Νίκος Ζέρβας

Να ‘χα χίλια μάτια, εσένα να κοιτάζω

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ολοκληρωτική μπασκετική παράσταση που πρόσφερε ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μακάμπι, τον Φαλ και το μαξιλαράκι του 7/7 στο ΣΕΦ που δεδομένα θα φέρει και εκτός έδρας επιτυχίες.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που κάνει την απλά καλή ομάδα να ξεχωρίζει από την πολύ καλή, είναι η διαχείριση των καταστάσεων μέσα σε μία μεγάλη σεζόν και κυρίως η αντίδραση που βγάζει μετά από μία… αναποδιά. Ο Ολυμπιακός, μέσα σε 48 ώρες από το… ανύπαρκτο τέταρτο δεκάλεπτό του κόντρα στην Εφές, κατάφερε όχι απλά να βγάλει αντίδραση από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα με την Μακάμπι, αλλά να παίξει ένα δεκάλεπτο που όμοιό του δύσκολα παρουσιάζεται από οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρωλίγκα.

Δεν είναι μόνο οι 35 πόντοι που παρήγαγαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα, αλλά ο τρόπος που έφτασαν μέχρι εκεί. Δεν ήταν μόνο τα 13/19 σουτ και οι 10 ασίστ, αλλά η κινηματογραφική ταχύτητα με την οποία άλλαζε χέρια η μπάλα, οι εξαιρετικές αποστάσεις, η ενέργεια και η μπασκετική ευφυΐα που εντυπωσίασε σίγουρα όλους όσοι έβλεπαν το παιχνίδι. Οι 6500 τυχεροί που πλήρωσαν εισιτήριο, θα έχουν να το θυμούνται για πολλά χρόνια. Το +27 (ισοφάριση ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς σε δεκάλεπτο στην ιστορία της Ευρωλίγκας), ήρθε σίγουρα χάρη και στην άμυνα, που περιόρισε την φορμαρισμένη Μακάμπι (σ.σ. μετρούσε 6 νίκες στα 7 τελευταία παιχνίδια με 85 πόντους επιθετικό μέσο όρο) στους 8 πόντους με 3/19 σε εκείνο το διάστημα. Τα κλεψίματα επέφεραν δέκα εύκολους πόντους στο ανοικτό γήπεδο και το μόνο που κρατούσε… ζωντανούς τους φιλοξενούμενους ήταν τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ.

Ας υπάρχει και ένα ψεγάδι για να παραπονεθεί ο προπονητής στους παίκτες ενόψει Παναθηναϊκού, διότι τα ντέρμπι είναι εντελώς διαφορετικά παιχνίδια, σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται οι δύο ομάδες. Πίσω στην… παράσταση όμως. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με 15 ασίστ για 2 λάθη και είχε 68% στα δίποντα και 42% στα τρίποντα. Η Μακάμπι την ίδια ώρα είχε 10/38 σουτ, χάρη στο άρτιο διάβασμα και το σωστά εκτελεσμένο αμυντικό πλάνο του Ολυμπιακού. Ακόμα και οι πολλές έξτρα κατοχές της από ριμπάουντ δεν αξιοποιήθηκαν (7 πόντοι για 12 ριμπάουντ) και η δημιουργία της ήταν μόλις έξι ασίστ. Ατομικά για να γίνει αυτό, χρειάστηκε ο άποντος Γουόκαπ να «σβήσει» τον προερχόμενο από 37αρα, Γουίλμπεκιν και ο Φαλ να σκεπάσει τα καλάθια.

Έπειτα από 29 λεπτά άψογης παρουσίας, ο Γάλλος σέντερ πήγε στον πάγκο για να ξεκουραστεί και άκουσε ίσως το πιο θερμό χειροκρότημα που έχει ακούσει στην καριέρα του από κοινό. Και δικαίως. Οι 12 πόντοι με 11 ριμπάουντ και οι 5 ασίστ μιλούν από μόνες τους. Έχω την αίσθηση πως αν οι συμπαίκτες του ήταν πιο εύστοχοι όταν τους έβρισκε ελεύθερους μετά από επιθετικά ριμπάουντ, δεν αποκλείεται να γινόταν ο τρίτος παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκας που κάνει triple double. Η πιο σημαντική μεταγραφή ψηλού τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά είναι γεγονός

Ασφαλώς δεν ήταν μόνος. Ντόρσεϊ και Σλούκας πήραν το… αίμα τους πίσω για την αναιμική εμφάνιση στην Πόλη, ο Βεζένκοφ με την άμυνά του εκμηδένισε τον Γουίλιαμς και απέδειξε με τους πόντους, αλλά κυρίως με την δημιουργία του (6 ασίστ!) ότι επέστρεψε άμεσα στα εξαιρετικά επίπεδα της αρχής της σεζόν, ο Παπανικολάου ήταν στα γνωστά αμυντικά του επίπεδα (Νάναλι 4/17 σουτ!), ενώ ο ΜακΚίσικ ερχόμενος ενδέκατος και τελευταίος στο rotation από τον πάγκο, απέδειξε πως όταν έχεις αποδεχθεί τον ρόλο σου, ακόμα και εντελώς διαφορετικός να είναι από τον προηγούμενο, μόνο χρήσιμος και ωφέλιμος μπορείς να είσαι. Το παιχνίδι πρόσφερε την ευκαιρία στον Μπαρτζώκα να δώσει την πρώτη συμμετοχή στον Εϊσι, ο οποίος λογικά θέλει ακόμα χρόνο.

Όσες προσπάθειες και να έκανε η Μακάμπι να αντιδράσει, δεν τα κατάφερνε γιατί ο Ολυμπιακός έβρισκε τις λύσεις για να διαχειριστεί την κατάσταση. Σημαντική πολυτέλεια και η χαλάρωση στο τέλος, διότι την Δευτέρα ίσως να κρίνεται, εκτός από το γόητρο, και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος. Αν έρθουν και ενισχύσεις από ενδεχόμενη επιστροφή του Ζαν Σαρλ, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τα καταφέρουν. Το 7-4 απέναντι σε μία άμεσα ανταγωνιστική ομάδα για την οκτάδα και ο τρόπος που ήρθε, δίνει παράλληλα ηρεμία και σχετική άνεση για τα τρία συνεχόμενα εκτός έδρας ματς που ακολουθούν.

Μιλάνο, Καζάν και μετά Βελιγράδι. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά με εμφανίσεις σαν και αυτή κόντρα στην ομάδα του ορθότατα θερμά χειροκροτημένου από τον κόσμο απόψε, Γιάννη Σφαιρόπουλου, οι πιθανότητες να… σπάσει το ρόδι είναι πολλαπλάσιες. Για την ώρα, πάω να δω ξανά το πρώτο δεκάλεπτο, γιατί πολύ απλά ζήσαμε το απόλυτο μπάσκετ…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x