sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Χρόνια πολλά στον ξεχωριστό Μάτζικ Τζόνσον! (vid)

Μάτζικ Τζόνσον, το τοτέμ του Αμερικανικού μπάσκετ που αποσύρθηκε πρόωρα από την ενεργό δράση λόγω της άγνοιας και της προκατάληψης, κλείνει σήμερα τα 60 του χρόνια.

Σαν σήμερα το 1959, στο Μίσιγκαν, γεννήθηκε ένα αγόρι που έμελλε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία των παρκέ του «μαγικού κόσμου». Οι στιγμές χαράς και αναγνώρισης το ταλέντου του πολλές, οι δυσκολίες ακόμη περισσότερες.



Εάν κάποιος ξεκινήσει να απαριθμεί τους ατομικούς και συλλογικούς τίτλους του, μάλλον θα χρειαστεί πολλή ώρα για να το κάνει μιας και ενδεικτικά, έχει αναδειχθεί εκτός από Hall of Famer, τρείς φορές MVP της κανονικής περιόδου στο NBA, κατέκτησε το πρωτάθλημα πέντε, ενώ πήρε μέρος και σε 12 All Star Game.

Το πρώτο σοκ




Στις 7 Νοεμβρίου του 1991, σόκαρε την παγκόσμια αθλητική κοινότητα ανακοινώνοντας ότι πάσχει από τον ιό του AIDS, μιας και το αίμα το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε μετάγγιση στην οποία υποβλήθηκε, ήταν μολυσμένο. Οι κακή ενημέρωση που υπήρχε τότε, έκανε συμπαίκτες και αντιπάλους να μην θέλουν να αγωνιστούν μαζί του, φοβούμενοι ότι θα «κολλήσουν»(!) την ασθένεια.

Όπως ήταν λογικό μετά από όλα αυτά, ήρθε και το αναμενόμενο τέλος του από την ενεργό δράση, για το οποίο όπως δήλωσε μετά από χρόνια: «δεν θα σταματούσα ποτέ, εάν γνώριζα…».

Το μεγαλείο ψυχής



Εκτός από την περιπέτεια με την ασθένεια, ο Έρβιν όπως είναι το πραγματικό του όνομα, μιας και το Μάτζικ είναι ένα παρατσούκλι που του «κόλλησε» στην πορεία της καριέρας του, «άφησε το στίγμα του» όταν κλήθηκε να μιλήσει ανοιχτά στην εκπομπή της γνωστής Αμερικανίδας παρουσιάστριας Έλεν Ντε Τζένερις για τον γιο του Έι Τζέι ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος.

Για άλλη μια φορά, ο άλλοτε σταρ των Λος Άντζελες Λέικερς «βγήκε μπροστά», υποστηρίζοντας τα ομοφυλόφιλα άτομα, κάτι που είχε κάνει και στο παρελθόν, ενώ τα λόγια με τα οποία περιέγραψε τον ρατσισμό που βιώνουν αυτοί που μιλούν ανοιχτά για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις αλλά και την «αποδοχή» που δεν τυγχάνουν από τις οικογένειες τους, συγκλόνισαν.

«Το παν είναι να αγαπάς το παιδί σου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι και τι αποφασίζει να κάνει. όταν ο γιος μου μου το αποκάλυψε, ήμουν τόσο χαρούμενος γι ‘αυτόν και χαρούμενος για εμάς ως γονείς. Πρέπει να υποστηρίξεις το παιδί σου, γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να κινηθούν εναντίον των γκέι. Οπότε θα πρέπει να τους υποστηρίξετε, γιατί αν δεν τους υποστηρίξετε εσείς ως γονείς ποιος θα τους υποστηρίξει;», ανέφερε.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τι επικές μονομαχίες του με τον Λάρι Μπερτ, τόσο με τις φανέλες των Λέικερς – Σέλτικς, όσο και από τα κολλεγιακά τους χρόνια με τα χρώματα των Μίτσιγκαν – Ιντιάνα, την απόσυρση του αριθμού «32» που φόρεσε από καθόλη την διάρκεια της καριέρας του στο Λος Άντζελες και την ακτιβιστική του δράση, τον καθιστούν μια από τις σπουδαιότερες μπασκετικές «φιγούρες» στην ιστορία του αθλήματος.




Επιμέλεια: Χρήστος Κατριμουστάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x