Επικαιρότητα

Τσίπρας: Τακτική υποχώρηση ή άτακτη χρεοκοπία και Grexit

Δεν θα εξαφανίζονταν οι δυσκολίες σε περίπτωση οριστικής ρήξης - Εξαντλήσαμε τα όρια της οικονομίας για να διεκδικήσουμε το δίκαιο του λαού.

Για σημείο καμπής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την παρέμβασή του στην ΚΕ του κόμματος τονίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί δεν είναι αυτός που είχαμε σχεδιάσει. Είναι μια δύσκολη επιλογή που κάναμε τις τελευταίες ημέρες.

«Ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και αυτές τις θέτουμε στην κρίση της ΚΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργος που κάλεσε τα μέλη του κόμματος να πουν την άποψή τους καθαρά και έντιμα χωρίς περιστροφές και «να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας».

Περιγράφοντας τυχόν επιστροφή στη δραχμή ανέφερε: «ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε η επιλογή της άτακτης εξόδου από το ευρώ. Πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας: η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα από τη μία η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Τυπικά μπορούσαμε να επιλέξουμε ουσιαστικά όμως υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε».

«Οι οικονομικές δυσκολίες για τα στρώματα που θέλουμε να στηρίξουμε δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας πάντα το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία» τόνισε.

Στην έναρξη των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται καθώς αν και η κρισιμότερη συνεδρίαση των τελευταίων ετών ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10 το πρωί με ομιλία του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στις 12:15.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στην πρότασή του για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο και αφού η κυβέρνηση υπογράψει τη νέα συμφωνία, που κατά το Μαξίμου, θα σταθεροποιήσει τη χώρα και θα απομακρύνει τους κινδύνους, που ακόμη υπάρχουν, όπως το Grexit.

Η κατάσταση πλέον στο κυβερνών κόμμα είναι οριακή και η κεντρική επιτροπή που συγκλήθηκε εσπευσμένα, υπό το βάρος της σφοδρής κριτικής, που δέχεται από την αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της υπογραφής του τρίτου μνημονίου, καλείται να λύσει τους λογαριασμούς των δύο πλευρών. Η διάσπαση είναι πλέον προ των πυλών, καθώς έχει ήδη προκύψει τεράστια χάσμα στις πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις, ενώ είναι εμφανές και η ψυχική απόσταση, που συνήθως προηγείται και της «οργανικής».

Αλέξης Μητρόπουλος: Σύνεση και ενότητα για να μην κάνουμε άλλο κακό στο λαό μας

Προσερχόμενος στο Σινέ Κεραμεικός, όπου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής κάλεσε την ηγεσία σε ενότητα και συνεννόηση. «Εμείς ο τρίτος πόλος της κυβέρνησης που δεν μετέχουμε στο όργανο, ούτε στη διαπραγμάτευση καλούμε τις δύο πλευρές σε συνεννόηση, διαγραφές και εξαναγκασμός βουλευτών να παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα δεν συνάδουν με την ιδεολογία της Αριστεράς και δεν έχουν συμβεί ούτε στις πιο εκφυλισμένες εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας και του ευρωκομμουνισμού» είπε ο κ. Μητρόπουλος για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «Ο λαός δεν θέλει ούτε ρήξη, ούτε διάσπαση. Θέλει ένωση και φυγή προς τα εμπρός. Μόνο με ψυχραιμία, ενότητα και συνεννόηση θα υπερβούμε την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Συστήνω και στις δύο πλευρές σύνεση για να μην κάνουμε άλλο κακό στο λαό μας, συνεχίσε ο κ. Μητρόπουλος απευθυνόμενος στην προεδρική πλειοψηφία και στην Αριστερή Πλατφόρμα που «συγκρούονται» σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

11:16 Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έφτασε στον Κεραμεικό για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Γιώργος Βαρεμένος: «Σε αυτή τη φάση δεν αρκεί το όχι ή το ναι, θέλουμε πρόταση για το ποια είναι η διέξοδος»

Ο Γιώργος Βαρεμένος προσερχόμενος στην Κεντρική Επιτροπή είπε πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Ο λαός έχει περάσει πολλά. Δεν έχουμε πολλές επιλογές, έχουμε μία έστω κι αυτή είναι αβέβαιη. Το φάντασμα του Grexit θέλουμε να φύγει οριστικά». Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του κόμαμτος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως μία «ενότητα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση. Πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς μεταξύ μας. Σε αυτή τη φάση δεν αρκεί το όχι ή το ναι, θέλουμε πρόταση για το ποια είναι η διέξοδος». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαρεμένος είπε πως αναγκαίο θα ήταν να μην υπάρχει καν το ρήγμα, πρόσθεσε όμως ότι ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Όπως ανέφερε, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει, καθώς υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν έχουν συμφιλιωθεί μετην ίδεα ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης.

Όλγα Γεροβασίλη: Πρώτα η συμφωνία, μετά η ενότητα του κόμματος

Η κυβερνητική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Όλγα Γεροβασίλη προσερχόμενη στο Σινέ Κεραμεικός, όπου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα θα «καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα. Πρόταγμα το συμφέρον του λαού και μετά του ΣΥΡΙΖΑ». «Πρώτα η συμφωνία, μετά η ενότητα του κόμματος υπογράμμισε η κυρία Γεροβασίλη. Αναφερόμενη στο σχίσμα στο εσωτερικό του κόμματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για δύο διαφορετικές στρατηγικές μέσα στο κόμμα, τονίζοντας ωστόσο ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της. Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών η κυρία Γεροβασίλη, είπε ότι δεν αποτελεί στόχο της κυβέρνησης αλλά εάν χρειαστεί θα το εξετάσει στο προσεχές μέλλον ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.

Αννέτα Καββαδία: Η ενότητα δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος

Η ενότητα δεν μπορεί παρα να είναι μονόδρομος, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. Όπως είπε, διλήμματα που ευνοούν διασπαστικές λογικές, μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.

Δημήτρης Στρατούλης: Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ρότα των προεκλογικών του δεσμεύσεων

Ο Δημήτρης Στρατούλης από την πλευρά του που επιμένει στη μη ψήφιση των μέτρων δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ρότα των προεκλογικών του δεσμεύσεων, να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια και να μην υπογράψει». «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για το καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα και το λαό». Ο κ. Στρατούλης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, είπε ότι θα συζητηθούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τα ζητήματα των ημερών. «Πιστεύω θα είναι μια πολύ καλή συζήτηση και συνεδρίαση» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες «στο Κόκκινο», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει η κυβέρνηση του την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή «αλά κάρτ» στήριξη της κυβέρνησης με φαινόμενα καταψήφισης των κυβερνητικών προτάσεων από βουλευτές που την ίδια ώρα δηλώνουν, ωστόσο, ότι στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x