TV

Το πολιτικό μανιφέστο Μητσοτάκη μπροστά σε Βενιζέλο και Θεοδωράκη

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Θεοδωράκης, κάθισαν στο ίδιο πάνελ σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα στο πολιτικό σύστημα.

Η γνωστή φράση «Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις» που αποδίδεται στον Arthur Brisbane, έναν από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς εκδότες εφημερίδων του 20ου αιώνα, είναι αυτή που μπορεί να περιγράψει τα πολλαπλά πολιτικά μηνύματα που στάλθηκαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Παγουλάτου με τίτλο: «Το νησί που φεύγει, 121+1 κείμενα για την κρίση».

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Θεοδωράκης, κάθισαν στο ίδιο πάνελ σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα στο πολιτικό σύστημα και σε μια εκδήλωση γεμάτη πολιτικούς συμβολισμούς κυρίως για την κεντροαριστερά από την οποία προέρχεται ο συγγραφέας, που μεταξύ άλλων έχει διατελέσει και διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των πρώην πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμένου.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 στην Τεχνόπολη και μπροστά σε δεκάδες πολιτικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε μόνο στη σημειολογία της εικόνας, αλλά έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα, παρουσιάζοντας επί της ουσίας το πολιτικό μανιφέστο του. Καταρχήν ο αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης απευθυνόμενος κυρίως σε ένα κεντροαριστερό κοινό, πρόσθεσε στο λόγο του ένα καινούριο όρο: το «νέο πατριωτισμό της αλήθειας», ο οποίος όπως είπε, υψώνεται απέναντι στον λαϊκίστικο εθνικισμό και οδηγεί σε μια κοινωνική και πολιτική πανστρατιά.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ, είναι αυτός ο νέος πατριωτισμός να υπερβαίνει παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και να βρεθεί απέναντι στις πολιτικές του θυμού και της οργής, με θετικό λόγο. Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος μαζί με το κόμμα του, να ηγηθεί αυτής της πανστρατιάς και έριξε το γάντι σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις «που στέκονται απέναντι στην ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό της σημερινής κυβέρνησης» όπως είπε, με τις εξής φράσεις:

*«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης και πολιτικής ίσων αποστάσεων» και
*«Θα φανεί ποιοι μένουν στα εύκολα λόγια και ποιοι θα είναι διατεθειμένοι να μπουν για τα καλά στο δύσκολο καμίνι της πολιτικής δράσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στη ζημιά που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις ευκαιρίες που έχασε θέτοντας ως χρονικό προσδιορισμό το χρόνο ανάληψης της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα. «Η διέξοδος από την κρίση είχε ήδη διαφανεί όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου» είπε, χρησιμοποιώντας μια πιο σκληρή γλώσσα από τον συγγραφέα του βιβλίου Γιώργο Παγουλάτο, ο οποίος έγραψε για επιδείνωση της κρίσης «ως αποτέλεσμα τυχοδιωκτικών πολιτικών χειρισμών». «Έχει καταστεί προφανές ότι πράγματι από ιδεοληψία και τυχοδιωκτισμό χάθηκαν δύο μεγάλες ευκαιρίες στις αρχές του 2015» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η πρώτη ευκαιρία ήταν αυτή της προνομιακής μεταχείρισης από τους δανειστές, καθώς η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε και ο Παγουλάτος, τον Ιανουάριο του 2015 είχε απέναντί της ένα ευρύτατο κεφάλαιο συμπάθειας και κατανόησης από την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινή γνώμη, που καταλάβαινε την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας. Η δεύτερη ευκαιρία ήταν μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, καθώς στην αρχή του 2015, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια η συγκυρία στην Ευρώπη ήταν ευνοϊκή.

Η πολιτική του μετά-Λαϊκισμού

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε ξανά στο τραπέζι της συζήτησης την ανάγκη για πολιτική αλλαγή το ταχύτερο, προκειμένου η χώρα να περάσει σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο και χρησιμοποίησε έναν επίσης καινούριο όρο για αυτό το νέο πολιτικό πρότυπο: τον όρο «πολιτική του Μετα-Λαϊκισμού». Πως θα το πετύχει; Πρώτον, όπως είπε, «πρέπει να διαβάσουμε το “πνεύμα” πίσω από το “γράμμα” της λαϊκιστικής ψήφου, χωρίς να γίνουμε οι ίδιοι λαϊκιστές».

Δεύτερον, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να διδαχτεί από τη μαζική απόρριψη των πολιτικών, οικονομικών, μιντιακών και ακαδημαϊκών ελίτ και να αξιοποιήσει θετικά και παραγωγικά το ισχυρό ρεύμα αλλαγής που διαμορφώνεται σήμερα στην ελληνική κοινωνία. «Ο στόχος δεν μπορεί να είναι μόνο να είμαστε καλύτεροι από τους προηγούμενους. Πρέπει να βάλουμε τον πήχη πολύ πιο ψηλά» τόνισε.

Πως και σε ποιους θα πρέπει να απευθυνθεί το πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη; Μέσω της ρήξης με το παρελθόν και σίγουρα όχι με τα εργαλεία και το λεξιλόγιο του χθες. Στόχος του προέδρου της ΝΔ θα είναι ο «ξεχασμένος άνθρωπος», η μέση ελληνική οικογένεια, οι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης, οι ακραία φτωχοί, που είναι κατά βάση νέοι, οι εργατικές συνοικίες και όλοι όσοι αισθάνονται ότι η Ελλάδα δεν τους δίνει προοπτική και επιλέγουν “να ψηφίσουν με τα πόδια τους”, επιλέγοντας τη φυγή.

Η προσέγγιση μπορεί να γίνει βήμα-βήμα, σύμφωνα πάντα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκεί που ζυμώνεται η κοινωνία: στους χώρους δουλειάς, στις σχολικές επιτροπές, στους νέους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στις συνάξεις των startuppers, αλλά και στους χώρους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που ασχολούνται με αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ο ίδιος για να τους πείσει θα συνδυάσει τη συμφωνία αλήθειας και την εμπεριστατωμένη ελπίδα. «Αλήθειας και ελπίδας μαζί, διότι ο κόσμος βίωσε την ελπίδα βασισμένη στην εξαπάτηση και τον λαϊκισμό. Και εύλογα την αμφισβητεί», όπως τόνισε στη χθεσινή εκδήλωση.

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x