sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Τα «θέλω» του Ουζουνίδη για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Το sportfm.gr αναλύει το παιχνίδι που θέλει να κάνει ο Παναθηναϊκός στο αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Μπορεί η διαφορά (12 βαθμοί) των δυο ομάδων να είναι τέτοια που το διακύβευμα για τον Παναθηναϊκό να μην αφορά τους βαθμούς. Μπορεί ο τίτλος να έχει χαθεί εδώ και καιρό για τους "πράσινους" που αλλιώς ξεκίνησαν τη χρονιά, αλλιώς τη συνέχισαν μετά τους δυο πρώτους μήνες και αλλιώς παρουσιάζονται από τον Φεβρουάριο και μετά.

Ενα ντέρμπι, όμως, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται οι δυο "μονομάχοι". Και στην προκειμένη περίπτωση, μια ενδεχόμενη νίκη για τον Παναθηναϊκό το ματς αυτό δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από μια νίκη γοήτρου και μια χαρά στον κόσμο του, που θα επιστρέψει έπειτα από αρκετό καιρό στις κερκίδες της Λεωφόρου. Ποιος είπε, όμως, ότι αυτό δεν είναι σημαντικό; Ενα θετικό αποτέλεσμα, ίσως, να αποτελέσει και την "αφετηρία" για κάτι καλό στη συνέχεια. Οπως, είπε, όμως πολύ σωστά ο Μαρίνος Ουζουνίδης "το αν θα είναι η αρχή για μια αλλαγή θα φανεί στο αν θα έχουμε συνέπεια στα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις". Ας μείνουμε, λοιπόν, στα του ντέρμπι...

Αποφασιστικότητα και πίεση από την αρχή


Με μόλις μια ήττα στα τελευταία 15 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός θέλει να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις, παίρνοντας, φυσικά, το επιθυμητό αποτέλεσμα κόντρα στον Ολυμπιακό, που δεν είναι άλλο από τη νίκη.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης επιθυμεί να δει μια ομάδα αποφασισμένη από την αρχή. Γι αυτό και ζητάει από τους παίκτες του να πιέσουν τον Ολυμπιακό από τα πρώτα λεπτά, με σκοπό να τον αιφνιδιάσουν. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει δίχως τακτική προσήλωση. Στόχος του Ελληνα προπονητή είναι να παρατάξει μια ομάδα, που εξ' αρχής θα πάρει την κατοχή και θα προσπαθήσει να χτυπήσει την αντίπαλη άμυνα από νωρίς. Από τα πρώτα λεπτά. Οπως, δηλαδή, συμβαίνει σε όλα τα παιχνίδια του τελευταίου διαστήματος, ειδικά μέσα στη Λεωφόρο.

Το… συνετό πρέσινγκ και ο Κλωναρίδης

Οι «πράσινοι» θα πρεσάρουν, αλλά συνετά. Όπως γράψαμε και παραπάνω, θέλουν να βάλουν δύσκολα από την αρχή στον Ολυμπιακό, αλλά δεν θα το κάνουν παίζοντας πολύ ψηλά, όταν οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την μπάλα. Ο Ουζουνίδης ζητάει από τους ποδοσφαιριστές του να είναι στα 10 μέτρα πάνω από τη μεσαία γραμμή, όταν κάνουν άμυνα και να πρεσάρουν πολύ, όταν ο Ολυμπιακός θα φτάνει κοντά, με σκοπό να κλέψουν και να βγουν στην αντεπίθεση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι, του πρέσιγνκ και της ταχύτητας στην κόντρα θα παίξει ο Βίκτωρ Κλωναρίδης, με τον προπονητή του να του δίνει εντολές και κατευθύνσεις για… ατελείωτο τρέξιμο, τόσο όταν αμύνεται ο Παναθηναϊκός, όσο κι όταν θα βγαίνει στην γρήγορη αντεπίθεση.

Το παιχνίδι από τα πλάγια και ο «Βίγια»

Στην επιθετική τακτική, χρειάζεται υπομονή, μα και γρήγορο παιχνίδι για να διασπαστεί η άμυνα των φιλοξενούμενων. Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων θα παίξουν τα δυο του άκρα. Λούκας Βιγιαφάνιες από τη μία, Πολ Ζοσέ Εμποκού από την άλλη. Ο Ουζουνίδης θέλει πρωτοβουλίες από τους δυο ποδοσφαιριστές.

Ειδικά, από τον Αργεντινό άσο, ο προπονητής του "τριφυλλιού" θέλει το κάτι εξτρά, ενώ, παράλληλα, του ζητάει να μην έχει το μυαλό του αποκλειστικά στην πλευρά του, αλλά να παίζει πιο ελεύθερος. Να συγκλίνει και να εκμεταλλευτεί την καλή του τεχνική κατάρτιση, αλλά και την κάθετη πάσα, είτε στον Μπεργκ, είστε στον Κλωναρίδη. Τον θέλει πιο "ελεύθερο", ώστε να κάνει το παιχνίδι που μπορεί και να μπερδέψει τους αντιπάλους ποδοσφαιριστές.

Οι πλάγιοι μπακ

Ένα στοιχείο του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού το τελευταίο διάστημα, είναι οι πολλές κούρσες των μπλάγιων μπακ του. Του Κουλιμπαλί και του Χουλτ. Ένα ερώτημα, λοιπόν, και μια απορία πολλών είναι τι θα κάνει το «τριφύλλι» στο ντέρμπι; Θα δούμε τους δυο ποδοσφαιριστές να ανεβαίνουν ψηλά ή θα έχουν εντολές για πιο συντηρητικό παιχνίδι. Ο Ουζουνίδης δεν θέλει υπερβολές σε αυτό το κομμάτι. Διότι ξέρει πολύ καλά, ότι αν οι δυο πλάγιοι αμυντικοί αρχίσουν από νωρίς τα πολλά… ανέβα – κατέβα και θα "σκάσουν" απέναντι στον Ολυμπιακό και φυσικά μπορεί η ομάδα να το πληρώσει, στο αμυντικό της κομμάτι. Οι δυο ακραίοι αμυντικοί θα έχουν εντολές για συντηρητικό παιχνίδι και όπου τους… παίρνει να ανεβαίνουν για να βοηθήσουν τους εξτρέμ. Κυρίως ο Κουλιμπαλί, που έχει και περισσότερες αντοχές από τον Σουηδό.

Η δουλειά του κέντρου

Οι Ζέκα και Κουρμπέλης θα αποτελέσουν το δίδυμο στη μεσαία γραμμή. Ο αρχηγός είναι… μπαρουτοκαπνισμένος και "γεμάτος" από τέτοια ματς, γνωρίζοντας πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Θα έχει περισσότερο το μυαλό του στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού και φυσικά θα τρέχει ακατάπαυστα για να καλύπτει χώρους. Αυτό θέλει και ο προπονητής του απ’ αυτόν. Από την άλλη, ο πρωτάρης σε τέτοια ντέρμπι Κουρμπέλης, έχει την εντολή να απλοποιεί το παιχνίδι της ομάδας και να σπάει την μπάλα κυρίως στα πλάγια και χωρίς… πολλά – πολλά. Ο Ουζουνίδης δεν θέλει περιττές ενέργειες απ’ αυτόν. Του ζητάει να ηρεμεί το παιχνίδι της ομάδας, να ψάχνει τους ακραίους και αν καταφέρει να περάσει κάθετη, όταν θα βρει το κατάλληλο τάιμινγκ και χώρο για τους επιθετικούς, να το επιχειρήσει.

«Μπεργκ, σούταρε»

Ο Μάρκους Μπεργκ θα έχει αποκλειστικά τη δουλειά του «εκτελεστή», όπως πρέπει, άλλωστε. Ο Σουηδός είναι πιο απελευθερωμένος με τον Κλωναρίδη δίπλα του, διότι δεν χρειάζεται να κάνει περισσότερα πράγματα στο γήπεδο, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα. Αυτό θα συμβεί και σήμερα. Για την ακρίβεια, αυτό επιθυμούν όλοι στο «τριφύλλι». Να δουν τον Μπεργκ να ασχολείται μόνο με τα… εκτελεστικά καθήκοντα. Ο Ουζουνίζης θέλει από τον Σουηδό φορ να έχει αποκλειστικά το μυαλό του στο πώς θα απειλήσει την εστία του Ολυμπιακού και… απαιτεί απ’ αυτόν να μη φοβάται να σουτάρει, όταν βρει ελεύθερο πεδίο, ακόμη κι όταν είναι εκτός περιοχής.

Δ. Δεσύλλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x