Επικαιρότητα

Το μυστήριο των 3 μαρτύρων: «Βαθιά λαρύγγια» ή «κουκουλοφόροι»;

Τα «ψευδώνυμα» που χρησιμοποιούνται για τους δύο εξ αυτών είναι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Ο ρόλος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis εξελίσσεται σε σημείο - «κλειδί», τόσο για την αξιοπιστία των καταγγελιών όσο και για την σφοδρή πολιτική σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πλευρά της κυβέρνησης αποδίδει ιδιαίτερα σημασία σε αυτές τις μαρτυρίες, οι οποίες είναι και τα μόνα στοιχεία από την ογκώδη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, συγκεκριμένες συναντήσεις τους, δωροδοκίες με συγκεκριμένα ποσά και συναλλαγές με βαλίτσες και μετρητά. Πρόκειται για τους: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αλέξανδρο Λυκουρέντζο, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνι Γεωργιάδη, Σταύρο Σαλμά και Ανδρέα Λοβέρδο.

Από την άλλη πλευρά, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι πολιτικοί τους χαρακτηρίζουν ως «κουκουλοφόρους», ζητούν την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους, με τους Ε. Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη να απαντούν ή να προαναγγέλλουν μηνύσεις. «Αυτό που είδα έναν φάκελο χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο με 3 μαρτυρίες ανώνυμων μαρτύρων που αναφέρουν δωροδοκίες πρωθυπουργών και υπουργών χωρίς να αναφέρεται πουθενά για ποιόν λόγο λάμβαναν χώρα τα συγκεκριμένα περιστατικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, καταγγέλλοντας απόπειρα πολιτικής "δολοφονίας".

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε το πρωί της Τετάρτης στο "Πρακτορείο FM" ότι "εκείνο που για την ώρα θέλω να διαπιστώσω είναι ότι βλέπω έλλειψη ψυχραιμίας, έναν εκνευρισμό που αποπνέει τελικά μάλλον μία κατάσταση ενοχής. Εκείνο που ζητά ο κόσμος πλέον, και δικαίως, είναι αυτό το μέγα σκάνδαλο να αποκαλυφθεί σε όλες του τις διαστάσεις". Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει κάνει λόγο για "σκάνδαλο μεγαλύτερο από τη Ζήμενς".

Σημειώνεται πως οι τρεις μάρτυρες έχουν καταθέσει με ψευδώνυμα τα οποία είναι «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννης Αναστασίου», ενώ όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, πρόκειται για πρώην στελέχη της φαρμακευτικής εταρείας. Η παραδοχή αυτή ωστόσο γέννησε νέο γύρο πολιτικών αντιδράσεων για το πώς ο κ. υπουργός γνωρίζει όσα γνωρίζει. Το βράδυ της Τετάρτης ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής άδειασε τον κ. Πολάκη λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και είναι εικασία για το ποιοι είναι οι μάρτυρες αυτοί». Την ίδια στιγμή, σφορδρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα με εκατέρωθεν ανακοινώσεις για την υπόθεση.

Τα «γκρίζα» σημεία των καταθέσεων
Το απόγευμα της Τετάρτης, και αφού είχαν λάβει αντίγραφα της δικογραφίας τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, άρχισαν οι πρώτες διαρροές των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων. Οι καταθέσεις πολλές φορές διακόπτονται και συνεχίζονται άλλες ημέρες, ενώ πολλά είναι και τα «γκρίζα» σημεία σε αυτές.

Για παράδειγμα αρκετές φορές οι μάρτυρες κάνουν εκτιμήσεις για το ποσό από τις μίζες που συνάγουν ότι έλαβαν τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία αναφέρονται με φράσεις όπως «πιθανολογώ» ή «θεωρώ ότι... ». Σε άλλη περίπτωση, γίνεται εκτίμηση του ποσού της μίζας που υποστηρίζουν ότι έλαβε ένας υπουργός με βάση η «λογική των πραγμάτων» ή «τα μεγέθη της εταιρίας».

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι κανείς από τους μάρτυρες δεν φέρεται να είναι αυτόπτης μάρτυρας δωροδοκίας.

Διαβάστε αναλυτικά τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων που είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ

Το FBI έδωσε ονόματα
Oπως λέει ο δικηγόρος των τριών μαρτύρων υπάρχει έκθεση του FBI η οποία έχει αποσταλεί στην ελληνική Δικαιοσύνη. Στην έκθεση αυτή, καθώς η έρευνα συνεχίζεται, δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει. Στην έκθεση αυτή ωστόσο περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών τα οποία έχουν ακουστεί και στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα. Όπως λέει ο Παύλος Σαράκης, ο δικηγόρος των τριών μαρτύρων του FBI, οι Αμερικανοί ζητούν πάντα απαντήσεις στο πως και από που γνωρίζουν τα στοιχεία και αν αποδειχθεί ότι ψεύδονται, τότε αυτομάτως θα βγουν από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Προβληματισμός στο Μαξίμου, βολές από τη ΝΔ
Πάντως παρά τις πληροφορίες για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αν πρέπει και τα δέκα πρόσωπα να παραπεμφθούν σε μια τέτοια επιτροπή, ενώ λαμβάνονται υπόψιν και οι πολιτικές παρενέργειες που αυτό θα έχει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά το πέρας του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείο της ΚΟ την Τετάρτη το μεσημέρι, κυβερνητική πηγή ανέφερε:

«Συνεχίζεται η μελέτη της δικογραφίας καθώς και η προκαταρκτική συζήτηση για διευκρίνιση νομικών ζητημάτων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση του οργάνου. Τις επόμενες μέρες θα λάβουμε τις αποφάσεις μας».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε γίνει διαρροή ότι επίκειται και σύγκληση της ΚΟ το ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Οι βουλευτές του κόμματος ωστόσο ενημερώθηκαν ότι αυτή τελικώς αναβλήθηκε. Τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση ότι προς το παρόν το Μαξίμου ζυγίζει την κατάσταση και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει.

Πάντως το απόγευμα της Τετάρτης, ήρθε σε υψηλούς τόνους η πρώτη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα. «Σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του Ελληνικού λαού. Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης τηςNovartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη Παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η Κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

Άμεση ήταν η απάντηση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: «Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους. Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι…», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό σχόλιο.

Πολάκης: Οι μάρτυρες είναι πρώην στελέχη της Novartis που κελάηδησαν
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis είναι πρώην στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν με πλουτισμό τον οποίο δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1.

«Τι είναι, από τον Άρη ήρθαν; Δεν είναι αγαθά παιδιά, βρήκαν τον πλουτισμό, τους πίεσαν και κελάηδησαν».

«Είμαι ενημερωμένος» παραδέχθηκε ο κύριος Πολάκης, αποδίδοντας όμως την ενημέρωσή του αυτή στο ότι είναι... γιατρός και τα ξέρει αυτά από χρόνια, ενώ υποστήριξε πως τα έχει άλλωστε καταγγείλει αυτά από καιρό στη Βουλή.

«Φάρμακα της Novartis εκτόπισαν άλλων εταιρειών με διαδικασίες αθέμιτου ανταγωνισμού», είπε για να αποδείξει ότι αυτό ήταν γνωστό σε όλους. «Τον κύριο Τσοχατζόπουλο, συγγενείς του που παίρνανε μίζες, δεν τον δώσανε; Όταν βγαίνει στη δημοσιότητα αυτό που έχεις κάνει, πρέπει να είσαι πιο σεμνός και ταπεινός και όχι να απειλείς με μηνύσεις. Την αξιοπιστία των μαρτύρων την έκρινε η δικαιοσύνη», είπε ο κύριος Πολάκης, ενώ δεν δίστασε να παραλληλίσει την υπόθεση με την δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι μάρτυρες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, είπε, είναι προστατευόμενοι γιατί είναι πρώην στελέχη της οργάνωσης, που γνωρίζουν τη δομή από μέσα.

Koντονής "αδειάζει" Πολάκη
"Η έρευνα είναι σε ένα πρώτο επίπεδο, η δικογραφία βρίσκεται στη βουλή, αξιολογούνται τα στοιχεία και η αξιοπιστία των μαρτύρων για την υπόθεση Novartis", ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ.Κοντονής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. "Ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να μην μιλάμε για στημένες υποθέσεις", ανέφερε και τόνισε πως είναι απαράδεκτα αυτά που λέει οψίμως η αντιπολίτευση.

Τόνισε πως το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων το καθορίζει η Δικαιοσύνη. "Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και είναι εικασία για το ποιοι είναι οι μάρτυρες αυτοί", επισήμανε, "αδειάζοντας" έτσι τον κ. Πολάκη.

Άδωνις: Μαδούρο στην Ελλάδα, στημένη η ιστορία

Αναμένω δυο προανακριτικές επιτροπές στη Βουλή, μια για την Novartis και μια για την υπόθεση βλημάτων, είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο Πάνος Καμένος είναι βαθιά εκτεθειμένος.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας είπε τις ημέρες κοντά στα Χριστούγεννα ότι ο Κωνσταντίνος Φρούζης και η Novartis είχαν περίεργες σχέσεις με την τρόικα.

Θα στείλω τον φάκελο στον κ. Κοστέλο, στον κ. Γιούνκερ και στην κ. Μέρκελ για να μάθουν τι είδους Μαδούρο στηρίζουν στην Ελλάδα. Έκανε λόγο παράλληλα για ιστορία στημένη από τους κυρίους Τσίπρα, Παπαγγελόπουλο και Πολάκη.

Λοβέρδος: Ενορχηστρωτής ο Τσίπρας, οι συμμορίτες θα δώσουν λόγο
«Σε καμία περίπτωση από το περιεχόμενο του φακέλου δεν προκύπτει πως υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Πρόκειται για γελοιότητες» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Λοβέρδος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικης Συμπαράταξης.

Εξήγησε ότι "Δεν μπορεί όλοι αυτοί οι μάρτυρες να κατέθεσαν τέλη Νοεμβρίου του 2017 και μέχρι την Κυριακή του συλλαλητηρίου, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε εξέλιξη θέματα όπως η υπόθεση των βλημάτων οι οβίδες και τα συλλαλητήρια".

Σημείωσε δε ότι "έχει δοθεί στους μάρτυρες κατηγορίας ένα καθεστώς προστασίας που είναι πρόσκαιρο". Κάλεσε μάλιστα τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες να έρθουν στην Βουλή για να μπορέσουν, όσοι κατηγορούνται να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους.

«Θα κάνω μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Αυτοί οι συμμορίτες που διοργάνωσαν αυτό, θα δώσουν λόγο», τόνισε. Χαρακτήρισε τέλος ενορχηστρωτή του όλου θέματος τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρώην αντιπρόεδρος Novartis: Στημένοι ψευδομάρτυρες που θα λογοδοτήσουν
Θέση στα όσα συμβαίνουν πήρε ο πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής. Γιατί κάνει λόγο για "χοντροκομμένη φάρσα".

Ο κ. Φρουζής έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου διαμηνύει ότι «Οι στημένοι ψευδομάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους, που "βρέθηκαν"/"ανακαλύφθηκαν" τις τελευταίες εβδομάδες (!), σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Επίσης, ζητεί να δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο της δικογραφίας, ενώ πιστεύει ότι «πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση και το περιεχόμενο της».

Τι αναφέρει η σύζυγος του Στουρνάρα
«Στην υπόθεση Novartis, οι γνωστοί - άγνωστοι, όποιοι και αν είναι αυτοί και απ' όπου κι αν προέρχονται, καταφεύγουν σε ανυπόστατες συκοφαντίες και γελοιότητες του αισχίστου είδους σε σχέση με τη συμμετοχή μου και τη συμμετοχή της εταιρείας μου MINDWORK σε παράνομη δραστηριότητα με τη Novartis. Δηλώνω, αλλά και αποδεικνύω με τον πλέον αδιαμφισβήτητο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε έλαβα αμοιβές πέραν των καθόλα νόμιμων τα χρόνια της συνεργασίας μου με τη NOVARTIS, που αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας» σημειώνει μεταξύ άλλων η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα Λίνα Νικολοπούλου.

Μηνύσεις από Σαμαρά και Λοβέρδο
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Τρίτη ο πρώην πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την υποβολή μηνύσεων για το θέμα κατά του Αλέξη Τσίπρα και του κ. Παπαγγελόπουλου. «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον 'Αρειο Πάγο, μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους, εντός και εκτός του δικαστικού Σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους» ανέφερε στη δήλωσή του, ενώ προαναγγελία προσφυγής στη δικαιοσύνη είχε κάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x