Επικαιρότητα

Το παίρνει πάνω του ο Σαμαράς

Προσωπική παρέμβαση ετοιμάζει ο πρωθυπουργός για να «ξεμπλοκάρει» η δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Το μεσημέρι της Πέμπτης θα δώσει στην τρόικα πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας του οποίου η Ελλάδα κινδυνεύει να εισπράξει σε μικρότερες δόσεις και όχι όλα μαζί τα 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας.

Τα «κόκκινα» σημεία της διαπραγμάτευσης είναι δύο και σχετίζονται με το Δημόσιο : Η κινητικότητα και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή την ώρα (11:00) συναντάται με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά για απολύσεις, αλλά για μετακινήσεις που στοχεύουν στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Φυσικά, τα περί απολύσεων δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς. Απλώς, χρειάζεται κι άλλος χρόνος μέχρι να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν (αν υπάρχουν…) επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί.

Επί υπουργίας Αντώνη Μανιτάκη, είχε διαρρεύσει ότι ο αριθμός των επίορκων ξεπερνάει τους 2.000-2.500. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τους 2.000-2.500 της ΕΡΤ, αλλά και τους 10.000-12.000 που υπολογίζεται ότι για διάφορους λόγους θα συνταξιοδοτηθούν, οι 12.500 αποχωρήσεις που απαιτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για να αποδεσμεύσουν τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, πληρούνται και με το παραπάνω.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα υποδεχθεί τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, στο Μαξίμου, θα δεσμευτεί πολιτικά ότι οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν.

Και βέβαια, ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει μικρή πίστωση χρόνου, με προφανή δικαιολογία ότι η κυβέρνηση συνεργασίας μόλις που εξήλθε από μία σοβαρότατη κρίση, με τον έναν από τους τρεις εταίρους (ΔΗΜΑΡ) να έχει αποχωρήσει από το σχήμα.

Μόλις, χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανανέωσε την πολιτική υποστήριξη της Άγκελα Μέρκελ με το νεύμα που έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας κατά την φωτογράφηση των Ευρωπαίων ηγετών στο συνέδριο του Βερολίνου για την ανεργία.



Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x