Ελλάδα

Το τέλος μιας σχέσης

Το www.sport-fm.gr αναλύει τους λόγους του διαζυγίου του Αργύρη Πεδουλάκη με τον Παναθηναϊκό και την επόμενη μέρα που ξημερώνει στο «τριφύλλι».

Έτσι ξαφνικά. Όπως ο Αργύρης Πεδουλάκης ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού τον Ιούλιο του 2012, έτσι ξαφνικά 614 μέρες μετά αποτέλεσε παρελθόν. Η αλήθεια είναι πως στο διάστημα αυτό φλέρταρε αρκετές φορές με την απόλυση, αλλά πάντοτε έσωζε τη θέση του. Όπως μετά τη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης πέρσι στο ΟΑΚΑ, στον τελικό του Κυπέλλου λίγους μήνες μετά κόντρα στον Ολυμπιακό ή φέτος στον ημιτελικό της ίδιας διοργάνωσης απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο.

Ο «Άρτζι» έκλεισε τον κύκλο του στον Παναθηναϊκό με τρία τρόπαια, δύο Κύπελλα και ένα πρωτάθλημα, επτά νίκες στα οκτώ τελευταία ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπως και άλλα παράσημα, όπως τη δημιουργία μίας ομάδας από το μηδέν το καλοκαίρι του 2012, όταν είχαν απομείνει σε αυτή μόνο Διαμαντίδης και Τσαρτσαρής και τις καλές-ως επί το πλείστον-επιλογές ξένων παικτών, όπως των Λάσμε, Γκιστ, Κάρι και εσχάτως Ράιτ.

Γιατί, λοιπόν, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που μετά το περσινό νταμπλ χαρακτήριζε τον Πεδουλάκη δεύτερο καλύτερο προπονητή της Ευρώπης μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κατέληξε στην απόφαση να τον απομακρύνει; Γιατί, πολύ απλώς, όλα τα παραπάνω δεν του αρκούσαν πλέον. Το αφεντικό της ΚΑΕ αναγνωρίζει την προσφορά του «Άρτζι», ότι κλήθηκε να κολυμπήσει στα πολύ βαθιά κι όχι απλώς επέπλευσε αλλά βγήκε στη στεριά, ότι χάρισε στην ομάδα τίτλους στην πολύ δύσκολη μετα-Ομπράντοβιτς εποχή και ότι σε μία περίοδο που όλοι είχαν ξεγραμμένο τον Παναθηναϊκό εκείνος τον διατήρησε στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Από την άλλη, δε, ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού» ήθελε και θέλει πολλά παραπάνω. Απαιτεί από τον Παναθηναϊκό να αποδίδει πιο θελκτικό μπάσκετ και κρίνει πως ο αμυντικογενής Πεδουλάκης, που βασίζει ολόκληρη την προπονητική φιλοσοφία του στη λειτουργία των μετόπισθεν και την εκμετάλλευση των αδυναμιών του αντιπάλου, δεν μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σε αυτό. Κι επιπλέον δεν του αρκούν οι νίκες επί του Ολυμπιακού, έστω κι αν ο απερχόμενος προπονητής είχε κερδίσει όλους τους «τελικούς» με τον αιώνιο αντίπαλο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλει να δει τον Παναθηναϊκό ξανά κυρίαρχο στην Ευρώπη και δεν του φτάνει το Κύπελλο ή το πλεονέκτημα έδρας στην Α1. Συν τοις άλλοις, στον «Άρτζι» χρεώνεται το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε παίκτες που αποκτήθηκαν για να ανεβάσουν την ποιοτική στάθμη της ομάδας, όπως οι Μαυροκεφαλίδης, Παππάς και Γιάνκοβιτς.

Και τώρα τι;

Τι ξημερώνει στον Παναθηναϊκό; Η απόφαση αντικατάστασης προπονητή στον Παναθηναϊκό μεσούσης της περιόδου έχει μεγάλο ρίσκο. Όποιος και να είναι ο αντικαταστάτης, ακόμη και ο… Ομπράντοβιτς (λέμε τώρα) να ήταν, είναι αδύνατο με ένα τόσο βεβαρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα με συνεχή παιχνίδια και ελάχιστες προπονήσεις να επιφέρει σημαντικές αγωνιστικές αλλαγές στην ομάδα, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει και τη δυνατότητα μεταγραφών (τουλάχιστον για την Ευρωλίγκα). Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επέλεξε τη μέθοδο του «ηλεκτροσόκ» για να συνεφέρει την ομάδα του και φαίνεται να ποντάρει περισσότερο στην αντίδραση των ίδιων των παικτών παρά-σε πρώτη φάση τουλάχιστον-στο έργο του νέου προπονητή.

Όσο απρόβλεπτος κι αν είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, η λογική λέει πως δεν είναι δυνατό να πορευτεί μέχρι το τέλος της σεζόν με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη στον πάγκο. Έστω κι αν πριν επιλέξει τον Πεδουλάκη είχε κάνει πρόταση στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που ακόμη δεν είχε αποσυρθεί και δεν είχε καν δίπλωμα προπονητή. Για τη διάδοχη κατάσταση, στην αγορά οι λύσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μετρημένες. Ο Φώτης Κατσικάρης φαντάζει ιδανικός και παρότι έχει μόνιμη βάση στην Ισπανία και θα προτιμούσε να εργαστεί εκεί δύσκολα μπορεί να απορρίψει κάποιος πρόταση του Παναθηναϊκού. Διαθέσιμος είναι και ο Ηλίας Ζούρος, προπονητής με περγαμηνές αλλά και… ερυθρόλευκο παρελθόν που ίσως μετρήσει. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη οι σχέσεις είναι κακές οπότε… ούτε συζήτηση, ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει συμβόλαιο με τον Πανιώνιο. Λύσεις υπάρχουν και από το εξωτερικό, όπως αυτή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς με θητεία μεταξύ άλλων σε Μπαρτσελόνα και Λαμποράλ Κούτσα, που όμως έχει τη φήμη του αυταρχικού κόουτς που… μισούν οι παίκτες. Καλοί ξένοι προπονητές υπάρχουν και άλλοι, όπως ο Ζοάν Πλάθα (Μάλαγα) ή ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς (Βαλένθια), όμως όταν δεσμεύονται με συμβόλαιο τίποτα δεν είναι απλό. Οι αποφάσεις για το διάδοχο του Αργύρη Πεδουλάκη θα ληφθούν πιθανότατα από Δευτέρα, όταν και θα φανεί για πόσο καιρό θα πορευτεί το «τριφύλλι» με τον Αλβέρτη στο τιμόνι.

Όσο για το μέλλον του Αργύρη Πεδουλάκη; Δεν θα δυσκολευτεί να βρει ομάδα, αφού η πορεία του στον Παναθηναϊκό κρίνεται πετυχημένη και έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση. Μην εκπλαγείτε, δε, αν μπει στη λίστα των υποψηφίων για τον πάγκο της Εθνικής που αναζητεί ακόμη προπονητή και μέχρι πρότινος φαινόταν σε δίλημμα μεταξύ Παναγιώτη Γιαννάκη και Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x