Επικαιρότητα

Το 2016 αναμένεται να είναι το πιο θερμό έτος στην Ιστορία

Συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε το 2015, το 2016 δείχνει ικανό να σπάσει όλα τα ρεκόρ θερμότητας στην καταγεγραμμένη ιστορία του πλανήτη

Αυτό που ξεκίνησε με το 2015 φαίνεται να συνεχίζεται και μέσα στο 2016, καθώς οι τρεις πρώτοι μήνες της χρονιάς ήταν οι θερμότεροι στην ιστορία, σύμφωνα με την αμερικάνικη υπηρεσία National Oceanic and Atmospheric Administration. Μάλιστα ο Μάρτιος ήταν ο 11ος συνεχόμενος μήνας που σημειώθηκε ένα ακόμα νέο ρεκόρ ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη από τότε που κρατούνται στοιχεία από τον 18ο αιώνα.

Η αναφορά σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή προσθέτει μία έξτρα πίεση στην σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών όπου θα υπογραφεί η συμφωνία που έγινε πέρσι στο Παρίσι, όταν 195 κράτη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου και να περιορίσουν τις σημαντικές κλιματικές αλλαγές.

Από πέρσι πάντως πολλά πράγματα έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, με το φαινόμενο του Ελ Νίνιο να έχει αυξήσει σημαντικά την μέση θερμοκρασία αλλά και να έχει επιδράσει σε σημαντικό βαθμό στην παρουσία ισχυρών βροχοπτώσεων σε μεγάλα τμήματα του πλανήτη. Όλα αυτά συντείνουν με τον δικό τους τρόπο στην διοχεύτευση μεγάλων θερμών αέριων μαζών στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, δημιουργώντας παράξενα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη Γη.

Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν είναι σωστό να τα φορτώνουμε όλα στο Ελ Νίνιο, καθώς και στην προηγούμενη δυναμική του εμφάνιση, την περίοδο του 1997-1998 είχε μεν οδηγήσει σε μια άνοδο της θερμοκρασίας αλλά επρόκειτο για κάτι συγκυριακό. Στην σημερινή κατάσταση πάντως το Ελ Νίνιο φαίνεται να έχει την μικρότερη επίδραση, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από την κατάσταση που επικρατεί με τις εκπομπές των ρύπων του θερμοκηπίου.

Οι ειδικοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι πέρα από κάθε αμφιβολία, το 2016 θα αποδειχθεί μία ακόμα χρονιά-ρεκόρ σε ότι αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ήδη η περιοχή της Αρκτικής αντιμετωπίζει τα πιο παράδοξα καιρικά φαινόμενα στην πρόσφατη ιστορία της, με θερμοκρασίες τουλάχιστον 6(!) βαθμούς πάνω από το κανονικό. Κάτι που σημαίνειότι οι πάγοι θα λειώσουν πολύ πιο εύκολα το ερχόμενο καλοκαίρι, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την περιοχή που καλύπτουν, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Όπως και να έχει πάντως, με τη μέση θερμοκρασία κάποιων μηνών του 2015 και του 2016 να ξεπερνούν σε άνοδο τον 1 βαθμό Κελσίου, είναι προφανώς αδύνατο να κρατηθεί το όριο που έθεσε η συμφωνία του Παρισιού για μόλις δύο βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική εποχή. Αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση των δύο αυτών ετών, τότε ο 1,5 βαθμός ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα επιτευχθεί πριν το τέλος της δεκαετίας. Με ότι κακό αυτό συνεπάγεται για το μέλλον (αλλά και το παρόν) του πλανήτη.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x