Νίκος Ζέρβας

Ολυμπιακός από τo... μέλλον, με ηγέτη και όχι μόνο

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την όμορφη μπασκετική βραδιά που πρόσφερε ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο, με σφραγίδα Μπαρτζώκα και Σλούκα.

Μπορεί, παρότι μέσα Οκτώβρη, τα… κοντομάνικα να διατηρούν ακόμα περίοπτη θέση στην γκαρνταρόμπα μας και να μην χρειάζεται καν σκέπασμα το βράδυ, όμως κατά κάποιο τρόπο, ο Ολυμπιακός με την εμφάνισή του στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ, «ζέστανε» για τα καλά τον κόσμο του. Δεν μιλάω για τους υπομονετικούς, που γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι το «χτίσιμο» μίας νέας ομάδας και η μετάβασή της στην νέα εποχή και στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτοί, γνωρίζουν.

Περισσότερο αφορά τους ανυπόμονους και τους υπέρ το δέον απαιτητικούς, που ίσως να επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την λανθασμένη διαπίστωση που κατά κόρων έγινε την προηγούμενη εβδομάδα μετά το «διπλό» στο ΟΑΚΑ. Ότι δηλαδή ο Ολυμπιακός προβληματίζει και δεν έχει περιθώρια βελτίωσης. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο ισχύει, αλλά το θέμα μας είναι η βραδιά απέναντι στην χρυσοποίκιλτη, αήττητη σε 13 παιχνίδια μέχρι χθες και φιλόδοξη για final four, Αρμάνι Μιλάνο. Μετά από ένα κακό και βιαστικό πρώτο ημίχρονο, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν σε μεγάλο βαθμό αυτό για το οποίο δουλεύει και ονειρεύεται να αποδίδει σταθερά το επόμενο διάστημα ο προπονητής. Άμυνα από… ατσάλι, με αθλητικούς παίκτες να πετάγονται από παντού και να βουτάνε για κάθε κατοχή και ριμπάουντ. Με στόχευση και πλάνο και όχι μόνο παλικαριά.

Επίθεση με αποστάσεις, μυαλό, υπομονή, ιδανικό οργανωτή-ηγέτη και παίκτες που έβαλαν στο πέτο το πρώτο… γαλόνι, της μετάβασης από το Eurocup στην Ευρωλίγκα. Ο Σλούκας έδινε το έναυσμα με την πρώτη μαγική εμφάνισή του μετά την επιστροφή (σ.σ. ακόμα και ίδιος παραδέχθηκε πως δεν είναι εύκολο και θέλει χρόνο) και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν. Ο κόουτς Μπαρτζώκας βρήκε το σωστό σχήμα με τρία γκαρντ για να πάρει ισορροπία σε άμυνα και επίθεση και με εξαίρεση την αλλαγή ΜακΚίσικ (κομβικός) και Τζένκινς (σημαντικός) και Μάρτιν-Έλις, έκλεισε το rotation και έκανε Ματ στον Έτορε Μεσίνα. Δεύτερος πυλώνας ήταν και πάλι Έλληνας, καθώς ο Πρίντεζης δείχνει από νωρίς σε τρομερή κατάσταση, όμως η παρουσία των αμερικανών για δεύτερο σερί παιχνίδι, επιβεβαίωσε το ορθολογικό των επιλογών στο χτίσιμο αυτής της ομάδας με πλάνο άμεσου, αλλά και προσεχούς μέλλοντος.

Ο Χάρισον, απέδειξε πόσο καλός σουτέρ είναι και πόσες προοπτικές έχει να γίνει παίκτης άνω του εκατομμυρίου, καθώς έβαλε μεγάλα σουτ, ενώ στην προηγούμενη φάση είχε αστοχήσει. Αυτή την φορά δεν δίστασε και αποδείχθηκε πως ο χρόνος δουλεύει υπέρ του. Το ίδιο ισχύει για όλους. Οι Μάρτιν-Έλις, «κλείδωσαν» το δίδυμο Χάινς-Ταρζέφσκι σε όλα τα επίπεδα. Οι δύο παίκτες της ιταλικής ομάδας, μετρούν χρόνια εμπειρίας, όμως δεν μπόρεσαν να κάνουν το παραμικρό. Ο δεύτερος, είναι στους λεγόμενους σέντερ «δεινόσαυρους», που αρκετοί προβληματίστηκαν αν χρειάζεται για να μακροημερεύσει η συγκεκριμένη ομάδα. Για την ώρα, δικαιώνεται ο Μπαρτζώκας…

Ο Ολυμπιακός αρχίζει να βρίσκει ρυθμό, έχοντας ακόμα παίκτες που δεν «πατάνε» καλά. Για παράδειγμα, δεδομένα ο Παπανικολάου θα είναι καλύτερος απ’ ότι δείχνει στα τρία πρώτα ματς και ο Ζαν-Σαρλ, που κουμπώνει ιδανικά με βάση τα χαρακτηριστικά του με τους υπάρχοντες στην φροντ λάιν, έχει παίξει μόλις δέκα λεπτά. Σημασία έχει να λειτουργεί η ομάδα καλύτερα όσο περνούν οι μέρες και να συνδυάζει την εκμάθηση-μετάβαση στο υψηλότερο επίπεδο με νίκες. Όχι απαραίτητα πειστικές όπως η χθεσινοβραδινή. Κανείς δεν θα… χαλαστεί για παράδειγμα αν στο αυριανό, πολύ πιο δύσκολο παιχνίδι πλέον, με την Μακάμπι, οι «ερυθρόλευκοι» επικρατήσουν παίζοντας μέτρια και με ένα πόντο διαφορά. Η σεζόν είναι τεράστια, έχει εμπόδια και τα σκαμπανεβάσματα είναι δεδομένα.

Ρόλο θα παίξει η διαχείρισή τους. Χθες, αυτή πήρε εξαιρετικό βαθμό. Διότι μετά από ένα νωθρό, γεμάτο λάθη, βιασύνη, αστοχία και κακές επιλογές πρώτο μέρος, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε εντελώς διαφορετικός προς το καλύτερο. Άλλαξε την άμυνά του πάνω στον «καυτό» Σέρχιο μετά το σκριν, τον έβγαλε εκτός ρυθμού και με επί μέρους 50-33 έκανε το τέλειο ημίχρονο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι 8 ασίστ του πρώτου μέρους έγιναν 20, τα 10 λάθη, ανέβηκαν μόλις στα 12 (με μηδέν σφάλματα από τους τέσσερις γκαρντ που χρησιμοποιήθηκαν) και το 25% στα τρίποντα έγινε 40. Ξανά με επιθετικό πλουραλισμό, ξανά με κάποιες πολύ όμορφες φάσεις, αποστάσεις και ορθές επιλογές. Μπάσκετ Μπαρτζώκα δηλαδή…

Στο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός είχε μηδέν πόντους από αιφνιδιασμό και τους έκανε έντεκα, ενώ νίκησε 14-5 στους πόντους από τα λάθη αντιπάλου. Παράλληλα, έκανε ρεκόρ φέτος στα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, με μόλις έξι. Αυτή την φορά τα μπλοκ άουτ γίνονταν σωστά, οι τοποθετήσεις ήταν καλύτερες και η… ορμή για την διεκδικούμενη μπάλα σε υπερθετικό βαθμό. Ψάχνετε τίποτα καλύτερο για τόσο νωρίς στην χρονιά;

Υ.Γ.: Η Ευρωλίγκα, δηλαδή οι ομάδες-μέτοχοι και όχι αποκλειστικά ο Μπερτομέου όπως τεχνηέντως αναφέρει και φωνασκεί μία και μόνο πλευρά του συνεταιρισμού τόσα χρόνια, έκανε λάθος εκτίμηση με τους κανόνες που πρέπει να ισχύουν λόγω κορωνοϊού. Έδωσαν περισσότερη σημασία στα ταξίδια και όχι στο ίδιο το πρόβλημα, αφού κανείς δεν θέλει αναβολές και νίκες στα χαρτιά. Οι ομάδες το αποφάσισαν ίσως επειδή ένιωθαν άτρωτες από την νόσο. Αποδείχθηκε πως δεν είναι καθόλου έτσι και η διοργάνωση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, αλλάζοντας το λάθος αυτό στο πρωτόκολλο.

Χωρούν σίγουρα και άλλες βελτιώσεις σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, από την οποία το μπάσκετ και το προϊόν της Ευρωλίγκας πρέπει να βγει όρθιο. Όταν η ίδια η ομάδα που έχει υποστεί τον μηδενισμό, χαρακτηρίζει την απόφαση σκληρή, αλλά βάση νόμου, τα παραπάνω σχόλια περιττεύουν. Το λάθος λοιπόν διορθώθηκε άμεσα. Καλό θα είναι όσοι γκρινιάζουν για να γκρινιάζουν, όχι και με τόσο αγνή και ανιδιοτελής πρόθεση, να ενημερώνονται καλύτερα για το πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις και γενικότερα για όλη την λειτουργία. Των ομάδων, αλλά και του υπαλλήλου τους, Ζόρντι Μπερτομέου.

Με τα θετικά και τα αρνητικά του, ο συγκεκριμένος, είναι εκτελεστικός διευθυντής, άρα όπως λέει και η λέξη, εκτελεί ό,τι αποφασίσουν οι μέτοχοι. Δεν ωφελεί σε τίποτα λοιπόν η μικροπολιτική και οι αφορισμοί, αλλά η καλόπιστη κριτική και οι προτάσεις για να βοηθηθεί το άθλημα. Εκτός από αυτούς που έχουν ατζέντα και δεδομένα επιθυμούν την διάλυση για τους δικούς τους λόγους…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x