Επικαιρότητα

Τι «ψηφίζει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κάλπες της κεντροαριστεράς

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη ΔΕΘ και τις πρώτες επαφές στην πόλη, όμως οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά δεν περνούν απαρατήρητες.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προετοιμάζεται πυρετωδώς για την ΔΕΘ και τις πρώτες επαφές που θα έχει την Δευτέρα με τους παραγωγικούς φορείς στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς δεν περνούν απαρατήρητες. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις εξελίξεις, καθώς στο Μοσχάτο θεωρούν ιδιαιτέρως κομβικό σημείο για το ποιο πρόσωπο θα αναλάβει την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η λίστα των υποψηφίων που συνεχώς μεγαλώνει, προβληματίζει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιθυμεί για λόγους ισορροπιών στο πολιτικό σκηνικό αλλά και για το ενδεχόμενο μελλοντικής συγκυβέρνησης μία δυνατή κεντροαριστερά η οποία θα διεκδικήσει την επιστροφή των πασοκογενών ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι την ΝΔ, την απασχολούν τα όσα διαδραματίζονται στην ΔΗ.ΣΥ, επιβεβαιώθηκαν όταν κομματικά στελέχη σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ρώτησαν ποιον ή ποια θα ήθελε να κερδίσει τις εκλογές. Εκείνη την περίοδο είχαν δηλώσει πως θα είναι υποψήφιοι μόνο η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Καμίνης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως στην περίπτωση που αναλάβει τα ηνία η Φώφη Γεννηματά τότε η ΝΔ θα είναι πιο κοντά στην αυτοδυναμία, σε αντίθετη περίπτωση όπως φέρεται να είπε χαρακτηριστικά «ο Καμίνης θα μας δυσκολέψει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στα κομματικά στελέχη πως στην περίπτωση που παραμείνει στο τιμόνι της ΔΗ.ΣΥ η Φώφη Γεννηματά, τότε εκείνος που θα χάσει ψηφοφόρους θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και όχι η ΝΔ. Ωστόσο περισσότερα ερείσματα προς την κεντροδεξιά φέρεται να έχει ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος σε ένα παραδοσιακά «γαλάζιο» δήμο κατάφερε στις προηγούμενες εκλογές να πετάξει εκτός δευτέρου γύρου και τους δύο υποψηφίους της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως ενδεχομένως να υπάρξουν διαρροές αν αναλάβει την ηγεσία του ΔΗ.ΣΥ ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Τελείως διαφορετικά όμως είναι τα σενάρια που δημιουργούνται εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειαστεί για να κυβερνήσει την συνεργασία άλλων κομμάτων. Απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ποιο κοντά βρίσκεται ο Γιώργος Καμίνης παρά η Φώφη Γεννηματά. Στο Μοσχάτο γνωρίζουν πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά και το άρθρο παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη που τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μετώπου κατά του νεοφιλελευθερισμού, πολύ δύσκολα θα δεχτεί να συγκυβερνήσει εκ νέου με τη ΝΔ, πόσο μάλλον μετά και την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στους κόλπους της ΔΗ.ΣΥ. Σε αντίθετη περίπτωση μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον Γιώργο Καμίνη φαντάζει ποιο εύκολη καθώς σε αρκετά ζητήματα έχει σχεδόν ταυτόσημες απόψεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντίστοιχες είναι οι περιπτώσεις των δύο νέων υποψήφιων του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος με το καλημέρα ξέκοψε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με την ΝΔ, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης φαίνεται να είναι πιο ανοιχτός απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο τακτικοί συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ υπενθυμίζουν τις αρκετά καλές σχέσεις που έχει σε προσωπικό επίπεδο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως πολλά θα κριθούν από τα ποσοστά που θα έχουν συγκεντρώσεις τα δύο κόμματα αλλά και στην κατάσταση που θα βρίσκεται η χώρα την περίοδο των εκλογών, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να συνεργαστεί με οποίον και αν εκλεγεί αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x