Euroleague

Τσάμπα ήττα

Ποδαρικό με το αριστερό για τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα. Ηττήθηκε με 84-83 από τη Λιέτουβος Ρίτας, από καλάθι του Σεϊμπούτις στα 5,5’’ πριν το τέλος της παράτασης.

Μετά από την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός τη βρήκε από κάποιον πρώην ερυθρόλευκο. Ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις με καλάθι 5,5’’ πριν το τέλος της παράτασης χάρισε στη Λιέτουβος Ρίτας τη νίκη με 84-83 στο Βίλνιους. Πολλές αδυναμίες, ειδικά στην άμυνα, από τους εμφανώς ανέτοιμους «πράσινους», που λίγο έλειψε να πάρουν ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο με τα κρίσιμα καλάθια του Διαμαντίδη και του Γκιστ.

«Ζεστή» επίθεση, κακή άμυνα

Διαμαντίδης, Παππάς, Ματσιούλις, Γκιστ και Λάσμε ήταν η πρώτη πεντάδα του Αργύρη Πεδουλάκη. Όσο αποτελεσματικοί ήταν οι «πράσινοι» στην επίθεση, τόσο ευάλωτοι ήταν στην άμυνα. Παρά το καλό ξεκίνημα του Γκιστ, οι γηπεδούχοι με πρωταγωνιστή τον Κουκ ξέφυγαν αρχικά με 13-9 κι εν συνεχεία με 17-11. Ούκιτς και Μαυροκεφαλίδης μόνο ανέτοιμοι όπως το ντέρμπι της Δευτέρας δεν παρουσιάστηκαν ερχόμενοι από τον πάγκο και πετυχαίνοντας από τέσσερις πόντους έκαστος οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε ένα σερί 8-0 και το προσπέρασμα (17-19), για να λήξει το πρώτο δεκάλεπτο σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ δύο ομάδων που έπαιρναν σχεδόν άριστα στην επίθεση και… μηδέν στην άμυνα (25-25).

Κρίμα τα ποσοστά του…

Η χρησιμοποίηση και των έντεκα διαθέσιμων παικτών στο πρώτο δεκάλεπτο μαρτυρούσε την προσπάθεια του Πεδουλάκη να βρει ένα σχήμα που θα λειτουργούσε και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο στιβαροί στην άμυνα, ενώ στην επίθεση βρήκαν λύσεις από έναν νέο, τον Παππά, κι έναν παλιό, τον Μπατίστ, που φτάνοντας γρήγορα τους 10 πόντους έφερε την ομάδα του για πρώτη φορά στο +6 (36-42). Δύο αμυντικές ολιγωρίες, ωστόσο, επέτρεψαν στον Σεϊμπούτις με δύο τρίποντα να ολοκληρώσει το ημίχρονο σε απόλυτη ισορροπία (42-42) και τον Παναθηναϊκό να μην αξιοποιεί το απίθανο ποσοστό του στα δίποντα (14/18, 77%) χάρη στην κακή του άμυνα.

Σώμα-σώμα

Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε για τα καλά στο τρίτο δεκάλεπτο και οι δύο ομάδες συναγωνίζονταν πλέον σε αστοχία. Ο Παναθηναϊκός έδειχνε βραχυκυκλωμένος επιθετικά παρά την αφύπνιση του Ματσιούλις και η Λιέτουβος Ρίτας εκμεταλλευόμενη σταθερά τα μακρινά σουτ έφτασε στο +4 με τρίποντο του Σεϊμπούτις (53-49). Οι «πράσινοι» έσφιξαν την άμυνά τους στο τελευταίο τρίλεπτο της περιόδου και προηγήθηκαν με τρίποντο του Φώτση με ταμπλό (57-58). Ματσιούλις και Κουκ πέτυχαν τα δύο τελευταία καλάθια της περιόδου, που έκλεισε με ισχνό προβάδισμα για το «τριφύλλι» (59-60).

Από μοιραίος… ήρωας

Ο Παναθηναϊκός είχε ένα προβάδισμα που όμως δεν μπορούσε να ξεπεράσει τους τρεις πόντους στο πρώτο τετράλεπτο της τελευταίας περιόδου. Από το +3 (62-65) με το κάρφωμα του Λάσμε, δέχτηκε πέντε σερί πόντους του Παλάσιος (67-65), ο Ματσιούλις απάντησε με τρίποντο (67-68), αλλά ο Σεϊμπούτις πήρε ξανά το όπλο του (72-70). Η εκνευριστική αστοχία των «πράσινων», που είχαν ακόμη και 0/2 βολές με τον Διαμαντίδη (!), επέτρεψαν στους γηπεδούχους να ξεφύγουν με74-70 ένα λεπτό πριν το τέλος. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε και πάλι άστοχη βολή (74-71), αλλά μετά από κλέψιμο του Λάσμε κατάφερε με τρίποντο (κι ενώ ως τότε είχε 0/6) να ισοφαρίσει σε 74-74, με 18’’ να απομένουν για τη λήξη. Η προσπάθεια του Κουκ δεν βρήκε στόχο και ο Σονγκάιλα δεν πρόλαβε το χρονόμετρο, με αποτέλεσμα οι ομάδες να οδηγηθούν στην παράταση.

Τον σκότωσε ο Σεϊμπούτις

Ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα τεσσάρων πόντων (74-78) στην εκκίνηση του έξτρα πενταλέπτου με δύο βολές του Ματσιούλις κι ένα προσωπικό καλάθι του Ούκιτς. Όμως ο Μπαμπράουσκας με πέντε πόντους και ο Σονγκάιλα με μία βολή έφεραν ξανά μπροστά τους γηπεδούχους (80-78), τη στιγμή που ο Λάσμε αποχωρούσε με πέμπτο φάουλ. Με μία βολή κι ένα κάρφωμα του Γκιστ οι «πράσινοι» πήραν κεφάλι (82-83) στα 22’’ για το τέλος. Ο Σεϊμπούτις σταμάτησε και σούταρε μπροστά στον Φώτση κάνοντας το 84-83 με μόλις 5,5’’ για το φινάλε. Ο Ούκιτς αστόχησε σε τρίποντο, όπως και ο Φώτσης σε σουτ απελπισίας στα 0,4’’ για το τέλος.

Δεκάλεπτα: 25-25, 42-42, 59-60, 74-74, πρτ. 84-83.

Λιέτουβος Ρίτας (Μπάουερμαν): Τέπιτς 6, Μπαμπράουσκας 10, Παλάσιος 12, Σεϊμπούτις 19, Γλυνιαδάκης, Γκετσεβίτσιους 7, Λίντεκα, Κουκ 10, Σονγκάιλα 13, Γέλοβατς 7.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Κάρι 12, Μπατίστ 12, Φώτσης 3, Ούκιτς 8, Λάσμε 4, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 10, Παππάς 5, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 13.

Διαιτητές: Γκαρθία Γκονζάλεθ (Ισπανία), Σρνταν Ντοζάι (Κροατία), Τζιανλούκα Ματιόλι (Ιταλία).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x