Επικαιρότητα

Τροπολογία για όλους τους συμβασιούχους

Στη φάση της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται η τροπολογία

Τον τρόπο να παρακάμψει τις δυσκολίες που θέτει το Σύνταγμα, ώστε να νομιμοποιήσει για μία ακόμη φορά την παράταση των συμβάσεων εργασίας δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, βρήκε πιθανότατα η κυβέρνηση.

Στη φάση της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία που αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί.

Πρόκειται για τροπολογία η οποία θα καλύπτει όλους τους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας παρατάθηκαν πρόσφατα και για το 2017, αλλά δεν πληρώνονται εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε τις εντολές πληρωμών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων. Συγκεκριμένα, το άρθρο 103 θέτει αυστηρούς όρους σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του έχει σταματήσει την έγκριση χρηματικών ενταλμάτων και για πληρωμές συμβασιούχων του 2016, καθώς επρόκειτο για άτομα των οποίων η σύμβαση έληξε το 2015 και επίσης παρατάθηκε με βάση τη ρύθμιση Κατρούγκαλου.

Αναδρομικά

Η συγκεκριμένη τροπολογία, που μάλιστα θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, σχεδιάζεται ώστε να καλύπτει πολλές εκκρεμείς υποθέσεις συμβασιούχων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, αλλά κατά βάση αφορά τους συμβασιούχους καθαριότητας στους δήμους.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα επιλύσει το θέμα, όμως στο μεταξύ οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι, αν δεν κατατεθεί άμεσα η τροπολογία, δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν. Οπως εξηγούν «οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη και Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεσμεύθηκαν ότι το θέμα θα επιλυθεί πριν φθάσει η ημέρα της πληρωμής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται νομοτεχνική φόρμουλα που να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις συμβασιούχων. Παράλληλα, αναζητείται τρόπος ώστε να μπορεί να βρεθεί λύση ακόμη και για τους δήμους που επικαλούνται αδυναμία πληρωμής των συμβασιούχων λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Είναι πολύ πιθανό να δρομολογείται η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από άλλους κωδικούς για την πληρωμή των συμβασιούχων, που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, γίνεται μόνο μέσω των ανταποδοτικών πόρων, δηλαδή των δημοτικών τελών.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x