Κώστας Νικολακόπουλος

Το μεγάλο… under κι οι πονηριές από Αστάνα μέσω... Βουλγαρίας!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος κάνει στο sport-fm.gr τη δική του ανάλυση για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αστάνα.

• Μου είχαν πει από την Κύπρο ότι αυτός ο Στόϊλοφ, ο Βούλγαρος προπονητής της Αστάνα, είναι ξύπνιος, πονηρός. Βλέπετε είχε περάσει από την Ανόρθωση και τον ήξεραν.

• Τυχαίος σίγουρα δεν είναι. Όχι μόνο γιατί έχει περάσει δύο φορές από τον πάγκο της εθνικής Βουλγαρίας, αλλά και γιατί έχει δημιουργήσει με την Αστάνα μία πραγματικά καλή, δυσκολοκατάβλητη και σκληροτράχηλη ομάδα. Την ανέλαβε τον Ιούνιο του 2014 όταν ήταν -7 από την πρώτη θέση στην 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος και στο τέλος της σεζόν πήρε πρωτάθλημα με +5!

• Όπως πήρε και το περσινό πρωτάθλημα και θα πάρει και το φετινό, παρά την πίεση πάλι της Καϊράτ, όπως και πέρσι, αφού απομένουν τρεις αγωνιστικές, με όχι πολύ δύσκολα παιχνίδια και με έστω εφτά πόντους η Αστάνα θα είναι μαθηματικά πρωταθλήτρια.

• Πάνω απ΄ όλα, όμως, με τον Βούλγαρο προπονητή οι Καζάκοι μπόρεσαν κι έπαιξαν πέρσι πρώτη φορά στην ιστορία τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, και δη με μεγάλη αξιοπρέπεια και φέτος για πρώτη φορά και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Απ΄ όλες τις ομάδες των μικρότερων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μόνο η Μπάτε Μπορίσοφ της Λευκορωσίας έχει καλύτερη παρουσία σε τόσο υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη.

• Ο Στόϊλοφ λοιπόν όλες αυτές τις ημέρες δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει σε όποιον Έλληνα δημοσιογράφο του τηλεφώνησε. Και να πει το ίδιο πράγμα, «δεν μας ενδιαφέρει το ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά να πάρουμε τα τρία τελευταία παιχνίδια στο πρωτάθλημα, στην Ελλάδα θα κάνουμε ροτέϊσον» κλπ, κλπ.

• Κλασικές πονηριές ανατολικού τύπου, λέω εγώ. Άντε να κάνει δύο αλλαγές σήμερα η Αστάνα από τη βασική της ενδεκάδα. Σιγά μην δεν την ενδιαφέρει το αποψινό παιχνίδι. Ίσα ίσα, θα κυνηγήσει με πάθος την ισοπαλία, πιστεύοντας ότι στη ρεβάνς θα κερδίσει στο Καζακστάν τον Ολυμπιακό και θα ισοβαθμήσει μαζί του, έχοντας και το πλεονέκτημα στα μεταξύ τους παιχνίδια.

• Δεν ξέρω αν προσέξατε χθες, αλλά ένας συνάδελφος από το Καζακστάν ρώτησε τον Μπέντο στη συνέντευξη Τύπου αν φοβάται απόλυση του σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος. Μία ερώτηση που δεν έγινε καθόλου τυχαία. Αν κάνει κάποιος τον κόπο να διαβάσει λίγο τα ρεπορτάζ της Αστάνα μέσα από τα ΜΜΕ του Καζακστάν, μπορεί να παρατηρήσει ότι στέκονται πολύ στο περσινό ΑΠΟΕΛ-Αστάνα 1-1 για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (ας έπαιξαν και φέτος οι δύο ομάδες, με σκορ ΑΠΟΕΛ-Αστάνα 2-1 με γκολ στο 87’).

• Γιατί στέκονται στο περσινό; Πολύ απλά, γιατί η πρόκριση της Αστάνα του Στόϊλοφ επί του ΑΠΟΕΛ με την ισοπαλία μέσα στην Κύπρο είχε φέρει την απόλυση του Πορτογάλου Ντομίνγκο Πασιέντσα από τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ μετά από μόλις εφτά παιχνίδια. Και το συνδυάζουν με το ενδεχόμενο να χάσει από την Αστάνα τη δουλειά του τώρα πάλι ένας Πορτογάλος προπονητής, αυτή τη φορά ο Πάουλο Μπέντο, μετά από μόλις εννιά παιχνίδια του στον πάγκο του Ολυμπιακού!

• Εξ ου και η τελευταία κουβέντα του Στόϊλοφ στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Γιατί ο πονηρός Βούλγαρος, αφού πρώτα είπε διάφορα κουφά, του στιλ, «δεν είχαμε αρκετό χρόνο να προετοιμαστούμε για τον Ολυμπιακό» (!), κατέληξε ως εξής: «Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε τον Ολυμπιακό εδώ μέσα. Κι ο ΑΠΟΕΛ είναι δυνατή ομάδα, αλλά αν θυμάστε εμείς τον αποκλείσαμε πέρσι. Για σκεφθείτε λίγο, ίσως αξίζει να δείτε τι μπορεί να κάνει η Αστάνα και στον Ολυμπιακό»…

• Τέλος πάντων, το θέμα είναι να εμφανιστεί ο Ολυμπιακός απόψε διαβασμένος και αποφασισμένος. Για παράδειγμα, εγώ έχω προσέξει ότι οι Καζάκοι σε αρκετά ευρωπαϊκά παιχνίδια τους τρώνε γκολ στα τελευταία λεπτά, μην αντέχοντας την πίεση. Κι όταν έχεις να φέρεις από τον πάγκο τον Τσόρι και τον Ιντέγε, μπορείς να ελπίζεις σε καλή βοήθεια.

• Δε νομίζω να τον…υπνωτίσει ο Βούλγαρος προπονητής και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι δυνατοί οι ερυθρόλευκοι στις μονομαχίες και στα κόρνερ και τα φάουλ-δεν είναι τυχαίο ότι δεύτερος καλύτερος σκόρερ της Αστάνα στην Ευρώπη είναι ο στόπερ Άνισιτς με τρία γκολ, ενώ γενικά σκοράρουν οι αμυντικογενείς παίκτες της (κι ο Λογκβινένκο κι ο Σόμκο κι ο Κάνιας).

• Οι Μογγόλοι είναι μαχητές και σα λαός κι έτσι είναι και στο ποδόσφαιρο. Ίσως θυμάστε ότι ο ΠΑΟΚ είχε υποδεχθεί πριν τρία χρόνια στην Τούμπα μία άλλη ομάδα από το Καζακστάν, τη Σαχτιέρ, σαφώς κατώτερη της Αστάνα. Την είχε λοιπόν κερδίσει με 2-1, με τα χίλια ζόρια και με γκολ του Βούκιτς στις καθυστερήσεις…Δεν είναι να τους υποτιμάς τους Καζάκους.

• Ο δε Ολυμπιακός φέτος στην Ευρώπη έχει ένα πραγματικά περίεργο σερί, με όλα του τα παιχνίδια να είναι…under! Για την ακρίβεια, πιο under δεν γίνεται: με Χάποελ 0-0, 0-1, με Αρόουκα 1-0, 0-1 (στην παράταση 2-1), με Γιανγκ Μπόϊς 1-0, με ΑΠΟΕΛ 0-1!!! Όχι ότι θα με χάλαγε και μισό μηδέν απόψε, αλλά τα πάντα είναι υπερβολικά…οριακά φέτος σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

• Και μπορεί γενικά τα παιχνίδια της Μπάτε στην Ευρώπη να «ανοίγουν» κύρια στα β΄ ημίχρονα (στα α΄ άντε να μπαίνει ένα γκολ), όμως νομίζω ότι θα είναι κλειδί για τον Ολυμπιακό να πάει στην ανάπαυλα προηγούμενος…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x