Επικαιρότητα

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Περιορισμένη πρόοδο διαπίστωσε το EuroWorking Group - Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι απηύθυνε «τελεσίγραφο» για συμφωνία έως την ερχόμενη Πέμπτη - Η κυβέρνηση τις διαψεύδει.

Τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε μία ώρα και εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάληψης προσωπικών πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό, και να ολοκληρωθούν με επιτυχία, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την πλευρά των διεθνών πιστωτών της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε προσωπικά δεσμευθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και η ίδια, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς να ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Παρόντες στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τον πρωθυπουργό, ήταν ακόμη ο υπουργός Οονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που είχαν σύσκεψη με τον κ. Τσίπρα.

«Τελεσίγραφο» από το EuroWorking Group;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, την τηλεδιάσκεψη των Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ προκάλεσε «τελεσίγραφο» του EuroWorking Group προς την ελληνική πλευρά, ότι, εάν δεν κλείσει έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, τότε το πρόγραμμα «χάνεται».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, που έχουν γνώση του τι διημείφθη στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και, ως εκ τούτου, μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Πηγές της ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο, όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και, όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών παίζει, όπως λένε χαρακτηριστικά, η πλήρης τήρηση, απ' όλους, της συμφωνίας της 20;hς Φεβρουαρίου.

Σημειωτέον, ότι μια ενδεχόμενη απώλεια του προγράμματος συνεπάγεται πως η Ελλάδα χάνει τα 1,8 δισ. ευρώ της εναπομείνασας δόσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν, αναφορικά με τα περί «τελεσιγράφου», ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x