Νίκος Ζέρβας

Αν ηρεμήσει και σκληρύνει, ο Ολυμπιακός θα προκριθεί

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ισοφάριση της σειράς του Ολυμπιακού με την Φενέρμπαχτσε, και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για να προκριθεί την Τρίτη μπροστά στο κοινό του.

Πριν το τζάμπολ του τέταρτου αγώνα με την Φενέρμπαχτσε, ο Ολυμπιακός είχε πετύχει το στόχο του ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη. Είχε απαντήσει άμεσα στο break, και μπροστά του υπήρχε η ευκαιρία να διαφοροποιήσει το περυσινό σενάριο της πρόκρισής του απέναντι στην Μονακό, ώστε να μην επιστρέψει η σειρά στην Ελλάδα. Όταν είσαι μία νίκη, και όπως αποδείχθηκε δύο εύστοχα σουτ, μακριά από τον μεγάλο στόχο και δεν τον πετυχαίνεις, είναι λογικό να υπάρχει μούδιασμα. Όσοι έχουν «μετρήσει» όμως σωστά τον βαθμό δυσκολίας, αυτού που αντιμετωπίζουν οι «ερυθρόλευκοι», μόνο εντύπωση δεν τους προκαλεί το ότι όλα θα κριθούν στην τελευταία… ζαριά.

Ο Ολυμπιακός δικαίως με τις εμφανίσεις του και τα μεγάλα αποτελέσματά του γιγάντωσε τις προσδοκίες, όμως οφείλουν άπαντες να καταλάβουν πως η Φενέρμπαχτσε είναι στα… χαρτιά όγδοη στην βαθμολογία. Εκτός αυτού, έχει καταφέρει και στα τέσσερα παιχνίδια να βρει το… κουμπί των «ερυθρόλευκων» και γι’ αυτό παρακολουθούμε μια συναρπαστική σειρά. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη δεν έχει καμία σχέση στα πλέι οφ με την μετριότητα που παρουσίασε στον δεύτερο γύρο και με την απόδοσή της, δεν έχει αφήσει τον Ολυμπιακό να είναι εντυπωσιακός όπως σε ολόκληρη την σεζόν. Ο στόχος όμως στην Τουρκία επετεύχθη και την Τρίτη το βράδυ στο κατάμεστο ΣΕΦ, μένει να δούμε αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του θα εξαργυρώσουν το πλεονέκτημα έδρας. Διότι με το συγκεκριμένο σύστημα διεξαγωγής των πλέι οφ, μόνο το πέμπτο παιχνίδι είναι υπόθεση έδρας.

Μιλώντας για το τέταρτο παιχνίδι, το να μπεις σε πολλές αναλύσεις είναι πλεονεξία. Από πλευράς τακτικής άλλωστε δεν είδαμε κάτι διαφορετικό. Ο Ολυμπιακός, παρότι απελευθερωμένος ψυχολογικά και από τον τρόπο που ήρθε το υπέρ του 2-1, απέτυχε να κάνει σωστά το βασικό ζητούμενο για να «καθαρίσει» την πρόκριση. Να βάλει τα τρίποντα. Παρότι τα δημιούργησε ξανά τις περισσότερες φορές με καλές προϋποθέσεις, έμεινε στο 7/25, την ώρα που η αντίπαλός του είχε 6/7 στο τέταρτο δεκάλεπτο. Και που να βάλουμε στην εξίσωση και τα δύο-τρία χαμένα εύκολα λέι απ. Όσο και αν θέλουμε και μπορούμε να μιλήσουμε για δεκάδες άλλα στοιχεία του παιχνιδιού, όλη η ουσία κρύβεται εκεί. Καλές οι τακτικές και τα τρικ, αλλά όπως νίκησαν οι «ερυθρόλευκοι» την Τετάρτη επειδή τα έβαλαν στο κρίσιμο σημείο οι Βεζένκοβ και Σλούκας, έτσι επικράτησε και η Φενέρ γιατί βρήκαν στόχο οι Πιέρ, Χέις Ντέιβις και Ντόρσι.

Ακόμα και όταν οι νταμπλούχοι Ελλάδας ήλεγχαν τον ρυθμό, έβγαζαν τις άμυνες και είχαν μικρά προβαδίσματα πέντε πόντων χάρη στους Κάναν και Φαλ, δεν ευτύχησαν να βάλουν κάποια σουτ που θα έβαζαν περισσότερη πίεση, στην ήδη υπάρχουσα την γηπεδούχων. Σύμφωνοι, για να γίνει αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός πως οι διαιτητές άφησαν ατιμώρητο το πολύ σκληρό παιχνίδι της Φενέρμπαχτσε, καθώς υπάρχουν φάσεις που μάλλον οι ρέφερι περίμεναν να βγει… αίμα για να σφυρίξουν. Ο Ολυμπιακός δεν είχε την απαιτούμενη συγκέντρωση (σ.σ. 6 από τα 14 λάθη στο 3ο δεκάλεπτο), μοιραία λόγω αστοχίας έμεινε στην χαμηλότερη φετινή παραγωγή ασίστ του με 11 και από την στιγμή που οι κορυφαίοι του παίκτες Σλούκας (σ.σ. ίσως να χρειαζόταν καλύτερη διαχείριση στα τελευταία λεπτά) και Βεζένκοβ έμειναν τόσο χαμηλά, μοιάζει με θαύμα που διεκδίκησε την νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Σε μια μπασκετική… σκυλομαχία όπως η χθεσινή όμως, η Φενέρ είχε 50% στα τρίποντα και οι «ερυθρόλευκοι» μετά βίας έφτασαν στο 40% εντός παιδιάς. Έτσι, δεν έπαιξε ρόλο το ότι αυτή τη φορά κέρδισαν στην μάχη των ριμπάουντ και έκαναν περισσότερα κλεψίματα. Ο κόουτς Ιτούδης (σ.σ. τον αδικεί η εικόνα της διαμαρτυρίας σε κάθε φάση), έχει ποντάρει σωστά στην υπεροχή των δύο φόργουορντ του, βρίσκει λύσεις τουλάχιστον από δύο γκαρντ του σε κάθε ματς (χθες ήταν οι Ντόρσι και Έντουαρντς, σε προηγούμενα ματς οι Καλάθης και Γκούντουριτς) και έχει πάει εκεί που ακριβώς θέλει τα παιχνίδια. Έχει περιορίσει την καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα σταθερά κάτω από τους 80 πόντους, έχοντας παίξει πολύ με το… μυαλό βασικών ατού του Ολυμπιακού, όπως οι Γουόκαπ και Βεζένκοβ.

Για να προκριθεί όμως ο Ολυμπιακός στο Final Four, πρέπει κάπως να αντιδράσει σε όλο αυτό και να διαφοροποιήσει σε κάποιο βαθμό την προσέγγισή του. Εκτός από ευστοχία που είναι και θέμα ημέρας, θα χρειαστεί περισσότερο παιχνίδι προς το καλάθι, όπως κάνουν οι ΜακΚίσικ (πολύ καλός χθες)-Σλούκας, περισσότερη κίνηση χωρίς την μπάλα και οπωσδήποτε λιγότερο over dribbling. Πράγματα δηλαδή που έκανε όλο το χρόνο η ομάδα, και όχι κάτι εξωπραγματικό. Πάνω από όλα όμως, θα χρειαστεί ηρεμία και η θέληση-προσμονή όλων για μια ακόμα μεγάλη επιτυχία, να βγει στο παρκέ με όμορφο-αποτελεσματικό μπάσκετ και όχι με… νεύρα και εγωισμούς. Συγκέντρωση, συζήτηση, ιδέες και υπομονή. Σαράντα λεπτά έμειναν…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x