Επικαιρότητα

Τσίπρας: «Τα μνημόνια τελείωσαν»

Αναλυτικά τα νομοσχέδια που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός - «Παγώνουν» οι εργασίες στις Σκουριές και έρχεται εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια

«Με τη συμφωνία του Eurogroup έκλεισε ο πρώτος κύκλος της σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης. Αποδείχτηκε, ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Οι εταίροι ενέκριναν την επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς τα μέτρα λιτότητας που την συνόδευαν», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι μας, δέχθηκαν τελικά να αποσύρουν την επιμονή για πρωτοφανή και ανεδαφικά πρωτογενή πλεονάσματα. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, για το ελληνικό χρέος και τους όρους αποπληρωμής του».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με το διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από τα μνημόνια. «Η συμφωνία γέφυρα επιτεύχθηκε με την παράταση μεν της ισχύουσας δανειακής σύμβασης, αλλά ταυτόχρονα με το σαφή διαχωρισμός της από τα μνημόνια που τη συνόδευαν», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «τα μνημόνια τελείωσαν τόσο τυπικά, όσο και ουσιαστικά, όσο και αν αυτό στενοχωρεί τόσο την αντιπολίτευση. Μάλλον δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά».

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι θα ήθελαν να είχαμε αποτύχει, παρακαλούσαν μέχρι χτες να είχαμε πέσει στα βράχια. Γνωρίζω ότι κάποιοι έχουν ποντάρει στο ενδεχόμενο ενός τρίτου μνημονίου τον Ιούνιο. Λυπάμαι αλλά θα τους απογοητεύσω. Τα μνημόνια τελείωσαν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε απαριθμώντας τα νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη μάχη και την πραγματικά μεγάλη πρόκληση: Να ξαναστήσουμε στα πόδια της μια χώρα ρημαγμένη και ένα λαό εξοντωμένο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά τα νομοσχέδια που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός:

- Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα περιλαμβάνει δωρεάν παροχή ρεύματος και σίτισης σε νοικοκυριά που τα στερούνται. Ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για30.000 δικαιούχους και προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων.

- Νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων και των οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Άρση του διαρκούς αυτοφώρου για χρέη στο Δημόσιο έως 50.000 ευρώ

- Νομό για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες που η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

- Νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ που θα κατατεθεί την επόμενη Πέμπτη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών αλλά και της δημιουργίας της κάρτας του πολίτη η οποία θα χρησιμεύει στις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε το «πάγωμα» των εργασιών στις Σκουριές αλλά και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

«Η κυβέρνηση μας, δια του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Πρέπει να γίνει επανέλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται όλες οι κείμενες διατάξεις. Στόχος μας να προασπίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για το συγκεκριμένο θέμα θέλω να τονίσω πως η νέα κυβέρνηση εκλέχθηκε για να προασπίσει τα συμφέροντα του λαού. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε συμφέροντα όσο μεγάλα και αν είναι.

Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό. Χωρίς ρεβανσισμό και με απόλυτη ευθύνη. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη η δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x