Επικαιρότητα

Τσίπρας υπέρ ρήτρας ανάπτυξης: Ικανοποιητική λύση

«Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους».

Υπέρ της γαλλικής συμβιβαστικής λύσης που κόμισε τη Δευτέρα ο Μπρουνό Λεμέρ για αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη τάχθηκε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε δε, ότι αν δεν επιτευχθεί η συγκεκριμένη λύση θα προτείνει στο υπουργικό Συμβούλιο την παραπομπή της λύσης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 22 Ιουνίου, ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως «ό,τι τους έδιναν έπαιρναν».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας ίσως το πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, από την έναρξη της κρίσης. Όχι κρίσιμη με την έννοια της αποφυγής της χρεοκοπίας ή της καταστροφής όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Άλλα κρίσιμη για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Επιτέλους μετά από 7 χρόνια».

Σε αυτήν την μάχη, επέμεινε, πηγαίνουμε συγκροτημένα με σχέδιο, με συμμαχίες, γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, τι να αποφύγουμε και πρέπει αυτός ο σχεδιασμός καθώς και οι εναλλακτικές να είναι συλλογικά συμπεφωνημένα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν τα ΜΜΕ για τη διαπραγμάτευση, απευθυνόμενος ουσιαστικά στην κοινή γνώμη.

«Κάναμε καλά που ανοίξαμε το θέμα του χρέους; Μήπως αυτοεγκλωβιστήκαμε; Κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι» δήλωσε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

«Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο το timing να μην είναι καλό και το ενδεχόμενο μετά τις γερμανικές εκλογές να ήταν καλύτερο, απάντησε ότι «το timing είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτό ισχύει γιατί:

1)έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους
2)Έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών
3)Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας
4)Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί

«Ξέρουμε τι διεκδικούμε ή ό,τι μας δώσουν;» ήταν ένα ακόμα ρητορικό ερώτημα του πρωθυπουργού. «Ό,τι τους έδιναν έπαιρναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επί 7 χρόνια έλεγαν το χρέος, το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο επειδή τους είπαν ‘’forget it’’» απάντησε.

«Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση 3 παραμέτρων
Πρώτον τα αναγκαία μέτρα για το χρέος:

α) Η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια
β)Η επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων
γ) Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ

Δεύτερον, οι ρυθμοί ανάπτυξης, και τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών» τόνισε.

Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA (ανάλυση βιωσιμότητας) από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.

«Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης» παρατήρησε, αναφερόμενος στην πρόταση του Παρισιού.

«Αν δεν υπάρξει λύση, τότε Σύνοδος Κορυφής»

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαΐου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων. Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» κατέληξε ο υπουργός. \

Επαφές με Ντόναλντ Τουσκ

Μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει λύση για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης αλλά εάν δεν υπάρξει συμφωνία είναι σταθερά διατεθειμένη να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας έστειλε ο πρωθυπουργός και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει οριστική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, και όχι στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, άφησε ο Νίκος Παππάς, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Όπως προκύπτει πάντως από την ατζέντα της συνεδρίασης της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται ουσιαστικά να «σφραγίσουν» τη μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, και υπό την προϋπόθεση ότι θα κριθούν απαραίτητα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x