sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το προφίλ της Γουλβς: Παίζει σε αγγλικό ρυθμό με στιλ... πορτογαλικό

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, την Γουλβς, και το sportfm.gr αναλύει το προφίλ του αγγλικού συλλόγου.

Το είχε η μοίρα του του Ολυμπιακού να ταξιδέψει ξανά στην Αγγλία!

Επόμενο εμπόδιο για τους «ερυθρόλευκους» η Γουλβς, μετά από αυτό της Άρσεναλ και το sportfm.gr σας δίνει στο... πιάτο την αγγλική ομάδα που κουβαλάει μαζί της μια μεγάλη ιστορία.

Έχοντας κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Αγγλίας (1953–54, 1957–58, 1958–59), τέσσερα κατακτήσεις Κυπέλλου, δύο Λιγκ Καπ και ενός Λιγκ Τρόφι, θεωρείται μία ιστορική ομάδα στο Νησί. Μετράει 65 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ωστόσο έχει περάσει και αρκετές δυσκολίες σαν σύλλογος και έχει φτάσει να αγωνιστεί μέχρι και στην 4η κατηγορία.

Άρχισε να παίρνει ξανά τα πάνω της και να επιστρέφει ξανά στα ψηλά στρώματα του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά την δημιουργία της τωρινής της έδρας του «Molineux». Διάφορες κρίσεις, είτε οικονομικές είτε αγωνιστικές, είχαν ως αιτία να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην ομάδα και να μην μπορεί να σταθεροποιηθεί στην μεγάλη κατηγορία. Γύρισε ξανά στην Premier League το 2008 αλλά έμεινε μόλις τρεις σεζόν εκεί. Από την περσινή σεζόν κι έπειτα αγωνίζεται ξανά σε τοπ επίπεδο, δείχνει να έχει κάνει την επανεκκίνησή της και θέλει να μεγαλώσει ξανά.

Οι Κινέζοι ιδιοκτήτες και η πορτογαλική αποικία



Ο κολοσσός «Fosun International» που επεκτείνεται σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ έχει αγοράσει την ομάδα από τον Ιούλιο του 2016 και βάζει αρκετά χρήματα, πραγματοποιώντας τα «θέλω» του Νούνο Εσπίριτο Σάντο. Την ίδια ώρα, πρόεδρος είναι ο Τζεφ Σι ο οποίος διαχειρίζεται το μάνατζμεντ του συλλόγου. Αρχικά το έκανε εξ αποστάσεως, κατοικώντας στην Κίνα αλλά πλέον βρίσκεται στην Αγγλία και δίπλα στην ομάδα, αποτελώντας τον συνδετικό κροίκο μεταξύ της Γουλβς και της εταιρείας.

Όσον αφορά τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο; Είναι ένας προπονητής που έχει εμπειρία από το πορτογαλικό πρωτάθλημα αλλά και το ελληνικό, όντας βοηθός του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό, και έχει βάλει την δική του πινελιά στην ομάδα. Παρέα με τον γνωστή ατζέντη Ζόρζε Μέντες, έχουν ανοίξει ένα «κανάλι» με την πορτογαλική αγορά, έχουν αποκτήσει αρκετούς Πορτογάλους ποδοσφαιριστές, ενώ έχουν αφήσει δανεικούς μερικούς ακόμα στην Φαμαλικάο!



Έχει στο ρόστερ της οκτώ ποδοσφαιριστές από την Πορτογαλία, ο προπονητής της είναι επίσης Πορτογάλος, ενώ και το τεχνικό του επιτελείο αποτελείται από μερικούς ακόμη συμπατριώτες του. Όσον αφορά τον 46χρονο τεχνικό, ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σε Μάλαγα και Παναθηναϊκό, συνέχισε ως πρώτος προπονητής σε Ρίο Άβε, Βαλένθια, Πόρτο και πλέον στην Γουλβς.

Πορτογαλικό στιλ με ιταλικές... πινελιές, σε αγγλικό ρυθμό - Σημείο αναφορά ο Ρούμπεν Νέβες

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο επιλέγει συνήθως για διάταξη το flat 3-5-2, έχοντας ουσιαστικά τα πέντε χαφ του άξονα σε ευθεία. Χρησιμοποιεί ορισμένες φορές μια παραλλαγή του, το 3-4-3 ανεβάζοντας περισσότερους παίκτες στην επίθεση, ενώ στα ευρωπαϊκά παιχνίδια θέλει να το πάει πιο... σφιχτά και επιλέγει το 5-4-1.

Του αρέσει το ποδόσφαιρο κατοχής, στηρίζει πολλά στο transition game και στην πίεση στα 3/4 του γηπέδου. Έχει βάλει ιταλικές πινελιές στην ομάδα: Στον τρόπο που αμύνεται, στο γεγονός πως έχει ενισχυμένο κέντρο και παίζει πάντα με τριάδα στα στόπερ. Δεν αλλάζει την διάταξη ακόμη και να χάνει, προτιμάει να έχει μια σφιχτή ομάδα που δεν θα δεχτεί κι άλλο τέρμα και να ψάξει με ηρεμία και χωρίς να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού, το γκολ.



Η μεγαλύτερη δύναμη της Γουλβς είναι στον άξονα. Ο Ρούμπεν Νέβες είναι ένα «εξάρι» που δεν μοιάζει με τους άλλους παίκτες που αγωνίζονται σε αυτή τη θέση. Έχει στοιχεία οκταριού και δεκαριού, έχει τρομερή κάθετη πάσα και εκτελεστική δυνότητα, σκοράροντας συχνά-πυκνά με σουτ ή στατικές φάσεις εκτός περιοχής. Ο Ζοάο Μουτίνιο αλλά και ο Λεάντερ Ντεντόνκερ είναι σημαντικά γρανάζια, επίσης, για τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο, ενώ στηρίζει μεγάλο μέρος της επιθετικής λειτουργίας στις τοποθετήσεις και τις εμπνεύσεις του Ραούλ Χιμένες και του Αντάμα Τραορέ.

Φαίνεται, επίσης, από τον τρόπο παιχνιδιού της Γουλβς, ότι αρέσκεται αρκετά να οδηγεί την μπάλα στα πλάγια και να χτυπάει με πλαγιοκοπήσεις των μεσοεπιθετικών της. Των ποιοτικών μεσοεπιθετικών της όπως ο Αντάμα Τραορέ, ο Ντιόγκο Ζότα και πλέον ο Ντάνιελ Ποντένσε. Ο Ζότα, βέβαια, πολλές φορές αγωνίζεται ως δεύτερος φορ.

Η ευρωπαϊκή της εμπειρία

Η Γουλβς δεν έχει μεγάλη εμπειρία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Τελευταία φορά που έπαιξε στην Ευρώπη ήταν τη σεζόν 1980-81 όταν και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο του UEFA Cup από την Αϊντχόφεν. Έχει συμμετάσχει συνολικά τέσσερις φορές στο UEFA, ενώ τη σεζόν 1971-72 έφτασε μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε σε διπλά ματς με συνολικό σκορ 3-2 από την... συμπατριώτισσα Τότεναμ. Μία φορά αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ δύο φορές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, φθάνοντας την μία φορά μέχρι τα προημιτελικά.



Τη φετινή σεζόν, ξεκίνησε από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League, αποκλείζοντας κατά σειρά τις Κρουσάντερς (6-1 συν. σκορ), Πιούνικ (8-0 συν. σκορ) και Τορίνο (5-3 συν. σκορ). Κληρώθηκε στον 11ο όμιλο με Μπράγκα, Σλόβαν Μπρατισλάβας και Μπεσίκτας, τερματίζοντας 2η πίσω από την Μπράγκα. Στην φάση των «32» απέκλεισε σε διπλά παιχνίδια την Εσπανιόλ. Στο πρώτο επικράτησε με 4-0 στην Αγγλία, στο δεύτερο ηττήθηκε με 3-2 στην Ισπανία.

Το 120 χρόνων «Molineux», τα πλάνα επέκτασής του και οι ακαδημίες

Το «Molineux» χτίστηκε το... μακρινό 1889 και χρησιμοποιόταν αρχικά για μια τοπική ομάδα στο Γουλβερχάμπτον. Ήταν ένα από τα πρώτα γήπεδα στην Αγγλία που είχαν προβολείς, ενώ από το 1950 και έπειτα άρχισε να χρησιμοποιείται σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Στις 11 Φεβρουαρίου του 1939, κατέγραψε το ρεκόρ προσέλευσης σε έναν αγώνα απέναντι στην Λίβερπουλ. Ματς το οποίο παρακολούθησαν 61.315 οπαδοί!



Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έγινε η ανακατασκευή του, μπήκαν θέσεις σε όλες τις κερκίδες και πλέον χωράει 32.050 θεατές. Το 2010 ανακοινώθηκαν τα νέα πλάνα του γηπέδου, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα στις 38.000. Αφού το πρώτο μέρος των εργασιών ολοκληρώθηκαν μέσα σε μία διετία, στη συνέχεια τα άλλα δύο πλάνα... πάγωσαν. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι της ομάδας θεώρησαν πως πρέπει να ξοδέψουν χρήματα για να «χτίσουν» από την αρχή τις ακαδημίες τους και να αρχίσουν να εξάγουν ποδοσφαιριστές. Μάλιστα, έχουν παρουσιαστεί και νεότερα σχέδια για να φτάσει η χωρητικότητα του γηπέδου στις 50 χιλ. θέσεις!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x