Νίκος Ζέρβας

Εντυπωσιακό φινάλε ενός υπέρ-γεμάτου ρόστερ ο Τόμπσον

Ο Ολυμπιακός δημιούργησε με τον Χόλις Τόμπσον το πιο «γεμάτο» ρόστερ των τελευταίων χρόνων του και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το τι προσθέτει ο Αμερικανός NBAer και το κομβικό κομμάτι της διαχείρισης.

Η τελευταία μεταγραφική «πινελιά» του Ολυμπιακού, εκτός από την ποιότητα που πρόσθεσε στο ρόστερ, απέδειξε περίτρανα πως η πρώτη σεζόν στη νέα Ευρωλίγκα, ήταν καθ’ όλα διδακτική. Οι αυξημένες υποχρεώσεις και οι τραυματισμοί, που δυστυχώς, παραμονεύουν για όλες τις ομάδες (και στον Πειραιά λίγο παραπάνω), απαιτούν εκτός από ποιότητα, ποσότητα σε έτοιμους παίκτες. Το πρώτο θετικό συμπέρασμα λοιπόν, είναι πως παρά την υπέρβαση με τη συμμετοχή στον τελικό της Ευρωλίγκας, κανείς δεν επαναπαύτηκε, αφού ως γνωστό, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Οι έξι μεταγραφές που έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» και η ποσότητα που υπάρχει πλέον με τρεις παίκτες σε κάθε θέση, δεν εξασφαλίζει ανάλογη πορεία, αλλά είναι ένα πρώτο καλό βοήθημα-βάση. Μετά το 2011, οπότε και άλλαξε το μοντέλο της ομάδας, είναι η πρώτη χρονιά που η εξάδα των ξένων διαθέτει τόσο μεγάλη ποιότητα και προοπτική, χωρίς να αποτελούν «στοίχημα». Αυτό, έγινε κυρίως γιατί αποφασίστηκε να δοθεί εμπιστοσύνη σε έτοιμους παίκτες με πεπραγμένα στο υψηλό επίπεδο που προϊδεάζουν για το τι καλό θα επακολουθήσει, αλλά και γιατί οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ξόδεψαν για ένα ακόμα καλοκαίρι αρκετά χρήματα, στο πλαίσιο της λογικής (αν υπάρχει τέτοια στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε οικονομικά).

Αυτό, αποδείχθηκε περίτρανα και στην τελευταία προσθήκη του Χόλις Τόμπσον. Παρότι το ρεπορτάζ έλεγε πως για το «2»-«3» θα αποκτηθεί ένας παίκτης-συμπλήρωμα με λίγα χρήματα, διοίκηση και προπονητής αποφάσισαν να δώσουν το χρίσμα στον ποιοτικό Αμερικανό, ο οποίος δεν ήταν το… κερασάκι στην τούρτα όπως όλοι υπολόγιζαν, αλλά… σαντιγί και παντεσπάνι μαζί. Ο 26χρονος με 4ετή θητεία στους Σίξερς και στους Πέλικανς, περισσότερους από 250 αγώνες στο ΝΒΑ και με μέσο όρο 8 πόντους στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, δεν είναι παίκτης για 10-15 λεπτά όπως λανθασμένα, όπως αποδείχθηκε, είχε εννοηθεί, αλλά πρωταγωνιστής. Χρειάστηκε μάλιστα να δαπανηθούν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, όμως αν «κουμπώσει» με το υπάρχων υλικό και προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, έχει όλα τα φόντα να κάνει τη διαφορά.

Είναι εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων, σκοράρει και με άλλους τρόπους, παίζει πολύ καλύτερη άμυνα απ’ όλους όσοι είχαν εξεταστεί, μαζεύει ριμπάουντ και γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι. Κοινώς, είναι ο,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει αυτή την περίοδο ο Ολυμπιακός, που εξαργύρωσε σε μεγάλο βαθμό και την υπομονή του να περιμένει να… στενέψει η αγορά, να πέσουν οι τιμές και να φέρει τον εξαιρετικό αυτόν παίκτη στην Ελλάδα.

Μετά τους Στρέλνιεκς, Τιλί, Μπόγρη, ΜακΛιν και Ρόμπερτς, αλλά και γενικότερα με την ποιότητα και την ποσότητα που έχει πλέον στις τάξεις του ο δευτεραθλητής Ευρώπης, είναι δεδομένο πως τη νέα σεζόν δεν θα τον επηρεάσει κανένας τραυματισμός, αφού υπάρχουν πολλές λύσεις με πολυθεσίτες παίκτες σε κάθε θέση της πεντάδας. Η στελέχωση λοιπόν έγινε σωστά και με παίκτες αξίας, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Πλέον, το… μπαλάκι πάει στα χέρια του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος στην τέταρτη σεζόν του στην ομάδα, έχει την πολυτέλεια (προϊόν και της δικής του πολύ καλής δουλειάς και επικοινωνίας με τους παίκτες που είχε επιλέξει) να διαθέτει ένα υπέρ «γεμάτο» ρόστερ, που από τη μία είναι ευλογία, αλλά θα χρειαστεί μαεστρική διαχείριση.

Ο Ολυμπιακός, ξεκινάει ουσιαστικά το «χτίσιμο» μίας ομάδας κατά 50% αλλαγμένης και εκτός του ότι θα πρέπει όλοι οι καινούργιοι παίκτες να «δέσουν» μεταξύ τους και να αντιληφθούν τον ρόλο τους, δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο, καθώς το Ευρωμπάσκετ του στερεί τουλάχιστον έξι-επτά βασικούς παίκτες από την προετοιμασία του. Θα πρέπει λοιπόν, εκτός από την υπομονή στις αρχές, να καταστρωθεί ένα σχέδιο που θα εντάξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τους διεθνείς στην εν εξελίξει εκείνη την περίοδο προετοιμασία. Το κυριότερο, είναι να καταλάβουν όλοι πως η σεζόν είναι μεγάλη και θα χρειαστούν άπαντες. Εφόσον οι ρόλοι γίνουν διακριτοί, ο μεγάλος ανταγωνισμός που δημιουργείται πλέον για κάθε θέση, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλους ομαδικά και ατομικά.

Η ποιότητα πάντως ξεχειλίζει, ο σχεδιασμός δείχνει να είναι εξαιρετικός και άπαντες περιμένουν τη σεζόν, ενός δεδομένα αλλαγμένου και με επιθετικές βλέψεις Ολυμπιακού. Όλα κρίνονται στο παρκέ…

Υ.Γ.1 Οι συστάσεις που υπάρχουν για τον επαγγελματισμό του Χόλις Τόμπσον αλλά και τον πολύ καλό του χαρακτήρα είναι άκρως ενθαρρυντικές. Δόθηκε πολύ μεγάλη έμφαση και σε αυτό το κομμάτι, διότι οι –αναπόφευκτες αλλά ως ένα βαθμό- γκρίνιες για 3-5 λεπτά συμμετοχής παραπάνω μόνο κακό κάνουν…

Υ.Γ.2: Ο Ολυμπιακός πάλεψε να βάλει οψιόν στο συμβόλαιό του, αλλά ο Τόμπσον επέμενε για μονοετές. Έχει τόσο μεγάλο κίνητρο για να παίξει πολύ καλά και να επιστρέψει στο ΝΒΑ όπου ανήκει.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x