Επικαιρότητα

Θεσμοί: Έξοδος από το μνημόνιο μόνο με τήρηση των συμφωνηθέντων

«Είμαστε στα μισά του δρόμου, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν»

Η τήρηση των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν και η τακτοποίηση όλων των εναπομεινασών νομοθετικών εκκρεμοτήτων, αποτελούν τα «προαπαιτούμενα» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την επάνοδό τις στις αγορές διεμήνυσαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των θεσμών.

«Είμαστε στα μισά του δρόμου, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) στην Ελλάδα Νίκολα Τζιαμαρόλι.

Εφόσον η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα θα βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 όπως από τα προγράμματα βοήθειας βγήκαν και οι άλλες χώρες τόνισε. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την κυριότητα του προγράμματος.

Στην ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, επέμεινε και το στέλεχος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

«Η νομοθεσία υπάρχει (…) αλλά δεν πρέπει να μετακινούμε τα γκολποστ» δήλωσε με νόημα, ενώ για το χρέος παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δηλώνοντας ότι η ελάφρυνση θα εξεταστεί μετά το 2018.

Πάντως, ο Ντέκλαν Κοστέλο χαιρέτισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.

Aπό την πλευρά του, το στέλεχος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι επέμεινε στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Υλοποίηση, Υλοποίηση, Υλοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντρούντι δήλωσε επίσης ότι είναι απαραίτητη η πώληση κόκκινων δανείων με γρηγορότερους ρυθμούς, αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να τονωθεί η ρευστότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«To QE δεν είναι κεντρικός στόχος»

«Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους δήλωσε ότι «κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα σε αυτή τη φάση» «Όλοι ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018» τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος στις 4.30 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στις 5.30 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x