Επικαιρότητα

Το μήνυμα Τσίπρα για την απελευθέρωση της Αθήνας και το ΕΑΜ

«12 Οκτωβρίου η Αθήνα ήταν ελεύθερη μετά από 1265 ημέρες Κατοχής. Με πρωτοπόρες δυνάμεις το ΕΑΜ και τον στρατό του, τον ΕΛΑΣ», τονίζει ο Α. Τσίπρας.

"12 Οκτωβρίου η Αθήνα ήταν ελεύθερη μετά από 1265 ημέρες Κατοχής. Με πρωτοπόρες δυνάμεις το ΕΑΜ και τον στρατό του, τον ΕΛΑΣ", τονίζει ο Α. Τσίπρας, σε γραπτό του μήνυμά για την επέτειο της Μάχης της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι.

"Τίποτε δεν ξεχάστηκε. Κανένας δεν ξεχάστηκε. Τίποτε και κανένας δεν πρέπει να ξεχαστεί. 12 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα ήταν ελεύθερη μετά από 1265 μέρες Κατοχής. Μετά από εκατοντάδες μάχες, κατά του κατακτητή, χιλιάδες θυσίες, απίστευτους ηρωισμούς. Με πρωτοπόρες δυνάμεις το ΕΑΜ, και τον στρατό του, τον ΕΛΑΣ", αναφέρει ο πρωθυπουργός.

"Τιμάμε ταυτόχρονα την αντίσταση του λαού μας. Που κέρδισε το σεβασμό όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Και θυμόμαστε ότι ερχόμαστε από μακριά. Από πεδία μάχης, συρματοπλέγματα, φυλακές, εκτελέσεις, βασανιστήρια. Με τον πόθο για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, να παραμένει ζωντανός και επίκαιρος, παρά τους διωγμούς και το αίμα. Ίσως και χάρη στους διωγμούς και στο αίμα, που χύθηκε, για να ποτίσει το δέντρο της πατρίδας. Δεν ξεχνάμε, σημαίνει όχι μόνο ότι υποκλινόμαστε με σεβασμό μπροστά στο παρελθόν, και σε κείνους που έμειναν όρθιοι, κρατώντας όρθια την Ηλεκτρική και την Ελλάδα. Αλλά κι ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στις σημερινές συνθήκες, για να μην πάει τίποτε χαμένο, από τις ζωές που χάθηκαν στον τίμιο αγώνα της ελευθερίας" αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός κλείνει το μήνυμά του με τους στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου:

"Πάνω στο χώμα το δικό σου λέμε τ' όνομά μας. Πάνω στο χώμα το δικό σου σχεδιάζουμε τους κήπους και τις πολιτείες μας Πανω στο χώμα σου είμαστε. Έχουμε πατρίδα".



Λίγη ιστορία...

Ενώ η Αθήνα πανηγυρίζει για την απελευθέρωση, οι Γερμανοί σκοπεύουν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στην υποδομή του τόπου. Ένας εκ των στόχων τους στόχος είναι να τινάξουν στον αέρα την «Ηλεκτρική» στο Κερατσίνι, καθώς αυτό τροφοδοτούσε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Την υπεράσπισή της ανέλαβαν οι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ Πειραιά, δηλαδή το 6ο Σύνταγμα με τέσσερα τάγματα, και καπετάνιο τον Νίκανδρο Κεπέση.

Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα του δήμου Κερατσινίου:

"Τα χαράματα της 13ης Οκτωβρίου η περιοχή συγκλονίστηκε από τη δυνατή έκρηξη που προκλήθηκε από την ανατίναξη των εγκαταστάσεων της Shell στο Πέραμα. Αμέσως εκδηλώθηκε γενική κινητοποίηση των κατοίκων, οι οποίοι έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα αποκλείοντας την περιοχή, ενώ το 2ο τάγμα του ΕΛΑΣ της Κοκκινιάς τοποθετήθηκε στο νεκροταφείο, προκειμένου να εμποδίσει πιθανές μετακινήσεις άλλων γερμανικών δυνάμεων.



Στις 6.45 εμφανίστηκε το γερμανικό απόσπασμα που είχε ανατινάξει τη Shell και το οποίο είχε λάβει τη διαταγή να καταστρέψει τα εργοστάσια του Αγίου Γεωργίου και του Νέου Φαλήρου, όπως ομολόγησε αργότερα ο επικεφαλής Γερμανός Χανς Λίντερμαν που συνελήφθη αιχμάλωτος. Το απόσπασμα ανήκε στο ειδικό επί των ανατινάξεων τμήμα του Μηχανικού των Es Es. Αποτελείτο από 56 άνδρες βαριά οπλισμένους με αυτόματα και τέσσερα μηχανοκίνητα πολυβόλα (…) μόλις οι Γερμανοί πλησίασαν την πύλη του εργοστασίου, ο σκοπευτής Χρήστος Φερούσης πυροβόλησε μέσα από το εργοστάσιο τον οδηγό του πρώτου οχήματος, υποχρεώνοντας τη φάλαγγα να ακινητοποιηθεί κοντά στο γεφυράκι. Αμέσως μια χειροβομβίδα ανατίναξε ένα από τα γερμανικά οχήματα. Αιφνιδιασμένοι οι Γερμανοί δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά από μια απόσταση περίπου εξήντα – εκατό μέτρων, που προερχόταν από όλες τις κατευθύνσεις (…).

Aρχισε έτσι η επίθεση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, του οποίου ο υποτυπώδης οπλισμός αποτελείτο από λίγα ταλαιπωρημένα και αναξιόπιστα ιταλικά όπλα, μερικά περίστροφα και αρκετές χειροβομβίδες, στις οποίες ουσιαστικά στήριξαν όλη την επιχείρηση. Οι Γερμανοί προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, γεγονός που ανάγκασε τον Βαρυτιμίδη και το Μωυσιάδη να ζητήσουν ενισχύσεις από τις εφεδρικές δυνάμεις της Κοκκινιάς. Πράγματι, ο κομματικός υπεύθυνος του Κερατσινίου Μίχος, μετά από συνεννόηση με τον αντίστοιχο υπεύθυνο της Κοκκινιάς, Παράσχο, επιβιβάστηκαν σε τρεις πυροσβεστικές αντλίες και έσπευσαν στον τόπο της συμπλοκής.

Έπειτα από σκληρή μάχη που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, άρχισε η σταδιακή παράδοση των Γερμανών, οι οποίοι ήδη μετρούσαν εννέα νεκρούς και δεκαέξι τραυματίες (…). Είκοσι περίπου συνελήφθησαν αιχμάλωτοι μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Λίντερμαν."

Συνολικά 11 πατριώτες σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x