Επικαιρότητα

Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαπλοκή - Μητσοτάκης: Εσείς είστε η διαπλοκή

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο πρωθυπουργός - Δεν μπορείτε να βγείτε στην κοινωνία, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - Παππάς: Σήμερα η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης.

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή επί της τροπολογίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Από το ξεκίνημα της διαδικασίας στην Ολομέλεια, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για ευθεία και κατ' επανάληψη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να καταθέσει την τροπολογία σε «κύρωση συμφωνίας» της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας που, εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απαγορεύεται.



Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαλοκή και τη διαφθορά

Περί τις 9 το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη βούληση της κυβέρνησης να επιβάλει τη νομιμότητα, αλλά και να ολοκληρώσει ένα ακόμα προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά, «είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε», όπως είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, μιλώντας για «χρεοκοπημένα κανάλια» που δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, και εγκαλώντας, μεταξύ άλλων, τη ΝΔ, για το ό,τι δεν επέδειξε συναίνεση για τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ, οδηγώντας στη σημερινή διαδικασία.

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για την «σπουδή» που δείχνει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είχε συμπεριληφθεί στις προγραμματικές εκδηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου όσο και έπειτα από αυτές του Σεπτεμβρίου του 2015.

«Θα ήταν σαν να πήγαινες να πουλήσεις άμμο στην έρημο ή πάγο στον Βόρειο Πόλο» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε ανοιχτό διαγωνισμό για τα κανάλια, αλλά επιλέγει να πάει σε έναν «κλειστό» διαγωνισμό, με δημοπράτηση μόλις τεσσάρων αδειών. Επικαλέστηκε, δε, το ευρωπαϊκό παράδειγμα και ανέφερε ότι τα οκτώ κανάλια λειτουργούν σήμερα σε καθεστώς ανομίας.

«Όχι μόνο δεν είναι λίγες, αλλά είναι και πολλές οι τέσσερις άδειες» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, καλώντας τη ΝΔ να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει τη χώρα «ευρωπαϊκή μπανανία».

Παράλληλα, απαντώντας, όπως είπε, στη νεοφιλελεύθερη επιχειρηματολογία, αναρωτήθηκε γιατί η αγορά δεν έχει προχωρήσει, 27 χρόνια τώρα, σε αυτορρύθμιση και τα «υπερχρεωμένα κανάλια συντηρούνται από τις τράπεζες, όταν η υπόλοιπη οικονομία έχει στεγνώσει».

Ακόμη, χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την στάση της ΝΔ ως προς τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ και είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το Σύνταγμα, ενώ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

Διερωτήθηκε, ακόμη, εάν το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει ρύθμιση για τις ζημιογόνες εφημερίδες και τόνισε ότι η λύση δεν είναι να κλείσουν κανάλια, αλλά να ευνοηθεί ο ανταγωνισμός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε - Εσείς είστε η διαπλοκή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, τονίζοντας ακόμη ότι οι κυβερνώντες έχουν πει πολλά ψέματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

«Μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και των επιστημονικών φορέων για το ασφαλιστικό.

Μιλώντας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της διαφάνειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ως τον απόλυτο κυρίαρχο των μέσων ενημέρωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον χαρακτηριστικά: «Αφού επικαλείστε τους νόμους της αγοράς, γιατί δεν ορίζετε και ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σούπερ μάρκετ, κομμωτηρίων;», προκαλώντας χειροκροτήματα από τα έδρανα της ΝΔ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς διαπλοκής, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς είστε η διαπλοκή. Είστε πιο παλιό και από το παλιό».

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα ιδιότυπο «θεσμικό Grexit», στο οποίο, όπως είπε, θα βρει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση και όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία.

Νίκος Παππάς: Σήμερα η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «σήμερα η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης».

Όπως είπε, η Ελλάδα παύει πλέον να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει διεξάγει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλίών, ενώ κατά την ομιλία του διακόπηκε από την Σοφία Βούλτεψη της ΝΔ, όταν ρώτησε «είστε ευχαριστημένοι από το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;», για ν' απαντήσει εκείνη από τα έδρανα: «Ναι».

Ο κ. Παππάς υποστήριξε ακόμη ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να διεξαχθεί διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για νυχτερινές τροπολογίες, με τις οποίες παρατεινόταν η παρανομία.

Ακόμη, κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει, ώστε να πάψει η Ελλάδα να είναι η ντροπή της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε.

Θεοδωράκης: Ευνοείτε τα παζάρια με τους καναλάρχες

Το λόγο μετά τον υπουργό Επικρατείας πήρε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Γιατί μόνο τέσσερα κανάλια;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης, για να προσθέσει ότι με τη σημερινή τεχνολογία, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να εκπέμψει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας, ενώ αντέκρουσε τα σχετικά συμπεράσματα της έκθεσης του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που επικαλείται η κυβέρνηση.

Ο ίδιος είπε ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ευνοούν τα «παζάρια» με τους καναλάρχες, για να σχολιάσει, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Φτιάχνετε ένα δικό σας καθεστώς διαπλοκής». Τόνισε, δε, ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «παλιά ή νέα διαπλοκή;», στην ουσία.

«Μοιράζετε τα λεφτά σε λιγότερους και κάνετε ισχυρότερους τους νέους καναλάρχες» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος, τόσο κατά την Ευρώπη όσο και κατά την ΕΣΗΕΑ, είναι η συγκέντρωση των καναλιών σε λίγα χέρια.

«Σας καλούμε να ακούσετε την Ευρώπη, να ακούσετε τους δημοσιογράφους» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τους εργαζομένους των τεσσάρων καναλιών που θα κλείσουν.

«Δεν σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή, αλλά η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων» είπε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης.

Βενιζέλος: Στήνετε σκηνικό δήθεν μάχης με τα ΜΜΕ που σας έφεραν στην εξουσία

«Το νομοσχέδιο συζητείται και ψηφίζεται συνοπτικά και ως εκ τούτου η δυνατότητα να δεχθεί τροπολογία είναι περιορισμένη... Η διαδικασία που προτείνετε παραβιάζει τον Κανονισμό» είπε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, για να συνεχίσει: «Επίσης, η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη. Επιπλέον, είναι παντελώς άσχετη με το αντικείμενο του νομοσχεδίου. Η διαδικασία προσβάλλει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, το Σύνταγμα και τη Βουλή. Πρέπει να συζητήσουμε τη ρύθμιση με κανονική διαδικασία. Τα λέω αυτά πριν μπω στην ουσία της τροπολογίας, που έχει κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες».

Γεννηματά: Επιχειρείτε να στήσετε μια βολική για εσάς διαπλοκή

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει τη δική της, «βολική διαπλοκή», όπως είπε.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα, που επιβάλλει ομοφωνία ή πολύ μεγάλη πλειοψηφία για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ενώ επέμεινε ότι αρμόδιο για τη δουλειά αυτή είναι το ΕΣΡ.

«Το μόνο που θα κάνετε είναι μια τρύπα στο νερό» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπλοκάρουν τη διάταξη, ακόμα και αν αυτή θα έχει περάσει από την ελληνική Βουλή.

«Αναζητάτε τους βαρβάρους, χωρίς αυτούς απλά δεν μπορείτε να επιβιώσετε. Επιχειρείτε με τρόπο άκομψο να παρέμβετε σε έναν πολύ ζωτικό τομέα» υπογράμμισε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

«Πάρτε πίσω αυτό το νομικό εξάμβλωμα και ελάτε στο τραπέζι του διαλόγου, για να ρυθμισουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» κάλεσε επίσης την κυβέρνηση η κυρία Γεννηματά, για να καταλήξει: «Κυβερνήστε ή αποχωρήστε, επιτέλους, έντιμα για τη χώρα».

Λεβέντης: «Δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια, κύριε Παππά - Η ΕΡΤ θα κλείσει»

«Τελικά δεν θα κλείσετε τα κανάλια. Δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια, κύριε Παππά. Η ΕΡΤ θα κλείσει» προέβλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας.

«Γιατί δεν κάνετε το απλούστατο; Ένα εκατομμύριο το χρόνο να πληρώνει για την άδεια το κάθε κανάλι, εάν πληρώνει τους εργαζομένους του, αν πληρώνει το αγγελιόσημο... Και αν δεν τα κάνει όλα αυτά, να κλείνει» είπε ο κ. Λεβέντης, τοποθετούμενος επί της τροπολογίας.

«Λέτε πάτε να πατάξετε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Με διαπλοκή πατάσσεται η διαπλοκή;» διερωτήθηκε ο κ. Λεβέντης και ρώτησε την κυβέρνηση «πού θα βρει τους καλούς επιχειρηματίες», εγκαλώντας την ότι είναι κατά της επιχειρηματικότητας.

Επέμεινε, δε, στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι σύντομα θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν είναι τίμια διαγωγή πρωθυπουργού αυτή» τόνισε, αναφερόμενος στις επιθέσεις του πρωθυπουργού προς τους αγρότες και προς τις κοινωνικές ομάδες που αντιτίθενται στην πολιτική της κυβέρνησης.

Βενιζέλος: Στήνετε σκηνικό δήθεν μάχης με τα ΜΜΕ που σας έφεραν στην εξουσία

«Το νομοσχέδιο συζητείται και ψηφίζεται συνοπτικά και ως εκ τούτου η δυνατότητα να δεχθεί τροπολογία είναι περιορισμένη... Η διαδικασία που προτείνετε παραβιάζει τον Κανονισμό» είπε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, για να συνεχίσει: «Επίσης, η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη. Επιπλέον, είναι παντελώς άσχετη με το αντικείμενο του νομοσχεδίου. Η διαδικασία προσβάλλει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, το Σύνταγμα και τη Βουλή. Πρέπει να συζητήσουμε τη ρύθμιση με κανονική διαδικασία. Τα λέω αυτά πριν μπω στην ουσία της τροπολογίας, που έχει κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x