Επικαιρότητα

Τροχάδην για οικονομία, αγωνία για προσφυγικό

Νέο μπαράζ συσκέψεων και συναντήσεων στο Μαξίμου με όλα τα μέτωπα ανοιχτά

Μπορεί μέχρι στιγμής η προετοιμασία της κρίσιμης παρουσίας Τσίπρα στη ΔΕΘ και οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού το προσεχές διάστημα να μονοπώλησαν τις δύο πρώτες ημέρες της επιστροφής σε ρυθμούς κανονικότητας στο Μαξίμου, ωστόσο το προσφυγικό συνεχίζει να αποτελεί έναν διαρκή «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σήμερα τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία συνάντηση που χαρακτηρίζεται "προπαρασκευαστική" του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνένευση του ΟΗΕ με βασικό θέμα το προσφυγικό.

Στην Ηρώδου Αττικού σημειώνουν πως μέχρι στιγμής η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας εφαρμόζεται κανονικά και πως οι προσφυγικές ροές δεν έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Ωστόσο άπαντες στο Μαξίμου συνομολογούν ότι η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, δη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σχοινί με αποτέλεσμα να παρακολουθείται με μεγάλη ανησυχία.

Ο φόβος κατάρρευσης της συμφωνίας από την πλήρη ασυμφωνία Ευρώπης και Άγκυρας στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων και το θέμα της βίζας υπό το φόβο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας που πλανάται πάνω από την ήπειρο αλλά και των αντιδημοκρατικών πρακτικών που υιοθετούνται από το καθεστώς Ερντογάν με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος είναι υπαρκτός, γεγονός που ουδείς αμφισβητεί. Σε αυτό το μπρα ντε φερ με την Άγκυρα αποδίδουν διπλωματικές πηγές και την επιστολή Νταβούτογλου που παρέδωσε ο ίδιος ο πρέσβης της Τουρκίας στον Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Τρίτης, καθώς εκτιμάται ότι ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν επιχειρεί να επιστρατεύσει τους διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας του πρώην πρωθυπουργού με την Ευρώπη.

Πάντως, ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζουν από το Μαξίμου την πρωτοβουλία του ΟΗΕ και του Μπαν Κι Μουν να συμπροεδρεύσει της διάσκεψης για το προσφυγικό στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού καθώς επί της ουσίας αναγνωρίζει τον θετικό ρόλο που παίζει η Αθήνα στη διαχείριση του προσφυγικού.

Συνεχίζει τις επαφές για τη ΔΕΘ

Εν τω μεταξύ, συνέχεια στις πυρετώδεις συσκέψεις με φόντο την προετοιμασία της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ θα δοθεί και σήμερα στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου. Ήδη από την άτυπη κυβερνητική σύσκεψη της Τρίτης συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα (Τζανακόπουλος και Λιάκος) περιμένουν τα σημειώματα των υπουργών ανά χαρτοφυλάκιο, τα οποία θα αφορούν τόσο στο παραχθέν έργο για έναν ευρύ απολογισμό, όσο και τις προτάσεις για το "κοινωνικό καλάθι" το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Με κεντρικό σύνθημα ενόψει ΔΕΘ την προαναγγελθείσα «δίκαιη ανάπτυξη» στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσδοκούν σε κοινωνικό μέρισμα υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων που πλήττονται από τη συμφωνία βάσει του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους σχεδόν 750 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται για τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, πέραν της κοινωνικής πολιτικής, οι άλλοι δύο άξονες που θα βασίσει ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη ΔΕΘ είναι η οικονομία και η ανάπτυξη, για τα οποία χαρτογραφήθηκε και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων.

Στις σημερινές συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς και στοιχεία ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων και πιο εύκολη από την πρώτη.

Με κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα στο Παρίσι

Μέσα στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα μετέχει ως παρατηρητής στην Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών ηγετών. Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δίνει για δεύτερη φορά το παρόν, αναμένεται να εισηγηθεί την υιοθέτηση ενιαίων θέσεων σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αντικείμενο της της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη είναι σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού «η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στην σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16/9», ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ενιαίας πολιτικής ασύλου για το προσφυγικό.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x