Κώστας Νικολακόπουλος

Τον βγάζει ασπροπρόσωπο, ο πιο μικρός

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την πολυσύνθετη παρουσία του Ρέτσου στον Ολυμπιακό.

• Ο πιο μικρός σε ηλικία παίκτης του Ολυμπιακού, έχει παίξει φέτος περισσότερα από τα μισά παιχνίδια της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις! Δέκα στο πρωτάθλημα, τέσσερα στην Ευρώπη και τρία στο Κύπελλο.

• Εγώ θα έλεγα, να΄ναι καλά ο Ρέτσος! Αυτό το παιδί που έχει βγάλει ασπροπρόσωπο τον Ολυμπιακό σε μία δύσκολη σεζόν, στο ξεκίνημα της οποίας γιόρτασε τα 18α γενέθλια του!

• Να΄ναι καλά ο Ρέτσος, που όταν ήταν τιμωρημένος ο Φιγκέϊρας στη ρεβάνς για την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ με την Αρόουκα, έπαιξε δεξί μπακ 120 λεπτά, αφού ο Ομάρ ήταν τραυματίας…

• Να΄ναι καλά ο Ρέτσος, που όταν ήταν επί δύο μήνες τραυματίας ο Ντε Λα Μπέγια, έπαιξε αριστερό μπακ και μάλιστα μεταξύ άλλων σε αγώνες όπως το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά και τα μισά παιχνίδια της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, αφού ο Ομάρ παρέμενε τραυματίας (αν ήταν υγιής, θα μπορούσε να παίξει αριστερά ο Φιγκέϊρας)…

• Να΄ναι καλά ο Ρέτσος, που όταν τις προάλλες τραυματίστηκε ο Μποτία, έπαιξε στόπερ σε τέσσερα παιχνίδια μέσα σε 10 ημέρες, αφού ο Ντα Κόστα ήταν στο Κόπα Άφρικα!

• Να΄ναι καλά ο Ρέτσος, που τώρα που τραυματίστηκε ο Φιγκέϊρας, μπορεί να παίξει δεξί μπακ…

• Μπράβο στον Ολυμπιακό που τον ανέδειξε, μπράβο στον Μπέντο που τον εμπιστεύθηκε και μπράβο στο παιδί που ανταποκρίθηκε, παίζοντας σε τρεις διαφορετικές θέσεις-κι ενώ εγώ πιστεύω ότι ο Ρέτσος μπορεί να είναι ο καλύτερος διάδοχος του Μιλιβόγεβιτς για τη θέση του αμυντικού χαφ!

• Ο μικρός ασφαλώς και κάνει λάθη, ορισμένα μάλιστα επαναλαμβανόμενα. Για παράδειγμα, πρέπει να πηγαίνει πιο συχνά πρώτος στη φάση, πρώτος στην μπάλα και να μην παίζει από μακριά τον αντίπαλο φορ. Δείτε το γκολ που έβαλε ο Άρης. Είναι ίδια φάση με το πέναλτι με το οποίο ο Πλατανιάς είχε ισοφαρίσει τον Ολυμπιακό σε 2-2.

• Μία πασούλα από τον χαφ προς τον αντίπαλο κυνηγό, τον οποίο ο Ρέτσος μάρκαρε από μακριά και στη συνέχεια ένα σπάσιμο της μπάλας από τον φορ (σε θέση άξονα) στον συμπαίκτη του κυνηγό που έβγαινε από δεξιά και μπούκαρε στην περιοχή του Ολυμπιακού. Με τον Πλατανιά ο κυνηγός κέρδισε πέναλτι, με τον Άρη ο κυνηγός έβγαλε την μπαλιά κι έγινε το αυτογκόλ του Φιγκέϊρας…

• Τέτοιες φάσεις θέλουν άριστη εφαρμογή του οφσάϊντ, εάν δεν πας πρώτος στην μπάλα να διώξεις. Αλλά άριστη εφαρμογή του οφσάϊντ με συμπαίκτες με τους οποίους παίζεις για πρώτη φορά μαζί, όπως με τον Βιάνα η, το Σισοκό, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο…

• Όπως επίσης ο Ρέτσος δεν έχει κανένα νόημα να ρισκάρει μέσα στο παιχνίδι, να κάνει π.χ. πολύ δύσκολες πάσες και γενικά κινήσεις από τις οποίες εννιά φορές στις δέκα, πιο πολύ πρόβλημα θα σου προκύψει παρά καλό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά από το ματς της Τετάρτης μία φάση στο 94’, που πούλησε την μπάλα επειδή πήγε να βγάλει μία πολύ δύσκολη πάσα κι υποχρεώθηκε να κάνει φάουλ ο Μιλιβόγεβιτς και να πάρει κίτρινη.

• Αλλά πραγματικά το παιδί αυτό βγάζει μία ξεχωριστή ποιότητα μέσα στο παιχνίδι του. Από τη μία θα πάρει πολλές κεφαλιές και θα έχει ωραίες επεμβάσεις κι από την άλλη θα χτίσει καλές επιθέσεις από πίσω και θα βγάλει και καλές 20άρες και 30άρες μπαλιές μπροστά. Δεν τα βρίσκεις εύκολα αυτά τα πράγματα που κάνει ο Ρέτσος, σε αυτή την ηλικία. Και παίζοντας και σε όλες τις θέσεις πίσω.

• Ο δε Μπέντο προς τιμήν του παραδέχθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του ότι τις περισσότερες φορές ο Ρέτσος «λόγω των αναγκών της ομάδας δεν έπαιζε στη φυσική του θέση και χρειάστηκε να παίξει σε άλλες, στις οποίες ίσως και να μην ένιωθε τόσο άνετα».

• Η ουσία είναι να συνεχίσει έτσι αυτό το παιδί, να μαθαίνει από τα λάθη του, να έχει την υγεία του και να συνεχίσει ο Ολυμπιακός να τον στηρίζει. Κι όλα θα πάνε καλά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x