Euroleague

Του έμεινε ένα... σκούπισμα

Την… βασική δουλειά ο Ολυμπιακός την έκανε και μάλιστα εντυπωσιακά. Νίκησε άνετα 71-53 την Εφές στο ΣΕΦ και με το 2-0 στη σειρά, θα πάει στην Τουρκία για το «σκούπισμα» και την πρόκριση στο Final-4

Ο πρώτος στόχος του Ολυμπιακού επετεύχθη.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στην Εφές στο ΣΕΦ, την νίκησε πολύ πιο άνετα από το πρώτο ματς με σκορ 71-53 και έκανε το 2-0. Οι «ερυθρόλευκοι» παίζοντας κατά διαστήματα πολύ καλό μπάσκετ, έδειξαν ότι είναι το «αφεντικό» στην σειρά και θα πάνε στην Τουρκία την Τετάρτη για να «σκουπίσουν» και να πάρουν την πρόκριση για το Final-4.

Εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά από την ομάδα του Μπαρτζώκα που κράτησε στους 53 πόντους τους Τούρκους, ελέγχοντας απόλυτα τα ριμπάουντ και τιμωρώντας την παθητική «ζώνη» που εφάρμοσε ο Μαχμούτι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

Πολύ καλή εμφάνιση από τον Σπανούλη που είχε 15 πόντους και 8 ασίστ, σούπερ-Χάινς με 12 και κερδισμένες τις περισσότερες μάχες απέναντι στα «θηρία» των Τούρκων.

Χαμένη… στο διάστημα η Εφές από το τρίτο δεκάλεπτο και μετά, απλά έβλεπε τον αντίπαλο να ανοίγει την διαφορά.



Το ματς:



Νευρικό ξεκίνημα…
Με Σπανούλη, Πάουελ, Λο, Παπανικολάου και Πρίντεζη μπήκε στο παρκέ ο Ολυμπιακός. Η Εφές από τις πρώτες επιθέσεις προσπάθησε να περάσει την μπάλα στους ψηλούς για να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά της εκεί. Ο Γκονλούμ πέτυχε μαζεμένους πόντους δίνοντας προβάδισμα 8-2 στην ομάδα του, που μπήκε καλύτερα. Το 0/9 των Πειραιωτών στα πρώτα 5΄του αγώνα αποδείκνυαν τη νευρικότητα που σταμάτησε με καλάθι του Πρίντεζη αλλά το σκορ είχε ήδη γίνει 12-4!
Η παρουσία του… θεόρατου Μπάρατς στην ρακέτα δημιουργούσε πρόβλημα στον Ολυμπιακό όταν πήγαινε σε σετ επιθέσεις ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει και αρκετά εύκολα καλάθια όταν έτρεχαν στο γήπεδο. Ο Μπαρτζώκας άλλαξε πολλά πρόσωπα και τελικά μάζεψε την διαφορά τρέξιμο και καλάθια από Σπανούλη και Άντιτς. Οι γηπεδούχοι έκαναν ένα 7-0 και διαμόρφωσαν το 14-16 στο τέλος της περιόδου.

Έπαιξε άμυνα, έτρεξε, «έχτισε» διαφορά
Το τρίποντο του Άντιτς στην πρώτη επίθεση της δεύτερης περιόδου, έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα 17-16 στον Ολυμπιακό που έδειχνε να βρίσκει ρυθμό πλέον, απέναντι στην Εφές που επέμενε αμυντικά στην «ζώνη». Ο Χάινς είχε ενέργεια κάτω από τα καλάθια και έδινε πόντους και λύσεις, απέναντι στον… βαρύ Ερντέν που αποχώρησε γρήγορα και έδωσε ξανά την θέση του στον Μπάρατς.

Η εντολή του Μπαρτζώκα για ποσταρίσματα από το «3» βγήκαν και με επιμέρους 16-2 το σκορ έφτασε στο 23-18, 4΄μετά την έναρξη της περιόδου. Για να αντιμετωπιστεί ο Μπάρατς, μπήκε στο παρκέ και ο Σερμαντίνι που έδωσε λύση στα ριμπάουντ και ευκαιρία στον Ολυμπιακό να τρέξει. Ο Σπανούλης και ο Περπέρογλου εκμεταλλεύτηκαν το ανοιχτό γήπεδο και με πέντε συνεχόμενους προσωπικούς πόντους του καθενός το σκορ έγινε 35-24 και το ημίχρονο έκλεισε 35-26 με τους «ερυθρόλευκους» να είναι σαφώς ανώτεροι του αντιπάλου τους.

Απόλυτο αφεντικό
Ο Ολυμπιακός μπήκε στο τρίτο δεκάλεπτο με τον Κατσίβελη στην πεντάδα ώστε να κυνηγάει τον Φάρμαρ και τον Πάουελ ξανά στο «5». Η Εφές έκανε μερικές πιο ορθολογικές επιλογές, βρίσκοντας και λίγο πιο χαλαρή την αντίπαλη άμυνα και μείωσε γρήγορα σε 39-34. Ο Χάινς επέστρεψε στο ματς και η διαφορά φάνηκε αμέσως. Ο Αμερικανός «γίγαντας» νίκησε σε δύο συνεχόμενες φάσεις κατά κράτος τον Ερντέν και το σκορ έγινε 46-34, 4΄πριν το τέλος της περιόδου.

Η Εφές έδειχνε αποπροσανατολισμένη και το τρίποντο του Πρίντεζη έδωσε το +15 (49-34) για έναν Ολυμπιακό που είχε τον απόλυτο έλεγχο στο σημείο αυτό. Ο Μαχμούτι επανέφερε την «ζώνη» στην άμυνα της ομάδας του, τα σουτ των «ερυθρόλευκων» δεν μπήκαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί λίγο η διαφορά. Το τρίποντο όμως του Σλούκα στην εκπνοή έκανε το 52-40 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Τυπική διαδικασία
Η τελευταία περίοδος άρχισε με τρίποντο του Παπανικολάου και την διαφορά να πηγαίνει ξανά στους 15 (55-40) ενώ το κάρφωμα του Χάινς έκανε το 57-40 και έβαλε… «φωτιά» στο ΣΕΦ με την Εφές να μοιάζει… χαμένη. Το καλάθι και φάουλ του Άντιτς εκτόξευσε την διαφορά στους 19 πόντους και η εντολή του Μαχμούτι ήταν ενδεικτική: «παίξτε ελεύθερα και ό, τι βγει…» Η παθητική «ζώνη» της Εφές άφηνε χώρο στα σουτ του Ολυμπιακού, τα οποία όμως έμπαιναν και το σκορ πήγε στο 62-41, 6΄πριν το τέλος. Η εικόνα του αγώνα έδειχνε ότι δεν υπήρχε επιστροφή για τους Τούρκους. Με την διαφορά κοντά στους 20 πόντους, το ματς είχε διαδικαστικό χαρακτήρα μέχρι να φτάσουμε στο τελικό 71-53.


Τα δεκάλεπτα: 14-16, 35-26, 52-40, 71-53

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 12, Λο 3, Άντιτς 11 (7 ριμπάουντ), Σπανούλης 15 (8 ασίστ), Περπέρογλου 8 (6 ριμπάουντ), Σερμαντίνι 1, Σλούκας 5 (1), Πάουελ 4, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 5 (7 ριμπάουντ), Κατσίβελης.

Εφές Αναντολού (Μαχμούτι): Μπαλμπάι, Φάρμαρ 8 (5 ασίστ), Βούγιατσιτς 2, Ερντέν 3, Τουντσερί, Σιπ 7 (1), Γκονλούμ 13 (14 ριμπάουντ), Σαβάνοβιτς 5 (1), Λούκας 4, Κούτζο, Γκιουλέρ 3, Μπάρατς 9.


Δείτε λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του ματς



Παναγιώτης Βανός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x