Επικαιρότητα

Τσίπρας: Έντιμος συμβιβασμός η συμφωνία του Eurogoup

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι πιστωτές θα προτείνουν μέτρα τα οποία «δεν θα μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχείς».

Την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης ότι η «επί της αρχής συμφωνία» του Eurogroup θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρξουν ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα, εξέφρασε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη, o πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «έντιμο συμβιβασμό», παραδεχόμενος ότι οι πιστωτές θα προτείνουν μέτρα τα οποία «δεν θα μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχείς». Όπως διευκρίνισε, στις διαπραγματεύσεις απαιτούνται «κάποιες υποχωρήσεις».

Υποστήριξε ωστόσο ότι για κάθε ευρώ σε μέτρα θα υπάρξει «αντίστοιχη ελάφρυνση από μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς». Επικαλέστηκε κι αυτός – όπως κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – τη δήλωση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ότι ο «καθαρό» δημοσιονομικός αντίκτυπος όλου του πακέτου θα είναι μηδενικός.

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον βγάλει από το τραπέζι τις απαιτήσεις για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, όμως δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο στο πιθανό κόστος των μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Διαβεβαίωσε δε πως μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα και δεν θα εφαρμοστούν τώρα, αλλά από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Στρέφοντας τα βέλη του στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε σφοδρά στην αντιπολίτευση, ειδικά στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι έβαλαν «όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι», δηλαδή την αποτυχία της κυβέρνησης.

Κατηγόρησε ονομαστικά τον κ. Μητσοτάκη πως τις τελευταίες ημέρες «το έχει βάλει στα πόδια», κι ότι είναι διατεθειμένος να μείνει στη Βουλή για να απαντήσει σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x