Επικαιρότητα

Τι περιμένει ο Σαμαράς απ’ τον Ομπάμα

Το θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους είναι πιθανό να θέσει ο Μπαράκ Ομπάμα την προσεχή Πέμπτη, 8 Αυγούστου, με τον Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο.

Το καυτό θέμα της νέας διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας αναμένεται να τεθεί στο ραντεβού Σαμαρά – Ομπάμα, σε τρία 24ωρα στην Ουάσιγκτον.

Το ζήτημα προτίθεται να θίξει ο Αμερικανός Πρόεδρος και όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν επιθυμεί σε αυτή τη φάση να δυσκολέψει την προεκλογική κούρσα της Άνγκελα Μέρκελ, 40 μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές.

Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα διαρρέουν ότι ο κ. Σαμαράς βλέπει θετικά μία διαφαινόμενη πρωτοβουλία εκ μέρους του Μπαράκ Ομπάμα.

Μέσω της Ουάσιγκτον θα σταλεί σαφές μήνυμα στο Βερολίνο που προς το παρόν απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για νέο ελληνικό «κούρεμα».

Μπορεί η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας να αποτελεί ευσεβή πόθο του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας προβάλλει ως εναλλακτική οδό την επιμήκυνση κατά 20 έτη (30 + 20 = 50 χρόνια) της περιόδου αποπληρωμής των δανείων.

Υπέρμαχο ενός νέου «κουρέματος», εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες, ανοιχτά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που απηχεί σε σημαντικό βαθμό τις θέσεις των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, σε δημοσιογράφους, όπου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφραζε την πεποίθηση ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τα συμπεφωνημένα.

Εν κατακλείδι, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση των επιδόσεων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, θα μπουν από τις αρχές του 2014 στη ζυγαριά των συζητήσεων για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x