Νίκος Ζέρβας

Μαέστρος Βασίλης, σολίστ Οθέλο

Ο Ολυμπιακός μπήκε με το «δεξί» στο Top 16 της Ευρωλίγκας στην Μάλαγα και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τον ιδανικό συμπαίκτη, Βασίλη Σπανούλη και το βροντερό «παρών» που φώναξε ο Οθέλο Χάντερ.

Την αποστολή του Ολυμπιακού στην Μάλαγα μόνο εύκολη δεν θα την χαρακτήριζε κανείς. Ο δρόμος για τη νίκη, κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα ήταν, παρότι η Ανδαλουσία υποδέχθηκε τους «ερυθρόλευκους» ηλιόλουστη και λαμπερή. Η Ουνικάχα προερχόταν από μεγάλες νίκες, είναι πρωτοπόρος στο ισπανικό πρωτάθλημα και έχει κατατροπώσει εντός έδρας σημαντικές δυνάμεις της Ευρωλίγκας. Η φόρμα της σε συνδυασμό με ότι πρόκειται για ομάδα συνόλου, έβαζε δύσκολα στον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τους συνεργάτες του, όμως εκείνοι ανταποκρίθηκαν στο έπακρο.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ο Ολυμπιακός έπαιξε άμυνα για σεμινάριο, αφού κατάφερε να πάρει εξαιρετικό βαθμό πάνω στους περιφερειακούς αλλά και στη θωράκιση της ρακέτας του, που είχε ως αποτέλεσμα να μη πάθει καταστροφική ζημιά από τους ψηλούς της Ουνικάχα. Η πίεση πάνω στη μπάλα απέδωσε καρπούς, τα σουτ των γηπεδούχων είτε ελεύθερα, είτε υπό καλό μαρκάρισμα δεν έβρισκαν στόχο (πρωτοφανής αστοχία για ομάδα τέτοιου επιπέδου) και παρότι όλοι οι ψηλοί φορτώθηκαν νωρίς με φάουλ, η αντίπαλη φροντ λάιν δεν απείλησε ουσιαστικά ποτέ. Το «διάβασμα» των ατού της Μάλαγα είχε γίνει πολύ καλά και όταν οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν το μουδιασμένο ξεκίνημά τους, ήλεγξαν πλήρως τον ρυθμό.

Κρίνοντας συνολικά την εικόνα, συμπεραίνει κανείς πως το πρώτο δεκάλεπτο είναι το χειρότερο της ελληνικής ομάδας, παρόλα αυτά, κατάφερε να το κλείσει προηγούμενη με 14-12. Ο Ολυμπιακός έχασε 7 αμυντικά ριμπάουντ σε αυτό το διάστημα και 9 σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι, όμως η Μάλαγα δεν εκμεταλλεύτηκε παρά ελάχιστες φορές τις έξτρα κατοχές και αυτό ήταν το «κλειδί» για να μην πάρει ποτέ το πάνω χέρι. Οι Αναδαλουσιάνοι έκαναν όνειρα επικράτησης μέχρι τη στιγμή που πήρε στα χέρια του τη μπαγκέτα ο μαέστρος, Βασίλης Σπανούλης και ανέλαβε δράση ο… σολίστ χθες βράδυ Οθέλο Χάντερ. Οι δυο τους διέλυσαν όλα τα αμυντικά συστήματα του Πλάθα με άψογη εκτέλεση πικ εν ρολ, ενώ σε ατομικό επίπεδο ο πρώτος δημιουργούσε ασταμάτητα (και σκόραρε σε καίρια σημεία) και ο δεύτερος μάζευε το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο.

Τα αμυντικά αντανακλαστικά του Ολυμπιακού, περιόρισαν στους 61 πόντους μία ομάδα που τρεις μέρες πριν έβαζε 99 στην Ρεάλ και κρατούσαν χαμηλά τους τέσσερις εκ των οκτώ μόνιμων πρώτων βιολιών της Ουνικάχα (Τούλσον, Βασιλειάδης. Γκολούμποβιτς, Γκριν). Την ίδια ώρα ο Σφαιρόπουλος πλην των δύο προαναφερθέντων πρωταγωνιστών, πήρε πολλά και από τους Λοτζέσκι, Λαφαγέτ, Σλούκα, Πέτγουεϊ και Πρίντεζη. Η παρουσία ήταν τόσο μυαλωμένη και στοχευμένη, που η εκκωφαντική διαφορά στα φάουλ (31-18) και οι τριπλάσιες βολές που εκτέλεσε η Μάλαγα, δε μπόρεσαν να σταθούν εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου.

Το ξεκίνημα στο Top 16 ήταν εξαιρετικό, αφού ο Ολυμπιακός πέρασε από μία έδρα που αρκετοί ανταγωνιστές του θα δυσκολευτούν. Μπορεί στις πρεμιέρες κανείς να μην κέρδισε ή να έχασε κάτι ουσιαστικό, αλλά ο χαρακτήρας και ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες στέλνει ηχηρά μηνύματα ενόψει της συνέχειας. Παρά τα συνεχόμενα προβλήματα ο Σπανούλης και η παρέα του προέρχονται πλέον από δύο εξαιρετικά αποτελέσματα (ντέρμπι με Παναθηναϊκό) με ευεργετικές ψυχολογικά συνέπειες. Ακόμα δεν έκαναν τίποτα, όμως δείχνουν πως αν η κακοδαιμονία τους… ξεχάσει και προστεθεί ένας ακόμα ψηλός στην εξίσωση μπορούν να κάνουν πολλά.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x