Νίκος Ζέρβας

Μήπως να τους…προκαλούμε συνέχεια;

Τα στερεότυπα είναι λίγο πολύ γνωστά. «Οι πρεμιέρες κρύβουν εκπλήξεις», «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και το «άγχος του πρωτάρη»...

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Τα στερεότυπα είναι λίγο πολύ γνωστά. «Οι πρεμιέρες κρύβουν εκπλήξεις», «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και το «άγχος του πρωτάρη», είναι φράσεις που συνοδεύουν κάθε καλή ή κακή εμφάνιση και αντίστοιχο αποτέλεσμα, όταν μια μεγάλη διοργάνωση «ανατέλει». Η ουσία, εκτός των δυο βαθμών που μπήκαν στο σακούλι, είναι ότι η Εθνική ομάδα, έστω και κόντρα σε πολύ χαμηλότερου βεληνεκούς αντίπαλο, έδειξε ότι πήγε στην Πολωνία «ζεστή» και με διάθεση να μην χαρίσει ούτε «κάστανο».

Τα όσα προηγήθηκαν του αγώνα και η αισιοδοξία που εξέφραζαν οι Σκοπιανοί ακόμα και για νίκη, λειτούργησαν ως «βούτυρο στο ψωμί» μας. Με πέντε πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες στο ρόστερ, κάτι τέτοιες συγκυρίες λειτουργούν αγχολυτικά, προσδίδουν περισσότερο πάθος για διάκριση μέσα από τον αγώνα και στις περισσότερες των περιπτώσεων οδηγούν σε άνετη επικράτηση του ποιοτικά καλύτερου στο παρκέ. Η Εθνική, χάρη στο δυναμικό της ξεκίνημα, κατάφερε να δείξει από τα πρώτα λεπτά του αγώνα ότι θα είναι το απόλυτο «αφεντικό» στο παρκέ. Τα πόδια των παικτών «λύθηκαν» και ακόμα και ο πιο αισιόδοξος, δεν περίμενε ότι αυτή η νεά ομάδα θα παρουσίαζε στην πρώτη μέρα του τουρνουά τόσα στοιχεία δουλεμένης «μηχανής».

Η «παγίδα» στην οποία δεν θα πρέπει να πέσουμε είναι η ίδια η άνετη επικράτηση. Το αυτονόητο κάναμε κόντρα σε μια ομάδα που απλά δεν μπορεί να μας κοιτάξει ούτε με…σκάλα στα μάτια. Κάποια πράγματα στο αγωνιστικό και λειτουργικό κομμάτι, όμως, άρεσαν πολύ και θα πρέπει να σημειωθούν. Η Εθνική δείχνει έτοιμη, παρά τις απουσίες, να εκμεταλευτεί στο έπακρο και τους δώδεκα παίκτες του ρόστερ της. Τα Drive’s με Σπανούλη-Ζήση θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό για την διάσπαση των αντίπαλων αμυνών. Οι δυο «μπαρουτοκαπνισμένοι» γκαρντ μας ξέρουν καλά τη δουλειά. Στην επίθεση, ο κάθε παίκτης δείχνει να μαθαίνει πλέον τον ρόλο του, γι’ αυτό και αποκτήσαμε καλύτερη κίνηση χωρίς την μπάλα, ενώ μειώθηκαν και τα «νεκρά» διαστήματα. Τα πολλά κερδισμένα φάουλ είναι ένα επί πρόσθετο καλό σημάδι.

Πλουραλισμός υπάρχει και φέτος, αφού έντεκα παίκτες έγραψαν το όνομά τους στην στατιστική. Που να σκόραρε και ο Φώτσης…Σίγουρα κόντρα σε καλύτερη ομάδα αυτό θα είναι δύσκολο, όπως και τα άριστα ποσοστά στα δίποντα, γι’ αυτό θα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους. Για την άμυνα τα πρώτα θετικά σημάδια είχαν φανεί στο «Ακρόπολις» όμως στο παρκέ του κλειστού του Πόζναν, είδαμε ότι ο αντίπαλος θα δυσκολεύεται να σκοράρει, αφού υπάρχει διάθεση, πάθος και όρεξη από όλους να θυσιάστούν σε αυτό το νευραλγικό κομμάτι. Το αμυντικό ριμπάουντ ήταν εύκολη υπόθεση για τους ψηλούς, αλλά αυτός είναι ένας τομέας που θα εξεταστούμε από αύριο αφού αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα στα φιλικά. Με τέτοιο Σχορτσιανίτη σε άμυνα και επίθεση, η Εθνική γίνεται ακόμα πιο δυνατή, ενώ ευχάριστη έκπληξη απτέλεσε ο Καλαμπόκης που έπαιξε πολύ, ουσιαστικά και καλά. Εκτός από τον άποντο Φώτση, όλοι πήραν καλό βαθμό και κυρίως οι νέοι, Κουφός, Καλάθης (παρά τα λαθάκια του), Καϊμακόγλου.

Το πρόσημο είναι κάτι παραπάνω από θετικό και στον τομέα της συγκέντρωσης. Αυτό φάνηκε στις αρχές της τρίτης περιόδου, όταν παρά τη μεγάλη υπέρ μας διαφορά, η εντολή που δόθηκε από τον πάγκο για πίεση σε όλο το γήπεδο, εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Η ολιγωρία σε κάποιες φάσεις στην επίθεση μετά το 25ο λεπτό και όταν η διαφορά είχε αγγίξει τους τριάντα πόντους, δεν είναι ανησυχητική. Οι βασικοί πήραν τις απαραίτητες ανάσες, οι νέοι έπαιξαν αρκετά γιατί θα τους χρειαστούμε και στην συνέχεια και γενικά, κάναμε μια πολύ καλή προπόνηση που θα μας βοηθήσει να μπούμε ακόμα πιο «ζεστά» στο αυριανό ματς της πρώτης θέσης του ομίλου με την σαφώς πιο υπολογίσιμη Κροατία. Το πρώτο βήμα ήταν θετικό, αλλά θα πρέπει με υπομονή να περιμένουμε και τα υπόλοιπα…

Y.Γ. Ίσως η θέση του υστερόγραφου λόγο της σημαντικότητας του περιεχομένου του να έπρεπε να πάει πιο ψηλά. Η FIBA έγραψε «MKD» την FYROM, οι τηλεθεατές αντέδρασαν και η ΕΡΤ έβαλε άσπρο και μαύρο χρώμα στο σκορ του αγώνα. Οι Σκοπιανοί στις εξέδρες σήκωσαν ψηλά τη σημαία της Βεργίνας. Προκλητικά και αηδιαστικά όλα αυτά, αλλά ας μην γίνει ο αθλητισμός για μια ακόμη φορά «βήμα» πολιτικής αντιπαράθεσης. Τα λάθη που πληρώνει η Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας είναι των κυβερνήσεών της. Οι αθλητές μας, καλύτερα να μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο. Οι 32 πόντοι άλλωστε ήταν η καλύτερη απάντηση στις πρκλήσεις. Η Εθνική μας άρεσε, οπότε αν είναι να παίζει έτσι, παρακαλάμε οι αντίπαλοι να προκαλούν συνέχεια τους παίκτες μας.

Aπορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο nikosze2001@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x