Γενικά

«Του χρόνου θα παίξουμε Ευρώπη»!

Αποκαλυπτικός για τους στόχους του Παναθηναϊκού ΑΟ ήταν ο Πρόεδρος Ηλίας Μιχαλαριάς μιλώντας στον ΣΠΟΡ FΜ 94,6 και στην εκπομπή Playball

Καλεσμένος των Μάνου Ζερβάκη, Αλεξάνδρας Αξενίδου και Κωνσταντίνου Χατζηδημητρίου ήταν ο Πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Ηλίας Μιχαλαριάς.
Ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού» μίλησε για όλους και για όλα στον ΣΠΟΡ FΜ 94,6 και στην εκπομπή Playball, για περισσότερη από μία ώρα.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου τόνισε ότι υπάρχει «μαχητική ψυχή» και δεν πρόκειται να παρατήσει την προσπάθεια, τόσο στην εξυγίανση, όσο και στα αγωνιστικά, ενώ όπως αποκάλυψε στόχος την επόμενη χρονιά είναι όλα τα τμήματα να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Όσον αφορά το μέλλον είπε: «Θέλουμε να κάνουμε τον Παναθηναϊκό αυτόφωτο».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Τιμητικός τίτλος η θέση του προέδρου του Παναθηναϊκού ή ηλεκτρική καρέκλα;

«Αν όταν αναλαμβάνεις χρωστάς τρία εκ είναι λιγάκι ηλεκτρική. Έτσι ήταν πριν από δυο χρόνια αλλά πλέον δεν είναι έτσι, έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση. Έχουμε αποπληρώσει ένα σημαντικό μέρος 700-800 χιλ ευρώ απομένουν τα υπόλοιπα χρέη. Έχουμε διακανονίσει τα περίπου 1,4 εκ. ευρώ και περιμένουμε να διακανονίσουμε και τα υπόλοιπα ή ένα μεγάλο μέρος από αυτά, και αυτή είναι η Νο1 προτεραιότητα μας».

Ξεπληρώθηκε σε βάρος των εν εξελίξει αθλημάτων ή όχι;
«Φυσικά σε βάρος των εν εξελίξει αθλημάτων. Δεν γίνεται να προσπαθούμε να ξεπληρώνουμε ένα χρέος και να δημιουργούμε άλλο. Η εύκολη λύση για μας θα ήταν να το κλείσουμε το μαγαζί, να απολύσουμε όλους τους υπαλλήλους να έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο που θα εκλέγεται να έχουμε έναν λογιστή και ν πάρουμε σειρά όλοι για τα χρέη και να έχει διοίκηση πρωτοδικείου η ομάδα και ότι έρχεται από την ΠΑΕ και την ΚΑΕ με τα νόμιμα δικαιώματα και να τα παίρνει. Αυτό όμως δεν είναι λύση. Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ιδρύθηκε λόγω του ποδοσφαίρου, καλλιεργεί πλέον σχεδόν όλα τα αθλήματα, ολυμπιακά και μη».

Απολογισμός της διετίας θετικός ή αρνητικός;
«Είναι πως θα το δει ο καθένας. Πολλοί μου λένε και φίλοι μου αλλά και οπαδοί ότι είναι θετικό το πρόσημο γιατί είχαμε φτάσει στο χείλος της καταστροφής με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό να έχει δυσβάσταχτα χρέη και να μην μπορεί να δημιουργήσει ομάδες ή να δημιουργούνται ομάδες την τελευταία στιγμή. Ειδικά, στο βόλεϊ ανδρών όπου είναι λίγο πιο επαγγελματικό αλλά και στο βόλεϊ γυναικών. Ωστόσο καταφέραμε να φτιάξουμε ομάδες, βέβαια δεν είμαστε ευχαριστημένοι απόλυτα από αυτό καθώς και ο ύμνος μας λέει «πρωταθλητής σε όλα τα σπορ ». Από την άλλη σίγουρα είχαμε πολύ χαμηλότερο μπάτζετ από άλλες ομάδες δεν είχαμε καν τα δεύτερα υψηλότερα μπάτζετ και για αυτό δεν είχαμε ως στόχο το πρωτάθλημα. Ο στόχος μας ήταν να εξυγιάνουμε το σύλλογο και το πρόσημο σε αυτό ήταν θετικό, ωστόσο πάντα βάζουμε στην εξίσωση το γεγονός ότι θέλουμε να κατακτήσουμε τίτλους. Αυτό είναι ο Παναθηναϊκός, αυτό έχει σαν αποστολή! Να κατακτάει τίτλους. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό και στον αθλητισμό αλλά και στην κοινωνία».

Υπάρχουν επαφές με ξένους επενδυτές;
«Ναι η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν, έχουν γίνει και κάποια ταξίδια στο εξωτερικό για αυτό το σκοπό. Μιλάμε σε επίπεδο χορηγιών φανέλας, είναι σε επίπεδο επαφών με την ομογένεια η οποία μας βοήθησε και πέρσι. Για παράδειγμα ο σύνδεσμος του Παναθηναϊκού στη Γερμανία μας βοήθησε αρκετά όπως και ένας ομογενής που θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά, ο κ. Μπολόσης ο οποίος φτιάχνει ούζο για την ομογένεια της Γερμανίας και μας έκανε χορηγία για το γυναικείο μπάσκετ και το γυναικείο βόλεϊ. Τώρα είμαστε σε επαφή με κάποια παιδιά από τη Σουηδία. Έλληνες με τους οποίους είμαστε κοντά σε συμφωνία ώστε να βοηθήσουν μέσω χορηγίας τον Παναθηναϊκό του χρόνου».

Το ενδιαφέρον είναι για συγκεκριμένα τμήματα;
«Κυρίως η τάση είναι για τα γυναικεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ναυαρχίδα του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού είναι το αντρικό βόλεϊ και για αυτό ήμουν αντίθετος όταν ακούστηκαν φωνές για να ρίξουμε το βόλεϊ. Για να πω αλήθεια πέρσι μετά τον καταστροφικό πρώτο γύρο το είχα πάρει απόφαση ότι το τμήμα θα πέσει κατηγορία. Ο Καλμαζίδης μαζί με την ομάδα και τον Κροάτη Γκάλιτς καταφέραμε και σωθήκαμε».

Θα περιμένουμε ανάλογα δώρα όπως η μεταγραφή Γκάλιτς που την πρόσφερε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος;
«Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι μας έχουν στηρίξει. Ο Γκάλιτς ήταν αναγνωρισμένου επιπέδου και ακριβός. Πάντα θα ζητάμε την βοήθεια επιφανών Παναθηναϊκών. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο, εμείς θέλουμε να κάνουμε τον Παναθηναϊκό αυτόφωτο, να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις».

Από που προέρχονται τα έσοδα του ερασιτέχνη;
«Ο μεγαλύτερος τροφοδότης μας, όπως και για όλους τους συλλόγους που διαθέτουν ποδοσφαιρική ομάδα είναι η ΠΑΕ. Νοικιάζουμε το γήπεδο στην ποδοσφαιρική ομάδα, ενώ η ΠΑΕ συντηρεί και τους αγωνιστικούς χώρους της Λεωφόρου. Υπάρχουν αίθουσες για όλα τα σπορ, ακόμα και για σκοποβολή, κάτω από την Θύρα 13».

Για το κάλεσμα που έκανε στις εκλογές και για το αν υπάρχουν συμπαραστάτες.
«Πάντα υπάρχουν. Ο κ. Γιαννακόπουλος βοήθησε πολύ, ο κ. Πατέρας, ο κ. Αλαφούζος, ο κ. Πολέμης που μαζί με τον Βλάση Σταθοκωστόπουλο στηρίζουν το βόλεϊ, δεν πρέπει να ξεχάσω τον κ. Μακρόπουλο και τον κ. Ευγενίδη, αλλά και τον κ. Ρισβά. Επίσης πολύ σημαντική είναι η χορηγία του κ. Βγενόπουλου με την συνεργασία που έχουμε με το Υγεία».

Τα τελευταία δύο χρόνια τα τμήματα του Παναθηναϊκού δεν συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πότε θα είναι σε θέση ο σύλλογος αυτό να το αλλάξει;
«Είναι κάτι που μας απασχολεί σοβαρά. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας σύλλογος με ιστορία στην Ευρώπη, αλλά αυτή την στιγμή τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε ταξίδια. Η Ευρώπη θυσιάζεται για την εξυγίανση. Θα μπορούσαμε αντί να ξεχρεώνουμε τις οφειλές να χρησιμοποιούσαμε τα λεφτά για να παίρνουμε παίκτες. Θέλουμε να είμαστε τίμιοι και σωστοί στις υποχρεώσεις μας. Στόχος μας είναι του χρόνου αυτό να αλλάξει και όλα τα τμήματα που κερδίσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο να παίξουν στην Ευρώπη. Επίσης σε δύο χρόνια εκτιμούμε ότι θα έχει μειωθεί σημαντικά το χρέος και μπορούμε να κάνουμε άλλα όνειρα».

Τι έγινε με τον Θανάση Πρωτοψάλτη και γιατί δεν μπόρεσε να τον κρατήσει ο Παναθηναϊκός;
«Δεν ξέρω για την πρόταση της Γαλλικής ομάδας. Τον Θανάση τον ένοιαζε η Ευρώπη και καλά έκανε. Δεν τον κακολογούμε, σε αυτή την φάση ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να του προσφέρει την Ευρωπαϊκή προοπτική. Διάλεξε να πάει σε ένα άλλο πρωτάθλημα και να κάνει άλμα στην καριέρα του. Η πόρτα είναι ανοιχτή για εκείνον. Δεν είχε φύγει με καλό τρόπο την προηγούμενη φορά, αλλά φέτος δέθηκε πολύ με την ομάδα και έγινε ο ηγέτης και μπροστάρης της, αφού ο Σωτήρης (Πανταλέων) είναι περισσότερο χαμηλών τόνων. Εμείς είχαμε στόχο την 8η θέση φέτος και παραλίγο να φτάσουμε στον τελικό του πρωταθλήματος».


Για την παρουσίαση του πλάνου των ακαδημιών στο μπάσκετ με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη
«Ο ερασιτέχνης όπως ορίζει ο νόμος έχει τις ακαδημίες. Είναι μια κίνηση της ΚΑΕ παράλληλα με τις ακαδημίες του ερασιτέχνη. Είναι πολύ πετυχημένες. Φέτος ήμασταν πρωταθλητές Ελλάδος στους Εφήβους, δευτεραθλητές στις κορασίδες, δεύτεροι στην Αθήνα σε Παίδες, Νεάνιδες και Παμπαίδες. Θα υπάρχουν δύο παραρτήματα ακαδημιών σε Λεωφόρο και ΟΑΚΑ και αυτές θα ενώνονται στο παιδικό και εφηβικό που θα είναι σε πιο επαγγελματικά πρότυπα».

Για το γηπεδικό ζήτημα, την διπλή ανάπλαση και αν θα υπάρχει λεωφόρος.
«Δεν γίνεται να μην υπάρχει Λεωφόρος. Έχει καταφέρει ο Δήμος να την μπλέξει. Η διπλή ανάπλαση είναι ουτοπική, δεν υπάρχουν χρήματα και δεν μας ικανοποιεί. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Δήμο Αθηναίων. Εννοείται ότι όλο αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Όλοι λένε ότι σταμάτησε το έργο από την προσφυγή του ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε το εμπορικό, το οποίο ήταν παράνομο και μαζί με το εμπορικό παρασύρθηκε και το γήπεδο. Κάποιος είχε την… ευφυΐα να συνδέσει το γήπεδο με το εμπορικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαίως δεν ήθελε το εμπορικό, σωστά βγήκε η απόφαση, αλλά την πλήρωσε δυστυχώς και το γήπεδο. Υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για να κλέψουν το γήπεδο από τον Παναθηναϊκό. Το γήπεδο είναι χαρακτηρισμένο πράσινο και ο Δήμος επιμένει και εκβιάζει. Ζητήσαμε από τον Δήμο εγκαταλελειμμένα γήπεδα να τα φτιάξουμε και μας γύρισαν την πλάτη. Μας εκφοβίζουν με ρήτρες. Πήραμε από την ΓΗΠΕΛ όλα τα έγγραφα, τα εξετάζουμε, αν δούμε πως δεν είμαστε ανοιχτοί σε ρήτρες, θα αποφασίσει η Γ.Σ. του Παναθηναϊκού ότι δεν θέλουμε την διπλή ανάπλαση για να πάμε σε κατάργηση του νόμου».

Για το κλειστό της Κυψέλης και για το αν ο Παναθηναϊκός σκέφτεται άλλη έδρα
«Είδαμε ότι ο ΠΑΟΚ στους τελικούς με τον Ολυμπιακό κατάφερε και εισέπραξε ένα σημαντικό ποσό για τις ανάγκες του, λόγω της παρουσίας 10.000 κόσμου. Θέλουμε και εμείς να έχουμε αυτή την δυνατότητα, η Κυψέλη ήταν ασφυκτικά γεμάτη στα ντέρμπι, μέχρι και από τα παράθυρα έμπαινε κόσμος. Αποφασίσαμε να δηλώσουμε ως 3η έδρα το ΟΑΚΑ για τέτοιες περιπτώσεις».

Θα ενισχυθεί το γυναικείο τμήμα στο μπάσκετ ενόψει και της παρουσίας του Ολυμπιακού;
«Εμείς μένουμε στο πλάνο μας, παρά τους πειρασμούς. Στόχος μας είναι η εξυγίανση. Έτσι κερδίσαμε τις εκλογές. Ο κόσμος θέλει να κάνουμε υγιή τον σύλλογο. Ο ύμνος μας λέει «πρωταθλητής σε όλα τα σπορ παντοτινέ». Δεν το ξεχνάμε αυτό για αυτό και δεν διαλύσαμε κανένα τμήμα. Ο Ολυμπιακός μπαίνει στο γυναικείο μπάσκετ μέσω της πρωταθλήτριας ομάδας του ελληνικού που ήταν μια καλή ομάδα. Θα είμαστε ανταγωνιστικοί, το πρωτάθλημα θα είναι πιο ενδιαφέρον. Ο αγώνας Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός στον Τάφο του Ινδού θα είναι αξιοθέατο από μόνο του».

Για ποιο λόγο ο σύλλογος επενδύει σε ένα άθλημα, όπως το πόλο που κυρίαρχος είναι ο Ολυμπιακός;
«Έχουμε παράδοση και εμείς στον υγρό στίβο, έχουμε πολλούς δραστήριους παλαίμαχους και στην τελική έχουμε μαχητική ψυχή, δεν είναι στη φύση μας να παραδεχόμαστε την ήττα. Θέλουμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Η αλήθεια είναι πως έχουμε θέμα με την ΚΟΕ, θα δούμε».

Για το τμήμα στίβου;
«Μας πονάει. Ήταν ο πατέρας μου αθλητής του στίβου και πιστεύω έτσι έγινε Παναθηναϊκός και έκανε και εμένα να αγαπήσω αυτή την ομάδα. Έχουμε τον κ. Ρήγα που βοηθάει και νομίζω ότι και αυτό το τμήμα θα βρει τον δρόμο του. Ο ΣΕΓΑΣ κοιτάει περισσότερο τον Μαραθώνιο και όχι άλλα προβλήματα».

Για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί τμήμα χάντμπολ
«Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Θέλουμε αρκετά, το έχουμε στο μυαλό μας. Είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα. Είχαμε προτάσεις και φέτος. Στο μέλλον θα το δούμε πιο σοβαρά».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x