Θοδωρής Τσούτσος

Αν το ποδόσφαιρο αποφάσιζε για τον Ουζουνίδη...

Αν ο λόγος που ο Ουζουνίδης υπάρχει στον Παναθηναϊκό είναι μόνο γιατί αν φύγει κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα υπάρχει, δεν έχει νόημα. Ο Θοδωρής Τσούτσος γράφει για μια μέρα σαν αυτήν πριν από έναν χρόνο

Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος

Μία ίδια ημέρα όπως αυτή, πέρυσι προπαραμονή Χριστουγέννων, ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Δημήτρη Κουρμπέλη.

Για την ακρίβεια, ο Παναθηναϊκός πλήρωσε λεφτά για να αποκτήσει τον Δημήτρη Κουρμπέλη. Κι ας είχε από τότε οικονομικά θέματα. Κι ας είχε γκρίνιες. Κι ας είχε αβέβαιο μέλλον.

Ο Κουρμπέλης ήταν επιλογή του Μαρίνου Ουζουνίδη. Και ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι είχε στον πάγκο του τον Μαρίνο Ουζουνίδη, για να τού χαλάσει ένα ποδοσφαιρικό χατήρι, το οποίο ήθελε τόσο πολύ. Οπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε, πολύ καλά έκανε ο Έλληνας τεχνικός και ήθελε τόσο πολύ τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.

Μέσα σε έναν χρόνο ο Κουρμπέλης όχι απλώς απέδειξε ότι είναι ποδοσφαιριστής για το επίπεδο του Παναθηναϊκού, ενός κανονικού Παναθηναϊκού για την ακρίβεια όχι εκείνου που βλέπουμε την σεζόν, αλλά ανέλαβε ρόλους, έγινε αρχηγός, έκανε ομάδες του εξωτερικού να ενδιαφερθούν για εκείνον.

Είναι, ο Κουρμπέλης, ο ένας από τους τρεις που τώρα, σε αυτό το τελευταίο ματς του 2017 αγωνίστηκε, όπως είχε αγωνιστεί στο πρώτο ματς του 2017. Σε μία ακόμη ήττα στην επαρχία, από τον Πλατανιά τότε, για το πρωτάθλημα τότε. Μαζί με τον Λουντ και τον Βιγιαφάνιες. Στους 14 του τότε με τους 14 του τώρα, όλοι οι υπόλοιποι είναι διαφορετικοί. Είναι, όπως λένε τα ρεπορτάζ, ένας - ίσως και ο πιο βασικός - στον οποίο ποντάρει ο Παναθηναϊκός.

Γιατί όλη αυτή η εισαγωγή; Διότι η περίπτωση Κουρμπέλη, πιθανόν και μερικές ακόμη αλλά σίγουρα όχι πολλές, υπάρχουν για να δείχνουν πόσο τραγικό είναι όλο αυτό που βιώνει ο φετινός Παναθηναϊκός. Οσο ο Ουζουνίδης έχει τη δυνατότητα να κάνει ποδοσφαιρικές επιλογές, ο Παναθηναϊκός θα έχει ζωές μέσα του. Διότι θα μπορεί να τρέφεται από αυτό για το οποίο άλλωστε, έστω ως εταιρία, υπάρχει. Από το ποδόσφαιρο!

Οσο, όμως, θα επιβεβαιώνεται, όπως στη Λαμία και όπου αλλού θέλετε, στην Κέρκυρα, στα Χανιά, πάλι στη Λαμία, ή όπου αλλού, ότι αυτός ο Παναθηναϊκός δεν τρέφεται από το ποδόσφαιρο, ο Ουζουνίδης δεν θα έχει λόγο να υπάρχει στην ομάδα. Ακούγεται πολύ "βαρύ" για έναν άνθρωπο που αν όλο αυτό το το διάστημα δεν υπήρχε, κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα υπήρχε στον Παναθηναϊκό. Βαρύ, αλλά μοιάζει να είναι και τραγικά αληθινό...

Και αν θα υπάρχει, θα υπάρχει για να τροφοδοτείται μια εικονική αγωνιστική πραγματικότητα. Η οποία θα λέει ότι εφόσον υπάρχει ο Ουζουνίδης, η ομάδα θα πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο περισσότερα πράγματα από όσα έχει τη δυνατότητα. Και όσο δεν τα κάνει, τελικά το "λέρωμα", γιατί τέτοιο ήταν αυτό στη Λαμία και μάλιστα πολύ μεγάλο για την ιστορία του Παναθηναϊκού, θα πέφτει στον προπονητή. Στους παίκτες, ακόμη και σε εκείνους, τους όποιους όπως ο Κουρμπέλης, που αποτελούν μια ποδοσφαιρική επιλογή που μάλιστα έχει βγει.

Το "ένας χρόνος Ουζουνίδης" που συμπληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, δεν έχει κάποια σημειολογία. Απλώς έχει μία διαδρομή με πολύ μεγάλες δυσκολίες και με ορίζοντα για τον οποίο δεν θα αποφασίσει το ποδόσφαιρο, αλλά οτιδήποτε άλλο. Το "ένας χρόνος Κουρμπέλης", όμως, που μόλις συμπληρώθηκε, έχει και σημειολογία. Από την περσινή προπαραμονή Χριστουγέννων, όταν "έκλεισε" ο Κουρμπέλης, ακολούθησαν μερικές ακόμη ποδοσφαιρικές επιλογές. Αλλά, ίσως και γιατί τότε τις πρώτες ημέρες εκείνη δεν είχε κριθεί με ποδοσφαιρικά κριτήρια αλλά με οικονομικά, όταν πλέον ο ποδοσφαιριστής έδειξε τι μπορεί να κάνει, πήρε το μερίδιό του.

Μένοντας πια όχι μόνο ως η πρώτη επιλογή εποχής Ουζουνίδη, αλλά και ως η πιο ξεκάθαρα με αγωνιστικά κριτήρια. Και η σημειολογία που λέγαμε; Εκείνη η πρώτη μεταγραφή με επιλογή του Έλληνα τεχνικού, η πιο ακριβή επί διοίκησης Γιάννη Αλαφούζου πριν έρθει ο Τσάβες, συμπληρώνει έναν χρόνο ζωής τώρα που ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με απαγόρευση μεταγραφών... Από Χριστούγεννα σε Χριστούγεννα, το λες και κατρακύλα για τον συγκεκριμένο σύλλογο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x