σημειώνοντας το νικητήριο γκολ λίγο πριν το φινάλε. Νωρίτερα, οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί τρεις φορές στο ματς, με τους Καλιτζάκη (48’), Μαραγκό (61’) και Αντωνίου (74’) κατά σειρά και οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν ισάριθμες φορές, με τους Ντέταρι (50’), Τσαλουχίδη (69’) και Αποστολάκη (88’). Ωστόσο, στο τέλος ο Σαμαράς τα έβαλε με όλη την αντίπαλη άμυνα και βγήκε νικητής, σημειώνοντας ένα πανέμορφο γκολ.


1995-96
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2


Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο αξιομνημόνευτα «διπλά» που έχει πάρει ο Παναθηναϊκός στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου και όπου ο χρυσός σκόρερ, Γιώργος Καπουράνης, έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών, καθώς βοηθούσε το επίθετό του κάνοντας ρίμα με το λιμάνι. Συνέβη την τελευταία σεζόν (02/12/95) από τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού σε ένα ματς που διεξήχθη στο παλιό Καραϊσκάκη. Οι «πράσινοι» είχαν ανοίξει το σκορ με σουτ του Μπορέλι στο 54’ η απάντηση ήρθε πέντε λεπτά αργότερα με τον Καραπιάλη και οι γηπεδούχοι έχοντας το μομέντουμ παραλίγο να φέρουν τούμπα την κατάσταση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο Βάντσικ δεν νικήθηκε από τον Σκαρτάδο σε εκτέλεση πέναλτι που είχε κερδίσει λίγο πριν ο Γκώνιας από τον Χριστοδούλου και παρέμεινε 1-1. Λίγο πριν την εκπνοή (89’), ο Καπουράνης έγινε κάτοχος της μπάλας στο κέντρο, συνεργάστηκε ωραία με τον Μπορέλι, βγήκε φάτσα με τον Στρακόσια και τον νίκησε.


2001-02
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1


Ένα ακόμη ντέρμπι που ολοκληρώθηκε με επεισοδιακό τρόπο. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Μάκης Ευθυμιάδης, αποχώρησε με αίματα στο πρόσωπο, καθώς νωρίτερα είχε δεχθεί μπουνιές και ενώ εκείνη τη στιγμή είχαν μπουκάρει οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο και ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε κατευθυνθεί απειλητικά προς τον ρέφερι λόγω των υποδείξεών του. Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στο 89’, ο Τζόρτζεβιτς είχε ισοφαρίσει σε 1-1 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο Βενετίδης από τον Κωνσταντίνου. Το σκορ είχε ανοίξει ο Ολισαντέμπε στο 75ο λεπτό. Με αυτόν τον τρόπο οι Πειραιώτες διατηρήθηκαν στο συν τρία από τον τρίτο Παναθηναϊκό και βρέθηκε η ΑΕΚ στο συν ένα από αυτούς πέντε στροφές πριν το φινάλε και στο τέλος κατέκτησαν το πρωτάθλημα, υπερέχοντας στην ισοβαθμία της Ένωσης λόγω των δύο νικών που είχαν σημειώσει επί της ομάδας του Φερνάντο Σάντος.

2001-2002, Panathinaikos-Olympiakos 1-1 από Pireotis7

2003-04
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2


Ένα γκολ, ένας τίτλος. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην νίκησε στο ντέρμπι της του 2004, αλλά με το 2-2 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό βγήκε πολύ κερδισμένος, καθώς διατηρήθηκε στην πρώτη θέση και ήταν στο χέρι του η επιστροφή στους τίτλους ύστερα από επτά χρόνια. Σε ένα παιχνίδι που έγινε και πάλι μεγάλος ντόρος για τη διαιτησία, με τους ερυθρόλευκους να βράζουν για τη μη αποβολή του Κυργιάκου που γρονθοκόπησε στο 72’ τον Τζιοβάνι με το σκορ στο 1-2 και τους «πράσινους» να στέκονται σε άλλες αποφάσεις του διαιτητικού τιμ, ο Γιάννης Γκούμας έδωσε βαθμό-χρυσάφι για το «τριφύλλι» με γκολ στο 81ο λεπτό. Οι «πράσινοι» άνοιξαν το σκορ στο 7’ με το εύστοχο πέναλτι του Μπασινά που είχε κερδίσει ο Δ. Παπαδόπουλος από τον Βάλλα. Η ισοφάριση ήρθε στο 44’ με τον Στολτίδη, σε μια φάση που επίσης σήκωσε μεγάλη κουβέντα, καθώς από το τηλεοπτικό πλάνο δεν έγινε ξεκάθαρο αν πέρασε η μπάλα τη γραμμή του τέρματος. Η ανατροπή έγινε με το τέρμα του Τζόρτζεβιτς στο 54’, ύστερα από την κομπίνα με τον Γεωργάτο σε εκτέλεση φάουλ. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός λύγισε, αγωνιζόμενος με αριθμητικό πλεονέκτημα και ο Παναθηναϊκός που παρέμεινε πάνω από τους Πειραιώτες με αυτήν την ισοπαλία, προστάτεψε το προβάδισμα του μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος κόβοντας πρώτος το νήμα.


2006-07
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-1


Έντεκα περίπου χρόνια χρειάστηκε να περάσουν ώστε να πάρει «διπλό» ο Παναθηναϊκός στην έδρα του Ολυμπιακού ύστερα από αυτό με τον Καπουράνη στο παλιό Καραϊσκάκη και ενώ ενδιάμεσα έγιναν και ματς στο ΟΑΚΑ με γηπεδούχους τους Πειραιώτες. Σε ένα ματς που η ομάδα του Τάκη Λεμονή ήταν ανώτερη και έχασε αρκετές καλές ευκαιρίες, στο τέλος τιμωρήθηκε από τους φιλοξενούμενους του Βίκτορ Μουνιόθ που είχαν σε εξαιρετική ημέρα τον Πιέρ Εμπέντε κάτω από τα γκολπόστ. Ο Σαλπιγγίδης έκλεψε την μπάλα από τον Ανατολάκη στο δεξί άκρο της αντίπαλης άμυνας, τροφοδότησε τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και αυτός πλάσαρε εύστοχα τον πρώην συμπαίκτη του, Αντώνη Νικοπολίδη «παγώνοντας» το φαληρικό γήπεδο.



2010-11
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1


Ακόμη ένα ντέρμπι κατά το οποίο πρωταγωνιστές δεν ήταν οι ποδοσφαιριστές και οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν πάνω σε πρόσωπα που δεν έπρεπε. Πρόκειται για το περίφημο ματς με το γκολ του Κατσουράνη που κακώς δεν μέτρησε στο 82ο λεπτό, καθώς υποδείχθηκε σε αντικανονική θέση και ενώ τον καλύπταν τέσσερις παίκτες του γηπεδούχου Ολυμπιακού, αλλά οι φιλοξενούμενοι ήταν οργισμένοι και λόγω άλλων αποφάσεων του του Δημήτρη Καλόπουλου και του υπόλοιπου διαιτητικού τιμ. Όπως φυσικά και εξαιτίας του γεγονότος ότι μπούκαραν οπαδοί μετά το τέλος της αναμέτρησης που έληξε 2-1 υπέρ των «ερυθρόλευκων». Ο Μιραλάς άνοιξε το σκορ στο 20’, ο Λέτο απάντησε στο 58ο λεπτό. Το νικητήριο τέρμα σημείωσε ο Τζεμπούρ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, αλλά δεν έπρεπε να μετρήσει, καθώς η μπάλα βρήκε και στον Πάντελιτς που ήταν σε θέση οφσάιντ. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε βρέθηκε στο συν δέκα από τον αιώνιο αντίπαλο και κλείδωσε τον τίτλο επτά στροφές πριν το φινάλε.



2013-14
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1


Η τελευταία έως τώρα φορά που έφυγε νικητής ο Ολυμπιακός από τη Λεωφόρο, συνέβη στις 2 Νοεμβρίου του 2013 σε ένα ντέρμπι που σημειώθηκαν αρκετές διακοπές λόγω της συμπεριφοράς των οπαδών του Παναθηναϊκού. Αν και δεν ήταν καλύτερη η ομάδα του Μίτσελ από αυτή του Γιάννη Αναστασίου πήρε τους τρεις βαθμούς, κυρίως λόγω του Κώστα Μήτρογλου, που εκείνη την περίοδο ήταν… on fire και με τέρμα στο 90’ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του στο κατάλληλο σημείο. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη των Πειραιωτών στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για το πρωτάθλημα ύστερα από 30 χρόνια.


2015-16
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1


Ήρωα από το πουθενά βρήκε ο Ολυμπιακός στο προηγούμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το οποίο διεξήχθη τον Μάρτιο του 2016 στο Καραϊσκάκη. Μπορεί οι «πράσινοι» να προηγήθηκαν πολύ νωρίς στην αναμέτρηση, με τον Μπεργκ να εκμεταλλεύεται την πάσα του Λέτο στο 3ο λεπτό, αλλά οι γηπεδούχοι βρήκαν τις λύσεις και έφυγαν με τους τρεις βαθμούς από το ματς. Ο Καμπιάσο ισοφάρισε στο 38’ με σουτ έξω από την περιοχή και εκεί που φαινόταν ότι οι προσπάθειες των δύο ομάδων θα σφραγιστούν με το 1-1, ήρθε ο Ντα Κόστα με κεφαλιά στο 87ο λεπτό να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του Μάρκο Σίλβα και δύο λεπτά αργότερα ο Ιντέγε εκμεταλλεύτηκε γκέλα στην αντίπαλη περιοχή και με εξαιρετικό τελείωμα έκανε το 3-1 που έμεινε μέχρι τέλους.


Επιμέλεια: Αποστόλης Λιβάνιος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x