Επικαιρότητα

Τι θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στους Ευρωπαίους ηγέτες

Οι θέσεις της Ελλάδας για την παράταση, τη χρηματοδότηση και το δημοσιονομικό εξορθολογισμό

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης στο χθεσινό Eurogroup αποκαλύπτουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν τα σημεία στα οποία θα σταθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στις Βρυξέλλες υπήρξε διάθεση για διαβούλευση και διάλογο.

Στο Eurogroup υπήρξε επιμονή να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση», ενώ υπήρξαν διαρκείς διαβουλεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει κινητοποίηση από την πλευρά των εταίρων, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για το επόμενο Eurogroup.

Η πλειοψηφία των υπουργών ασκούσαν πιέσεις, προκειμένου να δεχθεί η κυβέρνηση παράταση. Υπήρχαν, όμως, υπουργοί που καταλάβαιναν τα ζητήματα και προσπαθούσαν, με ένα δημιουργικό τρόπο, να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

«Όσα είπαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, τα είπαν μπροστά σε όλους. Όχι όταν αποχώρησε ο Σόιμπλε» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Γνωστοποιούν ακόμη ότι, προκειμένου να υπάρξει επεξεργασία των ελληνικών προτάσεων, «τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις. Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής εκτιμάται ότι θα είναι θετικό και θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους υπουργούς Οικονομικών. Για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης» αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ελλάδα θα ζητήσει:

- Παράταση: «Συζητάμε για «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει».

»Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τη διατύπωση».

- Χρηματοδοτικό: «Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα. Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ). Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»). Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα».

- Δημοσιονομικό εξορθολογισμό: «Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία-γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ».

Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος, με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους υπουργούς, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x