Γενικά

«Χωρίς τον Ολυμπιακό δεν θα υπήρχε ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα»

Τον τρόπο που ο Ερ. Ολυμπιακός καταφέρνει να πρωταγωνιστεί εξήγησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 η Χριστίνα Τσιλιγκίρη, τονίζοντας πως οι «ερυθρόλευκοι» είναι έτοιμοι για περισσότερες επιτυχίες μετά την Ευρωλίγκα

Στο στούντιο του ΣΠΟΡ FM 94,6 βρέθηκε για πάνω από μια ώρα η Χριστίνα Τσιλιγκίρη, η οποία μίλησε για τα θέματα που απασχολούν τον Ολυμπιακό.

Η Γενική διευθύντρια των «ερυθρόλευκων» σχολίασε τη μεγάλη -αγωνιστική, αλλά και οργανωτική- επιτυχία στην Ευρωλίγκα πόλο γυναικών, αλλά και τους στόχους της διοίκησης για την ανάληψη περισσότερων διοργανώσεων, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προέκυψαν, λόγω των εγκαταστάσεων, που δημιούργησαν δυσπιστία στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία και στον τρόπο που ξεπεράστηκαν.

Παράλληλα, μίλησε για τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, τον τρόπο που η τωρινή διοίκηση του Ερασιτέχνη κατάφερε να τα ξεπεράσει, αλλά και τη βοήθεια που προσφέρει η ΠΑΕ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.



Αναλυτικά όσα είπε η Χριστίνα Τσιλιγκίρη στην εκπομπή «Playball» με τους Μάνο Ζερβάκη, Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου και Αλεξάνδρα Αξενίδου:

Για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας απ’ τον Ολυμπιακό: «Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ήταν μια υπόσχεση που έδωσε ο προπονητής μας πέρυσι. Είχε πει πως αν όχι του χρόνου, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα φέρουμε το Ευρωπαϊκό στον Πειραιά. Εμείς, σαν διοίκηση, βοηθήσαμε να το φέρουμε και να το κρατήσουμε στον Πειραιά, αναλαμβάνοντας την διοργάνωση».

Για την ανάληψη της διοργάνωσης της Ευρωλίγκας στον Πειραιά: «Υπήρχε πολύ τρέξιμο. Δεν είναι εύκολο να αναλαμβάνεις μια τέτοια διοργάνωση, την κορυφαία ευρωπαϊκή, σε μια εγκατάσταση που δεν προσφέρεται για να φιλοξενήσει τέτοια γεγονότα. Ίσως δεν θα έπρεπε να γίνονται εκεί ούτε ματς για το πρωταθλημα. Κάναμε αγώνα δρόμου για να παρέχουμε τις απαραίτητες εγκαταστάσεις , για να μπορέσει να γίνει όμορφο και λειτουργικό για μια τέτοια διοργάνωση».

Για το αν θα μπορούσε να γίνει σε άλλο κολυμβητήριο: «Είναι περιττό να κρυβόμαστε. Δεν υπάρχουν κολυμβητήρια αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Έπρεπε να ψάξουμε για ένα κλειστό κολυμβητήριο, όμως είναι ελάχιστα αυτά που έχουν πάνω από χίλιες θέσεις. Είχε εξεταστεί να γίνει στο ΟΑΚΑ, όμως υπήρχαν πολλοί διαδικαστικοί λόγοι που δεν βοηθούσαν».

Για τα σχόλια που ακούστηκαν για την διοργάνωση: «Πήραμε τις θετικότερες κριτικές, ακούσαμε συγχαρητήρια απ’ όλους για την οργανωτική επιτροπή κι αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Απ’ την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, υπήρχε μεγάλη δυσπιστία για το αν θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια διοργάνωση σε έναν τέτοιο χώρο. Το ίδιο το γήπεδο προκαλούσε την δυσπιστία. Περάσαμε από 40 κύματα για να κρατήσουμε τη διοργάνωση στην Αθήνα. Θα μπορούσε η Ομοσπονδία να αρνηθεί να μεταφερθεί η Ομοσπονδία απ’ το ΟΑΚΑ, που είχαμε προτείνει αρχικά. Υπήρχε όμως ένα Plan Β που τους έπεισε. Έχουν γίνει viral στην οικογένεια του υγρού στίβου σε όλη την Ευρώπη τα βίντεο που τράβηξαν στο κολυμβητήριο οι αθλήτριες των άλλων ομάδων. Ο κόσμος ήταν καταπληκτικός, παρότι υπήρχε φόβος. Ήταν μια πολύ ωραία γιορτή του αθλητισμού».

Για το αν υπάρχουν σκέψεις για την ανάληψη και άλλων διοργανώσεων: «Σκεφτόμαστε την περίπτωση του Σούπερ Καπ. Μέσα στις φιλοδοξίες και τους άμεσους στόχους είναι να διοργανώσουμε το Final 6 στους άνδρες. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει στο “Π. Καπαγέρωφ”. Αρκεί να αναφέρω πως οι προσκλήσεις που υποχρεούσαι να δώσεις ξεπερνούν τον αριθμό των τριακοσίων. Όταν παίζεις σε κολυμβητήριο με 1000 θέσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Άνετα μπορεί να παρακολουθήσει ένα τέτοιο τουρνουά 5000 κόσμου. Βλέπουμε και στο βόλεϊ πως αν προξενήσεις το ενδιαφέρον του κόσμου, θα πάει. Δεν μπορεί να γίνει σ’ αυτό το κολυμβητήριο».

Για τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί και τους επόμενους στόχους: «Η δουλειά δεν γίνεται μόνο στην πρώτη ομάδα, όλα ξεκινούν απ’ τις ακαδημίες. Η ομάδα νέων γυναικών κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ο Χάρης Παυλίδης έχει άψογη συνεργασία με τους προπονητές, όλα ξεκινούν από κει. Ο στόχος είναι σε λίγο καιρό όλες οι παίκτριες να προέρχονται από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού. Πέρυσι γίναμε η ομάδα με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο. Σίγουρα επόμενος στόχος είναι η κατάκτηση ου Σούπερ Καπ».

Για την υπόθεση της Αλεξάνδρας Ασημάκη: «Ύστερα από ένα σίριαλ, καταλήξαμε σ’ αυτό που ήταν προφανές απ’ την αρχή. Δεν θα την προσεγγίζαμε αν δεν ήταν ελεύθερη. Τώρα έχει τελειώσει και τυπικά η υπόθεση. Δεν αγχωθήκαμε, γιατί ήμασταν αρκετά διαβασμένοι για το τι λένε οι κανονισμοί, τόσο οι ελληνικοί, όσο και οι Ευρωπαϊκοί. Ξέραμε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αναιρεθεί η μεταγραφή. Δεν είχα καμία στιγμή αμφιβολία. Αν έβγαζαν διαφορετική απόφαση θα έπρεπε να αναιρέσουν την απόφαση που την έφερε από την Ισπανία στην Ελλάδα».

Για τον κόσμο του πόλο: «Υπάρχει ένας μικρόκοσμος, δεν είναι όπως το ποδόσφαιρο. Δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε να έχει. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες. Αν δεν προβάλλεται απ’ τα ΜΜΕ δεν μπορεί να ανοιχτεί κάτι. Είναι διαφορετικός απ’ τον κόσμο του βόλεϊ».

Για τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων: «Οικονομικά προβλήματα έχουν όλοι. Δεν βρίσκονται εύκολα χρήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ευτυχώς που έχουμε την τύχη να υπάρχει πρόεδρος στην ΠΑΕ ο Βαγγέλης Μαρινάκης που έχει μπει μπροστά και έχει καλύψει συμβόλαια παικτών. Δεν είναι παιχνίδια επικοινωνίας αυτά. Υπήρχαν πολλές φορές ελλείμματα, όχι σε έναν συγκεκριμένο παίκτη και δεχόμασταν οικονομική ενίσχυση απ’ τον πρόεδρο. Είναι ευτύχημα ότι υπάρχει. Γι’ αυτό έχουμε δύο τρεις ξένες, κάνουμε μεταγραφές, πάμε να παίξουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν φαντάζεστε τι έξοδα είναι αυτά».

Για τα πώς συντηρείται μια ομάδα χωρίς επενδυτή: «Δύσκολα. Εκτός απ’ τα μεγάλα brands, που έχουν υποστηρικτές λόγω ονόματος, πραγματικά δεν μπορώ να αναλογιστώ τι μπορούν να κάνουν οι ομάδες που δεν έχουν αυτή τη δύναμη του ονόματός τους».

Για την στήριξη από τον κόσμο και την Θύρα 7: «Ο κόσμος έχει βοηθήσει απ’ την πρώτη μέρα που ανέλαβε η διοίκηση του Μιχάλη Κουντούρη. Πέρα απ’ την υποστήριξη απ’ την εξέδρα, υπάρχει και βοήθεια οικονομική. Τα τελευταία δύο τρία χρόνια αντιστρέψαμε την εικόνα μας, ξέρατε τι πήγε να πάει πριν λίγα χρόνια. Ήρθαν κοντά στην ομάδα εταιρείες, που μας βοηθούν σε όλα και έχουν αγκαλιάσει όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα. Μακάρι να ενισχύσουν κι άλλες ομάδες, γιατί δεν πρέπει να είμαστε μόνοι μας, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλο πράγμα».

Για τα μέλη του Ολυμπιακό: «Έχουμε 108754 μέλη. Ο κύριος Κόκκαλης είχε πετύχει ένα απίστευτο νούμερο, που ήταν τεράστια παρακαταθήκη για τον ερασιτέχνη. Το επόμενο δημιούργημα που έγινε απ’ τον Μιχάλη Κουντούρη, ήταν η κάρτα φιλάθλου. Αυτή έχει σώσει οικονομικά τον ερασιτέχνη. Ο αριθμός ξεπέρασε τις 77.000. Πολλοί γράφονταν για να βοηθήσουν απλά τον ερασιτέχνη, κυρίως απ’ το εξωτερικό. Δείξαμε πως τα λεφτά έχουν πιάσει τόπο, δημιουργώντας τμήμα πολεμικών τεχνών. Αυτός είναι ο σκοπός ενός ερασιτεχνικού σωματείου, να παράγει αθλητισμό».

Για το αν υπάρχουν σκέψεις να ανοιχτεί ο Ολυμπιακός και σε άλλα αθλήματα: «Σίγουρα , όμως είμαι υπέρ της πολιτικής που ακολουθεί ο Μιχάλης Κουντούρης. Ήρθε και συμμάζεψε το μαγαζί. Το μόνο εύκολο είναι να κάνεις τη σύσταση μιας ομάδας. Υπάρχει όμως γήπεδο; Υπάρχει κολυμβητήριο; Δεν έχουν ικανοποιηθεί τα βασικά στα αθλήματα που ήδη υπάρχουν. Ποιος ο λόγος να ανοίξουμε άλλα που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο έλλειμμα; Για μένα αυτό το μοντέλο θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα, για το πώς θα μπορεί να σωθεί η οικονομία εκ των έσω».

Για το μπάτζετ όλων των αθλημάτων: «Ξεπερνάει τα 2.5 εκατομμύρια, μαζί με τα λειτουργικά έξοδα. Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια, είναι τα ταξίδια και πολλά ακόμα. Δεν βγαίνουν αυτά τα λεφτά, γι’ αυτό υπερτονίζω κάποιες φορές πως αν δεν υπήρχαν κάποιες εταιρείες και ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο πλευρό μας, δεν θα συζητούσαμε αυτή τη στιγμή. Το έχω ξαναπεί, αν δεν υπήρχε Ολυμπιακός, δεν θα υπήρχε ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα. Φαίνεται απόλυτο, αλλά το πιστεύω».

Για την ανακοίνωση της ανδρικής ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού πριν τον τρίτο τελικό με τον ΠΑΟΚ, για την απουσία αντιντόπινγκ κοντρόλ: «Υπάρχουν οι δύο όψεις στο νόμισμα. Αν δεν εξεδίδαμε την ανακοίνωση στην αρχή, θα έλεγαν ότι πάμε να καταστρέψουμε τους τελικούς και το πρωτάθλημα. Την εκδίδουμε τώρα και αναρωτιούνται γιατί το κάνουμε τώρα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπήρχε η πίεση να γίνουν αυτά που προβλέπουν οι κανονισμοί. Περιμέναμε απ’ την ΕΣΑΠ να δράσει. Φτάνουμε λίγο πριν το τέλος και πρέπει κάποια στιγμή να το πούμε. Δεν είναι θέμα του ΠΑΟΚ, ζητάμε αυτό που προβλέπεται απ’ το καταστατικό. Δεν είναι απάντηση ότι είναι απλήρωτοι. Θα πρέπει να επέμβει ο υπουργός, από τη στιγμή που υπάρχει η κινητοποίηση για διαλεύκανση του αθλητισμού».

Για τον αυριανό τελικό: «Στον αθλητισμό έχω μάθει πως αυτός που εφησυχάζει, την πατάει. Αυτό ισχύει και για τη γυναικείες ομάδες του βόλεϊ. Σας θυμίζω τι είχε γίνει και στο μπάσκετ».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x