Επικαιρότητα

Χωρίς ελπίδα για συμφωνία τη Δευτέρα

Αναχωρεί για Άμπου Ντάμπι ο Τσίπρας - Τα σημάδια που δείχνουν Χριστούγεννα με διαπραγμάτευση

Με τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο να συνεχίζονται πυρετωδώς και το μεγάλο αγκάθι των εργασιακών να παραμένει, η κυβέρνηση προσδοκά κλείσιμο της αξιολόγησης και του χρέους εντός του Δεκέμβρη, χαμηλώνοντας ωστόσο τον πήχη για το Eurogroup της Δευτέρας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «επί της αρχής συμφωνία για τη β αξιολόγηση» τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας πως το χρονοδιάγραμμα για το Μαξίμου είναι «μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει συμφωνία και για τη β’ αξιολόγηση και για το χρέος».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος χαρακτήρισε το Eurogroup της Δευτέρας «σημαντικό», τονίζοντας ωστόσο ότι αν και δεν θα αποτελέσει την «καταληκτική» συνεδρίαση, θα είναι ένα «σημαντικό βήμα».

Τούτων δοθέντων, χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν θετικές εκπλήξεις, ο ρεαλιστικός στόχος πλέον για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι μία αναγνώριση σημαντικής προόδου σε όλα τα θέματα πέραν των εργασιακών, τα οποία θα «κλείσουν» την αξιολόγηση μαζί με τις αποφάσεις για βραχυπρόθεσμα και κυρίως μεσοπρόθεσμα μέτρα σε νέο έκτακτο Eurogroup, πιθανότατα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκέμβρη.

Όσον αφορά στα σενάρια για νέο Μνημόνιο και πρόσθετα μέτρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν στα όσα έχει πει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αποκλείοντας νέα μέτρα για μετά το 2018 και αφήνοντας παράθυρο αυξημένων πλεονασμάτων για 2019 και 2020, τα οποία ωστόσο θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω με την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος το 2018.

Επιπλέον, στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως η διαπραγματευτική φαρέτρα για το «αγκάθι» των εργασιακών είναι ενισχυμένη, μετά και τις επαφές που είχε η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτισόγλου στις Βρυξέλλες και της στήριξης του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό υπογράμμισε και ο κ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως οι θεμοί δεσμεύονται από το Δίκαιο της ΕΕ σε οτι αφορά τα εργασιακά, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε απανωτές συσκέψεις με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επιστροφή του από την Κούβα, αναχωρεί σήμερα για το Άμπου Ντάμπι, όπου θα δώσει το παρών στη διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Γαλλία.

Το ταξίδι μονάχα άσχετο δεν είναι από τη διαπραγμάτευση, καθώς πέραν της αναπτυξιακής ατζέντας που έχει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός, αναζητώντας επενδυτικά ευήκοα ώτα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τετ α τετ που θα έχει με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Πηγή: Newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x