Επικαιρότητα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε το φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ

Το εφετινό φεστιβάλ όπερας είναι αφιερωμένο στον Ρίχαρντ Βάγκνερ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε σήμερα το περίφημο φεστιβάλ όπερας του Μπαϊρόιτ, που είναι αφιερωμένο στον Ρίχαρντ Βάγκνερ, μετά τις τέσσερις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Γερμανία την τελευταία εβδομάδα, για δύο από τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Το παραδοσιακό θερινό ραντεβού της πολιτικοοικονομικής γερμανικής ελίτ ανοίγει με την παράσταση του "Πάρσιφαλ", σε μια παραγωγή που σύμφωνα με ορισμένες φήμες --τις οποίες ωστόσο διαψεύδει ο σκηνοθέτης Ούβε Έρικ Λάουφενμπεργκ-- θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως κριτική απέναντι στο Ισλάμ.

Αφότου ξεκίνησαν οι πρόβες, τον Ιούνιο, ο θρυλικός "Πράσινος Λόφος", το σημείο όπου ο Βάγκνερ ανέγειρε την όπερά του, φυλάσσεται αυστηρά. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τις πρόσφατες επιθέσεις. Στη Βαυαρία, το κρατίδιο όπου βρίσκεται το Μπαϊρόιτ, σημειώθηκαν τρεις επιθέσεις μέσα σε λίγες ημέρες. Το βράδυ της Κυριακής ένας 27χρονος Σύρος, ο οποίος είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, ανατινάχθηκε στο Άνσμπαχ, κοντά στον χώρο όπου ήταν σε εξέλιξη ένα μουσικό φεστιβάλ. Πριν από μία εβδομάδα, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που εξαπέλυσε ένας 17χρονος Αφγανός μέσα σε τρένο, τραυματίζοντας πέντε επιβάτες με τσεκούρι.

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, ένας 18χρονος Γερμανοϊρανός άνοιξε πυρ την περασμένη Παρασκευή σε ένα εμπορικό κέντρο, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους.

Σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα των επιθέσεων αυτών, η τελετή των εγκαινίων, που ακολουθεί κατά παράδοση την πρώτη παράσταση στο Μπαϊρόιτ, ματαιώθηκε από τις βαυαρικές αρχές. Δεν προβλέπεται επίσης να στρωθεί το "κόκκινο χαλί" για τις αφίξεις των διασήμων ενώ οι θεατές απαγορεύεται να έχουν μαζί τους σακίδια και μαξιλαράκια ενώ θα είναι υποχρεωμένοι στις μετακινήσεις τους να έχουν πάντα σε εμφανές σημείο την ταυτότητά τους. Τα αυτοκίνητα δεν θα επιτρέπεται να πλησιάζουν στον "Πράσινο Λόφο".

Μέχρι τις 28 Αυγούστου θα παρουσιαστούν στο κοινό 30 παραστάσεις, βασισμένες όλες στα έργα του Βάγκνερ, όπως τα "Τριστάνος και Ιζόλδη", ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" και "Το Λυκόφως των Θεών".

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, που τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθούσε πάντα το φεστιβαλ, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, φέτος δεν θα πάει στο Μπαϊρόιτ.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x