Νίκος Ζέρβας

Όταν «δέσει» θα… αρέσει

Ο Ολυμπιακός πέρασε με επιτυχία το πρώτο τεστ στη νέα Ευρωλίγκα και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τις θετικές εντυπώσεις που άφησε απέναντι στη Μπασκόνια και τις προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον.

Στο πρώιμο στάδιο «οικοδόμησης» που βρίσκεται στην παρούσα φάση ο Ολυμπιακός, πρώτο ζητούμενο είναι οι νίκες. Αυτές είναι που φέρνουν την ηρεμία, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και γεμίζουν με δύναμη για την απαιτούμενη δουλειά. Και οι «ερυθρόλευκοι», είναι δεδομένο πως χρειάζονται ακόμα αρκετές ώρες από δαύτη για να καταφέρουν να φτάσουν στο επίπεδο που θέλουν και μπορούν, βάσει τον ποιοτικότατων μονάδων και της πληρότητας που έχουν φέτος στο ρόστερ τους. Όταν οι πληγές από τους τραυματισμούς γιάνουν το ταλαιπωρημένο τους κορμί και το επίπεδο ετοιμότητας ανέβει, το μπάσκετ που θα παίξουν θα είναι αρκετά θελκτικό.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Αυτό μας έδειξε τουλάχιστον κατά διαστήματα το πρώτο ευρωπαϊκό δείγμα. Χωρίς τους δύο βασικούς του δημιουργούς, Ρόμπερτς και Σπανούλη και με την ρεζέρβα πολυτελείας του Πρίντεζη, Κιμ Τιλί, να μένει στα πιτς λίγο πριν το τζάμπολ, ο Ολυμπιακός έλεγξε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα τον ρυθμό απέναντι στη Μπασκόνια και έφτασε σε μία μάλλον εύκολη νίκη. Ασφαλώς και δε… σκότωσε κανένα θηρίο, σαφώς και οι βάσκοι ήταν και αυτοί… νοσοκομείο και ασύνδετοι λόγω των πολλών νέων προσώπων στο rotation, όμως τα θετικά και η διαφορετικότητα στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του Σφαιρόπουλου ήταν αρκετά.

Με μπροστάρηδες τους «παροπλισμένους» στο ντέρμπι Παπανικολάου και Αγραβάνη να αλλάζουν όλη τη ροή του υπνωτισμένου ξεκινήματος, όπου μόνο ο Μιλουτίνοφ είχε εμφανιστεί, καταθέτοντας ενέργεια, πάθος, σκορ, ασίστ και άμυνες, το νερό μπήκε στο αυλάκι και ο εξαιρετικός Πρίντεζης έσπευσε να το… μαζέψει, για να μπουν στο σακούλι οι πρώτο δύο βαθμοί. Ο Ολυμπιακός μάζεψε 16 επιθετικά ριμπάουντ-έξτρα κατοχές που δείχνουν τη διάθεση που υπήρχε, έκανε μόλις 9 λάθη χωρίς τα δύο πιο πολύτιμα μυαλά του οργανωτικά και δημιουργικά και σούταρε με το πολύ καλό 60% στα δίποντα. Πρόσφερε αρκετές θεαματικές φάσεις, κυκλοφόρησε κατά διαστήματα με τρομερή ταχύτητα τη μπάλα και κυρίως έπαιξε άμυνα που περιόρισε τα ατού του Πριχιόνι στο έπακρο.

Τα πιο πλήρη επιθετικά συστήματα, αλλά και η συνεννόηση στις περιστροφές της άμυνας θέλουν ακόμα εργατοώρες για να εφαρμοστούν σωστά, αλλά οι πρώτες εικόνες είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Όπως και οι Τόμπσον και Στρέλνιεκς. Ο πρώτος εκτός του ότι σκοράρει και έχει αύρα ΝΒΑ σε όλες τις κινήσεις του, δείχνει πως μπορεί να προσφέρει και σε άλλους τομείς (5 επιθετικά ριμπάουντ!) και ο δεύτερος παρότι «χαραμίζεται» στον «άσσο» λόγω ανάγκης, εμφάνισε τα πρώτα δείγματα του εξαιρετικού ταλέντου του. Καλός, σε σημείο που ίσως να αδικήθηκε από τον Σφαιρόπουλο, ήταν στο πεντάλεπτο που έπαιξε ο Τολιόπουλος, ενώ στο φινάλε ο Μπόγρης πρόλαβε να επιβεβαιώσει τον τίτλο της χρησιμότητάς του, με τα δύο επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε.

Η νίκη ήταν απαραίτητη και ήρθε με συσπείρωση και αντίδραση, που ως συνήθως βγάζει ο Ολυμπιακός μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς και ανοδικός, όμως η αίσθηση που δημιουργείται παρακολουθώντας τη νέα εκδοχή του, είναι άκρως ενθαρρυντική. Σε σημείο που οι… μόνιμοι αμφισβητίες (φέτος εμφανίστηκαν νωρίς-νωρίς) και πολλές φορές ανεξήγητα κακεντρεχείς και σκληροί στην κρητική τους με τον κόουτς και την ομάδα, θα πρέπει να κρατήσουν λίγο μικρότερο καλάθι. Όταν το… γλυκό «δέσει», η συνηθισμένη… στροφή που θα πρέπει να κάνουν, θα είναι επικίνδυνη.

Υ.Γ.1: Στο αφιέρωμα της ενόψει της έναρξης της Ευρωλίγκας, η ισπανική εφημερίδα «AS» χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη την τρέχουσα δεκαετία. Ισως βαρύγδουπο για όσους δεν έχουν την τύχη να βιώσουν από κοντά τον σεβασμό και την αναγνώριση που απολαμβάνει σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία και φυσικά Τουρκία ο περυσινός δευτεραθλητής, αλλά πέρα για πέρα αληθινό.

Υ.Γ.2: Την ίδια ώρα, αυτή η ομάδα αντιμετωπίζεται εχθρικά με συμπεριφορές και αμφισβητείται με σχόλια απαξίωσης από τον ίδιο της τον κόσμο (λίγοι έχουν καταλάβει το μέγεθος των όσων έχει πετύχει σε αυτό το διάστημα και υπό ποιες συνθήκες και θυσίες των συντελεστών της και αυτοί είναι που την απολαμβάνουν πραγματικά) και δεν τυγχάνει του σεβασμού που αξίζει από τα αρμόδια όργανα των εγχώριων διοργανώσεων. Απλά… Ελλάδα.

Υ.Γ.3: Από την ήττα της Κυριακής και όλα όσα ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν στο εσωτερικό, ο Ολυμπιακός θα βγει πιο δυνατός και συσπειρωμένος.

Υ.Γ.4: Ασφαλώς και η φωτογραφία του άρθρου δεν είναι τυχαία…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x