Πόλο

Τσουρή: «Αν το αποφασίσω, θα επιστρέψω»

Για τα ωραία χρόνια που πέρασε στις πισίνες, την φετινή της παρουσία στο ΝΟΒΑ και το παρελθόν της σε ΝΟΒ και Ολυμπιακό μίλησε στο NOVAΣΠΟΡ FM 94,6 η Μαρία Τσουρη. «Έχω φύγει από ομάδες απλήρωτη» είπε.

Εγκατέλειψε το υψηλό επίπεδο στο πόλο, θέτοντας ως προτεραιότητα την οικογένειά της, όμως δεν αποκλείει τις σκέψεις για επιστροφή σ’ αυτό.

Η Μαρία Τσουρή ενισχύει με την εμπειρία της το ΝΟΒΑ στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 πόλο γυναικών και μίλησε στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6 για τις σκέψεις που κάνει για επιστροφή στο υψηλό επίπεδο σε ομάδα του εξωτερικού -αφού θεωρεί πως στην Ελλάδα οι θέσεις κάτω απ’ τα δοκάρια είναι καλυμμένες με πολύ αξιόλογες παίκτριες.

Η 28χρονη τερματοφύλακας σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στις Εθνικές ομάδες, ενώ σχολίασε και το επίπεδο στο φετινό πρωτάθλημα της Α1.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Let’s Playball» με τους Αλεξάνδρα Αξενίδου, Μάνο Ζερβάκη και Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου:

Για την απόφασή της να αποχωρήσει από το υψηλό επίπεδο: «Η ζωή μου έχει πάρει μια άλλη τροπή. Είναι δύσκολο λόγω προγράμματος και υποχρεώσεων να επιστρέψω στην ενεργό δράση σε υψηλό επίπεδο. Είναι δύσκολο εφόσον είμαι μάνα να επιστρέψω κανονικά στις προπονήσεις και να ακολουθήσω ένα αυστηρό πρόγραμμα, που συνεπάγεται κάτι τέτοιο».

Για το ΝΟΒΑ: «Στόχος της ομάδας είναι να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Οι προσωπικοί στόχοι όμως, των έμπειρων αθλητριών είναι να βγάλουμε όλα τα ματς αξιοπρεπώς. Ήδη έχει γίνει κάποια συνεννόηση, για παράδειγμα με Βουλιαγμένη και Ολυμπιακό μπορεί να μην παίξουμε. Αυτή ήταν η συμφωνία μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε να μείνει η ομάδα, γιατί είναι ομάδα που έχει δώσει εγγυήσεις, οπότε θέλουμε να τη βοηθήσουμε να μείνει για να υπάρχει μια ακόμα δυνατή οικονομικά ομάδα στο πρωτάθλημα».

Για το ερασιτεχνικό επίπεδο στην κατηγορία: «Δεν υπάρχει μεγάλη οργάνωση. Στη ΝΟΒΑ έχουμε μαζευτεί κάποιες κοπέλες που έχουμε φύγει απ’ την ενεργό δράση, είμαστε φίλες και συνεχίζουμε το πόλο σαν χόμπι. Έχουμε διαφορετικά προγράμματα, συνεχίζουμε τις προπονήσεις ατομικά, σε διαφορετικές ομάδες και συγκεντρωνόμαστε στα ματς».

Για τους υψηλούς στόχους, παρά τις δυσκολίες: «Είμαστε αθλήτριες με ένα μικρόβιο για πρωταθλητισμό. Αυτό δεν φεύγει, είτε κάνεις αθλητισμό, είτε κάτι άλλο. Δεν γίνεται να σταματήσουμε να λειτουργούμε έτσι . Έχουμε μάθει να λειτουργούμε σαν στρατιώτες και έτσι θα συνεχίσουμε».

Για πιθανή επιστροφή στην Εθνική : «Για να κληθώ στην Εθνική θα πρέπει να πάρω μια μεγάλη απόφαση, να δαπανήσω πολύ χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι στην προετοιμασία. Επίσης είναι μια απόφαση του προπονητή και του ΔΣ της ΚΟΕ. Μια κοπέλα που έχει αφήσει την ομάδα οικιοθελώς δεν είναι εύκολο να γυρίσει πίσω. Πρέπει να στηρίξει αυτή την απόφαση όλη η Ομοσπονδία. Δεν έχω κάτι τέτοιο στο μυαλό μου. Θεωρώ όμως ότι είμαι σε μικρή ηλικία ακόμα. Αν κάποια στιγμή θέλω να το κάνω, θα το προσπαθήσω».

Για το μέλλος της στο χώρο: «Είμαι τερματοφύλακας. Είναι θέμα μυαλού, συγκέντρωσης και εμπειρίας. Δεν είναι θέμα προπόνησης το να παίξεις σε υψηλό επίπεδο. Ένας παίκτης σε άλλη θέση χρειάζεται πολλά περισσότερα».

Για την επιχειρηματική δραστηριότητα με τη σειρά ρούχων: «Μ’ αρέσει να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Σταμάτησα την ενασχόληση μου γιατί είναι δύσκολο να μείνεις στο χώρο. Ήταν πολύ μεγάλο μάθημα για εμένα. Συναναστράφηκα με πολύ διαφορετικό κόσμο. Νιώθω ότι με μεγάλωσε πέντε χρόνια αυτή η εμπειρία. Είναι κάτι δύσκολο που δεν πρόλαβα να το αγαπήσω και έτσι το άφησα. Ξεκίνησα ξανά τις σπουδές μου, στο τμήμα ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και θέλω να τις ολοκληρώσω. Όλα είναι θέμα θέλησης. Ό,τι αγαπήσω το κάνω με όλη μου την ψυχή».

Για το καθημερινό της πρόγραμμα: «Για να αντέξεις ένα βαρύ πρόγραμμα πρέπει να το θέλεις. Εγώ το επέλεξα, δεν μπορώ να σταματήσω να είμαι δραστήρια. Δεν κουράζομαι. Αν είχα δύο 24ωρα στη διάθεσή μου, θα έκανα συνεχώς πράγματα, δεν θα κουραζόμουν. Είναι θέμα φιλοσοφίας. Αν δεν τα κάνω τώρα, θα με προλάβει ο χρόνος και δεν θα τα κάνω».

Για επιστροφή στον Ολυμπιακό: «Δεν είναι θέμα δική τους απόφασης. Αν το αποφασίσω εγώ, πιστεύω ότι δεν θα είχα πρόβλημα να επιστρέψω σε υψηλό επίπεδο. Στον Ολυμπιακό όμως δεν θα το σκεφτόμουν, έχει μια πολύ καλή τερματοφύλακα , τη Χρυσή Διαμαντοπούλου, με μέλλον και δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Θα κοιτούσα όμως μια ομάδα αντίστοιχου επιπέδου ίσως και στο εξωτερικό».

Για πιθανή μεταγραφή στο εξωτερικό: «Δεν έχει αλλάξει κάτι στις σκέψεις μου, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επιλογές σ’ αυτό το επίπεδο. Υπάρχουν μόνο δύο ομάδες, που έχουν πολύ καλούς τερματοφύλακες. Είμαστε μαζί από παλιά, δεν μπορώ να τις ανταγωνιστώ. Αν θέλω να επιστρέψω σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να φύγω εξωτερικό».

Για τον πρόβλημα υγείας που πέρασε: «Αποφάσισα να κόψω τα χάπια για τον θυρεοειδή , αλλά κάποια στιγμή κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έχω γερή κράση όμως».

Για το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών: «Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός δεν έχει ανταγωνιστή. Δεν έχω δει να παίζουν μαζί με τη Βουλιαγμένη, όμως ο Ολυμπιακός έχει πάρει την Ασημάκη κι αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο στην Ελλάδα. Όποιος έχει την Αλεξάνδρα, έχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκό. Έχει πολλές αξιόλογες παίκτριες και περισσότερες πιθανότητες να πάρει το πρωτάθλημα».

Για το τι βλέπει στην τετράδα: Ξεχωρίζουν Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη, ενώ για τετράδα Εθνικός και Γλυφάδα. Αν προπονούμασταν κανονικά θα μπορούσαμε κι εμείς να τις κοντράρουμε. Από κει και πέρα τα πράγματα είναι περίεργα. Το επίπεδο έχει πέσει αισθητά. Έχουμε παίξει ένα παιχνίδι με τον Τρίτωνα, όμως είναι σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ αυτό που περίμενα. Οι τελευταίες θέσεις στην Α1 θα έπρεπε να είναι σε υψηλότερο επίπεδο».

Για το τι έχει κρατήσει απ’ την Εθνική: «Τις φίλες μου. Αυτό έχω κρατήσει, τις στιγμές που περάσαμε μαζί. Αν ξαναγύριζα πίσω, θα το έκανα γι’ αυτό. Για αυτήν την ξεγνοιασιά. Όποιον αθλητή και να ρωτήσεις, αυτό θα σου εί. Οι στιγμές μετά τα ματς, στα ντουζ, είναι αυτές που μου λείπουν περισσότερο».

Για το αν μετάνιωσε που έφυγε απ’ την Εθνική: «Το χω ξεχάσει κιόλας. Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή. Η απόφαση ήταν εντελώς συνειδητή. Δεν κουράστηκα, έγινε για συγκεκριμένους λόγους, που τους υποστηρίζω ακόμα και σήμερα. Και φυσικά δεν ζήλεψα για τις επιτυχίες, παίζουν οι αδερφικές μου φίλες και τόσα χρόνια έχω εκπαιδευτεί έτσι ώστε να μη το σκέφτομαι».

Για το τι θα έλεγε σε ένα παιδί που θα ήθελε να ασχοληθεί με το πόλο: «Θα του έλεγα πως είναι το καλύτερο άθλημα. Κάθε παιδί πρέπει να περάσει απ’ την κολύμβηση. Παίρνει τα βασικά στοιχεία το σώμα του ώστε να δομηθεί σωστά. Εξάλλου, είναι πιο εύκολο να διακριθεί σε σχέση με άλλα αθλήματα, συγκριτικά με ένα παιδί που παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ».

Για τις προτεραιότητες της: «Πάνω απ’ όλα φυσικά είναι ο γιος με τον άντρα μου. Μετά εγώ και όλα τα θέλω μου μαζί και μετά όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι που αγαπώ».

Για όσα έγιναν στην Εθνική ανδρών: «Νομίζω πως ο Σάκης Κεχαγιάς είναι ένας προπονητής που θέλει να δουλέψει κάτω από τους δικούς του όρους. Τον είχα προπονητή στο παρελθόν, θέλει να έχει αθλητές που θα μπορούν να ακολουθήσουν το δικό του πρόγραμμα. Από κει και πέρα, οι επιλογές δικές του και της ομοσπονδίας. Είχα κάνει και μια δήλωση στο facebook, γιατί είχα κουραστεί να διαβάζω πράγματα από άτομα που έχουν πληγωθεί από αυτές τις συμπεριφορές. Ο Διαθεσόπουλοις είναι ένας ηγέτης με όποια μορφή θέλει, εμείς τον επιλέξαμε για την ηγεσία της ΚΟΕ. Αφήνει κάποια πράγματα να γίνονται, ώστε να μη ξεσηκωνόμαστε. Αυτά έχουν γίνει πάρα πολλές φορές, έχουν διωχτεί κι έχουν ξαναγυρίσει συμπαίκτριές μου. Τα έχω ζήσει στο πετσί μου. Ο Χρήστος θα επιστρέψει σίγουρα στην Εθνική. Γιατί να αλλάξει η κατάσταση; Εμείς το ψηφίζουμε, είναι η επιλογή μας».

Για την Εθνική Γυναικών: «Σε κάθε ομάδα ο προπονητής βγάζει την προσωπικότητά του. Τον Γιώργο Μορφέση τον ξέρω από μικρή, τον αγαπώ πάρα πολύ. Μόνο καλά λόγια έχω να πω. Σέβεται τις αθλήτριές του, τις αφήνει να βάλουν την προσωπικότητά τους στην ομάδα. Δεν γίνεται σε μια ομάδα με τόσους παίκτες να είναι όλα ρόδινα, σίγουρα θα υπάρχουν εντάσεις. Αυτός καταφέρνει να τα περάσει όλα αυτά ήρεμα».

Για το αν θα άλλαζε κάτι στις Εθνικές: «Θα άλλαζα πολλά πράγματα. Όπως ο σεβασμός προς τους αθλητές. Να αμείβονται σύμφωνα με αυτά που τους τάζουν. Έχω ζήσει χρονιές που δανείζαμε η μια στην άλλη λεφτά, γιατί δεν παίρναμε ούτε τα οδοιπορικά μας. Κι εμείς άνθρωποι είμαστε, είναι η δουλειά μας αυτή, δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Είναι πολλά που θα άλλαζα, όμως πάντα θα υπάρχουν προβλήματα».

Για τα οικονομικά προβλήματα στο πόλο: «Έχω φύγει από ομάδες απλήρωτη, έχω χάσει λεφτά από την Εθνική... Θα έπρεπε μετά από διακρίσεις να μην έρχονται απλά για μια φωτογραφία. Εγώ όμως έκανα αυτό που αγαπούσα. Αυτοί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Δεν είναι δουλειά μου να τους μάθω όμως».

Για το πώς ξεκίνησε το πόλο: «Είμαι από αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας μου με πήγε σε όλα τα αθλήματα. Ήμουν καλή σε όλα, είμαι παιδί του αθλητισμού. Μ’ αρέσει το παιχνίδι. Όταν ήρθε η ώρα να πάω στο αθλητικό γυμνάσιο, η επιλογή μου ήταν το πόλο, γιατί είχα κληθεί ήδη στην Εθνική. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα, έχει ανθρώπους που το αγαπούν πάρα πολύ. Δεν μπορούν να ξεφύγουν απ’ αυτό, όσοι έχουν ασχοληθεί, γι’ αυτό υπάρχουν παίκτες που δεν θέλουν να σταματήσουν και συνεχίζουν την καριέρα τους για πολλά χρόνια. Είναι δύσκολο φυσικά, δεν βρίσκεις εύκολα πισίνες, όμως έχουμε τέτοιο ψυχαναγκασμό που δεν σταματάμε. Ακόμα και αν είναι κρύα η πισίνα, παρότι παλιότερα θα γκρίνιαζα, τώρα θα κολυμπήσω».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x