Επικαιρότητα

Το Ice Bucket Challenge βοήθησε στην καταπολέμηση του ALS

Κι όμως, η φρενίτιδα του Ice Bucket Challenge είχε τελικά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για έρευνες εντοπίστηκε γονίδιο που σχετίζεται με την ασθένεια.

Ξεκίνησε με έναν σκοπό, εν συνεχεία έγινε μόδα και στο τέλος… κούρασε. Πλήθος κόσμου, από ανθρώπους με πραγματική διάθεση για προσφορά μέχρι άλλους που το έκαναν για πλάκα και δημοσιότητα ακολούθησαν τη μόδα του Ice Bucket Challenge. Το… αυτoμπουγέλωμα με παγωμένο νερό άρχισε σαν προσπάθεια για συνεισφορά στον αγώνα για την καταπολέμηση του ALS ή αλλιώς της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης και παρότι αρκετοί αμφέβαλαν για τα αποτελέσματα της προσπάθειας, φαίνεται πως αυτά είναι σημαντικά.

Το Ice Bucket Challenge κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 121 εκατ. δολάρια το 2014 (ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχαν συγκεντρωθεί μόλις 8,4 εκατ. δολάρια) και όπως ανακοινώθηκε από τα χρήματα αυτά χρηματοδοτήθηκαν έξι ερευνητικά προγράμματα. Ένα εξ αυτών, στο οποίο συμμετέχουν 80 ερευνητές από 11 χώρες, ανακοίνωσε πως κατάφερε να εντοπίσει ένα νέο γονίδιο που σχετίζεται με την ασθένεια.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Genetics». Η ταυτοποίηση του γονιδίου NEK1 συνδέεται μόλις με το 10% των περιπτώσεων ALS, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν πως εν καιρώ θα ανοίξει ο δρόμος για νέες δυνατότητες θεραπείας, ίσως και για την οριστική καταπολέμηση της ασθένειας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x