Κώστας Μιαούλης

Ώρα να εκλείψει η γκρίνια από τις τάξεις των οπαδών της ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τις υποσχέσεις που άφησε η ομάδα στο πρώτο παιχνίδι και για το βάθος του ρόστερ της που ανάλογο είχε πολλά χρόνια να παρουσιάσει.

Είναι μια κακή συνήθεια αυτή του να υπάρχει συνεχής αμφισβήτηση και γκρίνια για οτιδήποτε γίνεται στην ΑΕΚ. Κι αν για την περσινή χρονιά ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, αφού πολλά πράγματα φαίνονταν ξεκάθαρα πως η απόσταση του περσινού «ρόστερ» από το «ερχόμαστε» τέτοια εποχή, ήταν τεράστια, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για κάτι αντίστοιχο φέτος. Το καλοκαιρινό παζάρι ξεκίνησε κάπως στραβά για την Ένωση, ως προς τους διεθνείς στόχους της, με εξαίρεση τη γρήγορη απόκτηση του Τσιγκρίνσκι, ωστόσο θεωρώ πως από τα μέσα Ιουλίου και μετά τα πράγματα άρχισαν να κυλούν καλά και να μπαίνει το νερό στο αυλάκι.

Σίγουρα πικράθηκε ο κόσμος από τον αποκλεισμό από την Σεντ Ετιέν, εξαιτίας της τελικής έκβασης με τη μορφή που είχε. Δηλαδή ήταν φανερό πως η ΑΕΚ με Πατίτο και με Ούγκο Αλμέιδα, έτοιμους τότε θα μπορούσε να έχει χτυπήσει πιο δυνατά την πρόκριση, ακόμα και να την είχε πάρει. Ωστόσο το φινάλε των μεταγραφών ήταν εξίσου καλά, με άλλα δύο πρώτα βιολιά για τη φαρέτρα του Τιμούρ Κετσπάγια.

Θα αναρωτηθεί κανείς αν μπορεί δικαιούται κανείς να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα από το πρώτο παιχνίδι. Σίγουρα όχι και το ίδιο θα ίσχυε και αν οι δύο που έσυραν το χορό απέναντι στην Ξάνθη δεν είχαν πιάσει αυτό το επίπεδο απόδοσης. Όμως ορισμένα πράγματα είναι ξεκάθαρα από την εξέλιξη των αγώνων, ακόμα και των φιλικών. Για τον Πατίτο που μπήκε σαν αλλαγή τόσο με τον Ηρακλή όσο και στο Περιστέρι, είχα ξεκάθαρη πεποίθηση πως ο ποδοσφαιριστής αυτός θα κάνει διαφορά για όσους ακούνε εκπομπές και μεταδόσεις. Όπως φαινόταν πως ο Αλμέιδα θα κατάφερνε να βρίσκεται σε καλό επίπεδο όταν θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα. Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να καταγράψω πως καινούριος επιθετικός να σημειώσει δύο γκολ σε πρεμιέρα της ΑΕΚ, είχε να συμβεί από το ντεμπούτο του Μπλάνκο με τον Ατρόμητο, τη σεζόν 2007-08.

Αμφότεροι δέχτηκαν αμφισβήτηση από οπαδούς της Ένωσης, όταν αποκτήθηκαν. Για τον Αλμέιδα είχε γίνει ο κακός χαμός από μερίδα οπαδών της ΑΕΚ. Σίγουρα μπορεί να περίμεναν ένα πιο ηχηρό όνομα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για μια επιλογή που δεν ήταν καλή και που δεν μπορεί να κάνει διαφορά. Για όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ούτε το γκολ που σημείωσε το δεύτερο μπορεί ν’ αποτελεί έκπληξη, ούτε η σωματική του κατάσταση διαφέρει πλέον πολύ απ’ αυτή στην οποία βρισκόταν σε καλές εποχές.

Το στιλ του Αλμέιδα ήταν πάντα αυτό. Έκανε εξαντλητική δίαιτα για να βρεθεί εκεί που έπρεπε και είναι περίπου στην κατάσταση που βρισκόταν πάντα. Ως προς το γιατί δεν πήγαν καλά τα περάσματα του από Ανζί και Αννόβερο οι απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη του στην Α’ Βοla θεωρώ πως είναι απόλυτα πειστικές. Στις 18 Ιουλίου είχα γράψει πως έχω την αίσθηση πως μπορεί να δούμε και τον Αλμέιδα της εποχής της Βέρντερ Βρέμης στην ΑΕΚ. Η αρχή ήταν ιδανική και ο Πορτογάλος αν είναι υγιής είμαι βέβαιος πως θα έχει πολύ καλή συνέχεια. Σε διάθεση, προθυμία και σε αυτό που βγάζει σαν θέληση μέσα στο γήπεδο, ουδεμία σχέση έχει με την περίπτωση του Μπερμπάτοφ και το αναφέρω γιατί δυστυχώς πολλοί ομοϊδεάτες έκαναν αυτή την ατυχή σύγκριση.

Κλείνοντας θέλω να θυμίσω κάτι. Δίχως να είναι διαθέσιμος ο Χριστοδουλόπουλος και με δεδομένο πως στον πάγκο υπήρχε Μπάρκας, στον πάγκο υπήρχαν πέντε ποδοσφαιριστές στο ματς με την Ξάνθη που πέρσι ήταν βασικοί. Αναφέρομαι στον Σιμόες, στον Αραβίδη, στον Βάργκας, στον Κολοβέτσιο που πέρσι ήταν βασικοί, ενώ ακόμα είχε στον πάγκο Πλατέλλα και Μπακάκη και με ακόμα τέσσερις ποδοσφαιριστές, πλην Λάζαρου να βρίσκονται εκτός αποστολής. Η ΑΕΚ είναι ολοφάνερο πως σε επίπεδο λύσεων βρίσκεται όχι ένα σκαλοπάτι, αλλά πολλά παραπάνω από πέρσι.

Κριτική ασφαλώς και θα γίνεται και είναι θεμιτή. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να βγουν μπορεί και όχι, όμως αυτή τη φορά οι προϋποθέσεις για να πετύχει κάτι καλό η Ένωση είναι περισσότερες. Οι Ενωσίτες θα πρέπει να θυμούνται πως όλα κρίνονται στο τέλος. Αν είχε έρθει ο Κάτσαρ, πιθανότατα παίζοντας ως λύση σαν αμυντικό χαφ, αλλά και ως στόπερ, πιθανόν να μην είχε έρθει ο Λέσκοτ. Πως αν είχε έρθει ο Τσαβαρία δεν θα είχε αποκτηθεί ο Πατίτο και πως αν δεν είχε φύγει ο Μπαρμπόσα, δεν θα ερχόταν κατά πάσα βεβαιότητα ο Λάζαρος. Για μένα λοιπόν καλό θα είναι να τερματιστεί η γκρίνια και να δώσει ο κόσμος όλη του τη θετική ενέργεια. Κι εύχομαι η προσέλευση με την Ξάνθη να ήταν η μικρότερη για φέτος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x