Θοδωρής Τσούτσος

Όσο η ΑΕΚ κοίταζε τους άλλους, έχανε τον εαυτό της!

Η ΑΕΚ έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Πίστεψε πολύ γρήγορα, ίσως και αυθαίρετα, ότι είναι πολύ καλύτερη από τους υπόλοιπους. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Η φετινή μέχρι τώρα διαδρομή της ΑΕΚ, δικαιώνει όσα είπε ο Μανόλο Χιμένεθ μετά την ήττα από τον Ατρόμητο. "Δεν είμαστε ικανοί να παίζουμε κάθε τέσσερις ημέρες", τόνισε ο Ισπανός. Αυτές τις "κάθε τέσσερις ημέρες" τι έχει κάνει η ΑΕΚ;

Μετά την πρόκριση επί της Μπριζ με το πανηγυρικό 3-0, έμεινε στο 0-0 με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα, σε παιχνίδι που ο αντίπαλος ήταν καλύτερος. Μετά το διπλό στην έδρα της Ριέκα νίκησε με μεγάλη δυσκολία και το πέναλτι που ήταν φάουλ τη Λαμία στο Περιστέρι. Μετά το 2-2 εντός κόντρα στην Αούστρια πήγε στην Τρίπολη και έχασε με κάτω τα χέρια από τον Αστέρα. Μετά το εκπληκτικό 0-0 στην έδρα της Μίλαν έχασε στο ΟΑΚΑ από τον Ατρόμητο.

Μόνο που αυτή η "ανάγνωση" είναι η εύκολη. Περιέχει αγωνιστικά στοιχεία, περιέχει στοιχεία διαχείρισης ή αξιοποίησης του ρόστερ, περιέχει στοιχεία αντοχής, ίσως και νοοτροπίας, για το κίνητρο των ποδοσφαιριστών. Οι οποίοι έκαναν όλα αυτά, αλλά ταυτόχρονα είχαν τον τρόπο, την ποιότητα, τα κουράγια να γυρίσουν το ματς με τον Ολυμπιακό.

Η Ευρώπη, όμως, για αυτό που παθαίνει η ΑΕΚ εδώ και τρεις αγωνιστικές, μετά δηλαδή από εκείνη τη νίκη δεν μπορεί να είναι η μοναδική εξήγηση. Για την Ένωση οι βαθμολογικές απώλειες προκύπτουν και από το πόσο λάθος έχει μετρήσει τον εαυτό της απέναντι στους αντιπάλους της. Είτε εκείνους που αντιμετωπίζει είτε εκείνους απλώς έχει παρακολουθήσει σε αγώνες τους με άλλες ομάδες.

Με λίγα λόγια, η ΑΕΚ δεν πίστεψε ότι είναι καλύτερη ομάδα από αυτό που πραγματικά είναι. Δεν υπερτίμησε τον εαυτό της. Πίστεψε, όμως, λίγο βιαστικά και ίσως λίγο αυθαίρετα, ότι είναι πολύ καλύτερη από τους άλλους. Και κάπου εκεί την "πάτησε" η ίδια. Το θέμα δεν είναι αν πραγματικά είναι καλύτερη. Μπορεί και τελικά να αποδειχθεί ότι πράγματι είναι. Το θέμα είναι αν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την πίστη της. Ως αγωνιστικό τμήμα, αλλά και συνολικά ως οργανισμός.

Εμοιαζε, λοιπόν, η ΑΕΚ να πιστεύει ότι ο φετινός Ολυμπιακός είναι προβληματικός, αφού δυσκολεύεται να νικήσει τόσο πολύ τη Λαμία. Ηταν την ίδια αγωνιστική που μια ημέρα αργότερα η ίδια έμενε στο Χ με τον ΠΑΣ. Συζητούσε για την απώλεια βαθμών του ΠΑΟΚ με την ΑΕΛ, την ήττα του Ολυμπιακού από τον Ατρόμητο στο Καραϊσκάκη. Ηταν την ίδια αγωνιστική που εκείνη έχανε στην Τρίπολη. Μέχρι και τώρα φαινόταν να αναλύει περισσότερο από όσο πρέπει πόσο χειρότερο από το δικό της ήταν το ποδόσφαιρο που παρουσίασαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στο μεταξύ τους ντέρμπι. Τελικά, έχασε εκείνη από τον Ατρόμητο. Είναι μερικά παραδείγματα...

Η ΑΕΚ μοιάζει να καταναλώνει μεγαλύτερη πνευματική ενέργεια για να αναλύσει τα ματς των άλλων. Οσα έχουν συμβεί σε αυτά ή ακόμη καλύτερα όσα δεν μπορούν να κάνουν οι αντίπαλοί της και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει η ίδια. Και αυτό της κοστίζει στα δικά της παιχνίδια. Σαν, τελικά, να μην την επηρεάζουν τα δικά της ευρωπαϊκά ματς ή σε τόσο μεγάλο βαθμό η κούραση από αυτά, αλλά τα παιχνίδια των υπόλοιπων στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Μέσα σε όλα αυτά, εδώ και κάποιες εβδομάδες πια μοιάζει να έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Οτι ο δικός της προπονητής μπορούσε να εργαστεί με πιο καθαρό μυαλό σε σχέση με τους συναδέλφους του. Ο Χιμένεθ φαίνεται να λειτουργεί με εκνευρισμό, να το έχει "πετάξει" αυτό το πλεονέκτημα που εκείνος και η ομάδα του είχαν δημιουργήσει. Προκύπτει πια όλο και πιο έντονα και στη διάρκεια των αγώνων, αλλά και μετά το τέλος τους. Για σωστούς ή λάθος λόγους, δεν έχει σημασία. Η ουσία είναι ότι έτσι, δεν μπορεί να γίνει σωστή δουλειά...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x