Διονύσης Δεσύλλας

Τι κερδίζεις με το να κλείσεις τη Θύρα 13;

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει στο sport-fm.gr για τις σκέψεις του Σταύρου Κοντονή για την επιπλέον τιμωρία του Παναθηναϊκού και την πιθανότητα «λουκέτου» στο ιστορικό πέταλο.

Του Διονύση Δεσύλλα (twitter@dionisis_d)

Εχει τονιστεί κατ’ επανάληψη απ’ αυτή εδώ τη διαδικτυακή γωνιά ότι ο Σταύρος Κοντονής προσπαθεί. Εξ’ αρχής έχει θέσει ένα πλάνο στο μυαλό του (σ.σ. σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στελέχη και Υπουργούς της Κυβέρνησης που έφεραν… αριστερά μνημόνια) και πορεύεται με βάση αυτό. Κάνει σωστά, κάνει και λάθη.

Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό είναι σε σωστή βάση, έχει, όμως, ΜΟΝΟ χαρακτήρα τιμωρητικό. Θα πρέπει, λοιπόν, να μπουν κι άλλα πράγματα ή εν πάση περιπτώσει, να δει η κυβέρνηση και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, τα οποία θα έρθουν με πρόληψη και «διδαχή». Είναι πολύπλευρο το θέμα, αλλά αξίζει και, αν θέλετε, επιβάλλεται να τεθεί για να «καθαρίσει» ο αθλητισμός.

Πάμε στα «φρέσκα» και συγκεκριμένα την εξτρά τιμωρία που σκέφτονται στην αθλητική ηγεσία για τον Παναθηναϊκό. Απόφαση οριστική δεν έχει παρθεί. Ο Κοντονής το σκέφτεται. Τα φέρνει από εδώ, τα φέρνει από εκεί και «βασανίζει» το μυαλό του. Το «βασανίζει» διότι από τη μία σκοπεύει να εφαρμόσει τον νόμο, από την άλλη δεν θέλει να εξαντλήσει όλη την αυστηρότητα της Πολιτείας σε μια ΠΑΕ, που όπως γνωρίζει κι ο ίδιος, κάνει μεγάλες προσπάθειες για καταπολέμηση της διαφθοράς και της βίας στα γήπεδα.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπάρχει μια σκέψη από τον Υφυπουργό Αθλητισμού για «λουκέτο» στη Θύρα 13 μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, πριν από την έναρξη των πλέι οφ, δηλαδή, αλλά και για επιβολή προστίμου από 80 έως 100.000 ευρώ. Επαναλαμβάνουμε, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και τα πάντα μπορεί να ανατραπούν.

Ας σταθούμε, όμως, σε αυτή τη σκέψη του Υφυπουργού. Οποιος βρει τι κέρδος μπορεί να υπάρξει από μια απόφαση κλεισίματος του πετάλου για κάποια παιχνίδια, να μας το πει! «ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΡΔΟΣ», είναι η απάντηση. Με το να βάλεις «λουκέτο» σε ένα χώρο, στον οποίο «εμπλέκονται» και 100-200 ανεγκέφαλοι, δεν λύνεις κανένα πρόβλημα, ούτε συνετίζεις κανέναν. Ο όποιος μπαχαλάκιας, θα μπει στο γήπεδο, σε άλλη θύρα, θα κάνει ό, τι είναι να κάνει και μάλιστα θα είναι ακόμη περισσότερο οργισμένος, βλέποντας άδειο και ερημικό το τοπίο στη Θύρα 13. Μια τρύπα στο νερό, λοιπόν. Καμία λογική δεν θα έχει μια τέτοια απόφαση και απλώς θα παρθεί για να… παρθεί.

Ας δουν σοβαρά το πρόβλημα και την επίλυσή του στην Πολιτεία και τις ΠΑΕ και ας αφήσουν τις ενέργειες που δεν οδηγούν πουθενά και σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αλλοι είναι οι τρόποι καταπολέμησης της βίας και του χουλιγκανισμού και απαιτείται συνεργασία των δυο παραπάνω πλευρών. Ο πρώτος είναι και ο απλός: Πετάς έξω από τα γήπεδα αυτούς τους… «γνωστούς – αγνώστους», που αποτελούν τη μειοψηφία και δημιουργούν τα επεισόδια.

Οι παράγοντες τους γνωρίζουν και η διαδικασία είναι εύκολη. Ο δεύτερος και αυτός που θα έχει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου είναι η δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου, που θα δημιουργήσει φιλάθλους και όχι οπαδούς. Αυτός είναι και ο δύσκολος. Είναι αναγκαίοι, όμως, και οι δυο τρόποι για να πετύχεις σε αυτό που θες. Ποτέ κανένα «λουκέτο», σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής, δεν καλυτέρευσε μια κάποια κατάσταση. Το αντίθετο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x