Επικαιρότητα

Χωρίς εκλογικό αντίπαλο στα μάτια των Ρώσων ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Έξι μήνες πριν από την διεξαγωγή των επικείμενων προεδρικών εκλογών το 55% των Ρώσων δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιος άλλος υποψήφιος.

Έξι μήνες πριν από την διεξαγωγή των επικείμενων προεδρικών εκλογών το 55% των Ρώσων δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιος άλλος υποψήφιος, που θα μπορούσε να ανταγωνισθεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του μη κυβερνητικού οργανισμού Levada-Centr.

Στο ερώτημα, ποιόν άλλον θα ψήφιζαν σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος απέσυρε την υποψηφιότητα του στις εκλογές αυτές, πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ωστόσο το 28% των Ρώσων που προτίθενται να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του 2018, δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει την ίδια ώρα που σχεδόν τα δύο τρίτα των Ρώσων θα ψηφίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η δημοτικότητα του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αλλά και του ηγέτη του Φιλελευθέρου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, αφού συγκεντρώνουν μόνο το 2% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, έκαστος.

Αναποφάσιστοι παραμένουν όσοι συνήθως δεν συμμετέχουν στις εκλογές : οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου στις απομακρυσμένες περιοχές της ρωσικής υπαίθρου.

Για αυτούς αλλά και για τους νέους που υποστηρίζουν μεν «θεωρητικά» τον Πούτιν αλλά δεν συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές, ο διευθυντής του Levada –Centr Λεβ Γκουντκόφ, σχολιάζει πως πρόκειται για μια αδρανή «μάζα ψηφοφόρων» που είναι δύσκολο να κινητοποιηθεί, αν δεν συμβεί κάποιο σημαντικό γεγονός στην εξωτερική πολιτική».

Ο πολιτειολόγος Νικολάι Πετρόφ, θεωρεί ότι το Κρεμλίνο φοβάται πως εξαιτίας της βεβαιότητας που έχουν οι ψηφοφόροι ότι στις προεδρικές εκλογές θα αναδειχθεί νικητής ο βασικός υποψήφιος, πολλοί ψηφοφόροι δεν θα πάνε να ψηφίσουν θεωρώντας ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο, και συνεπώς αυτός είναι ο λόγος δεν έχει αρχίσει ακόμη η προεκλογική εκστρατεία.

Ο Πετρόφ μάλιστα αναφερόμενος στους υποψηφίους, λέει «ότι κανένας υποψήφιος εκτός από τον Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, δεν έχει παρουσιάσει ούτε το πρόγραμμα του ούτε καν τα συνθήματα του», ενώ μόνο ο Ναβάλνι προετοιμάζεται πραγματικά για τις εκλογές, στις οποίες όμως δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Παράλληλα λέει ότι «οι υπόλοιποι περιμένουν το σήμα της έναρξης" και πως "η εξουσία καθυστερεί, επειδή φοβάται ότι, αν αρχίσει τώρα την εκστρατεία, έπειτα από έξι μήνες, όταν θα έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας, ο κόσμος θα έχει βαρεθεί».

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x