Νίκος Ζέρβας

Το δεκαήμερο-ανάσα του ελληνικού μπάσκετ και ο Ολυμπιακός του κορμού

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την εικόνα υγείας και αισιοδοξίας που βγάζει πλέον σε πολλά επίπεδα το ελληνικό μπάσκετ με την νέα ομοσπονδία και τον γεμάτο όραμα, σχέδιο και φιλοδοξία Ολυμπιακό.

Όταν κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα δίπλα από την χώρα σου ηχούν σειρήνες πολέμου, σκοτώνονται αθώοι άμαχοι άνθρωποι, ξεριζώνονται σπίτια και οικογένειες, η αλήθεια είναι πως δεν περισσεύει όρεξη για να ασχοληθείς σοβαρά με δευτερεύοντα πράγματα όπως ο αθλητισμός. Άλλωστε η κατάσταση έχει επηρεάσει στο μέγιστο το ποδόσφαιρο το μπάσκετ και όλα τα αθλήματα, όπως συμβαίνει δυστυχώς πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις. Ας ευχηθούμε να επικρατήσει το συντομότερο η λογική και να μην χαθούν άλλες ψυχές, διότι ανεξαρτήτως κινήτρου, δίκαιου ή άδικου, ο πόλεμος το μόνο που αφήνει πίσω είναι μελανές σελίδες στην ιστορία, απώλεια, και αξεπέραστο πόνο.

Έμελλε σε αυτήν την τραγική για την ανθρωπότητα εξέλιξη, στην χώρα μας να ζούμε μετά από χρόνια, ηλιόλουστες ημέρες στο πολύπαθο τα προηγούμενα χρόνια ελληνικό μπάσκετ. Η αρχή έγινε στην Κρήτη, με το Final Four του κυπέλλου να έχει στις εξέδρες φίλους όλων των ομάδων σε ατμόσφαιρα-γιορτή και η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη με την Εθνική ομάδα. Τόσες χαρές μαζεμένες πώς να τις διαχειριστείς; Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, κανείς δεν υποστηρίζει πως χάρη σε αυτό το δεκαήμερο-ανάσα λύθηκαν όλα τα προβλήματα και η νέα διοίκηση τα κάνει όλα καλά. Υπάρχει ακόμα ένα βουνό από λύσεις που πρέπει να βρεθούν και ίσως χρειαστούν πολλά χρόνια για να είμαστε απόλυτα σίγουροι πως το εγχείρημα πέτυχε.

Όμως οι πρώτες απτές αποδείξεις και κυρίως εικόνες, δεν γίνεται να μην γεμίζουν με αισιοδοξία, ακόμα και τον πιο φανατικό οπαδού του παλιού, που έβαζε όλο και πιο βαθιά σε βάλτο το ελληνικό μπάσκετ. Οι οπαδοί των «αιώνιων» που στήριξαν χωρίς την παραμικρή ακρότητα και βωμολοχία τις ομάδες τους στον τελικό, ο πρόεδρος Βαγγέλης Λιόλιος που εργάζεται νυχθημερόν και είναι δίπλα στην Εθνική παντού, πανηγυρίζοντας σαν μικρό παιδί στα αποδυτήρια με τους διεθνείς την νίκη στην Τουρκία, είναι το πρώτο δυνατό… καύσιμο στο διψασμένο εδώ και χρόνια ντεπόζιτο, όσων στήριξαν την αλλαγή στην κεφαλή του αθλήματος. Κυρίως όσων δεν είχαν(με) το παραμικρό συμφέρον, σε αντίθεση με αυτούς που πολέμησαν λυσσαλέα για να παραμείνουν στις καρέκλες τους, παράγοντες που δεν είχαν το παραμικρό όραμα, διάθεση, αντοχή και δρούσαν μικροπολιτικά και μόνο.

Η Εθνική ενότητα με τους παίκτες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού να συμμετέχουν στην μεγάλη και κρίσιμη προσπάθεια απέναντι στην Τουρκία, βάζοντας κάτω από το κοινό καλό τον εαυτό τους, και η συναίνεση των ομάδων, δεν θα είχε επιτευχθεί ποτέ. Αν τις τύχες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος δεν είχαν αναλάβει άνθρωποι όπως οι Νίκος Ζήσης, Δήμος Ντικούδης, αλλά και όλοι οι πιο φρέσκοι και ανιδιοτελείς παράγοντες που πλαισιώνουν την νέα διοίκηση. Οι δύο νίκες φυσικά και είναι ευπρόσδεκτες και μπράβο σε όλους. Αλλά και να μην έρχονταν δεν θα αλλοίωναν διόλου την μεγάλη εικόνα. Ανεξάρτητα με την εκπληκτική απόδοση του Παπαγιάννη, του Αγραβάνη, του Σλούκα, τις κομβικές βοήθειες που έδωσαν οι Μουράτος και Μωραίτης, δείχνοντας πως υπάρχει και μέλλον, αλλά και όλων όσοι προσπάθησαν ακόμα και στις προπονήσεις, αυτό που μετράει είναι πως με λίγες αλλά στοχευμένες κινήσεις, γίναμε ξανά ΟΜΑΔΑ.

Και τα καλύτερα έρχονται. Άνθρωποι (ακόμα και παίκτες και ας μην το παραδέχθηκαν δημόσια ποτέ) που είχαν χάσει το κέφι και την θέληση για την Εθνική, δεν βλέπουν την ώρα να αρχίσει το Ευρωμπάσκετ. Διότι πλέον υπάρχει προσπάθεια, συζήτηση, οργάνωση και θέληση να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια, όπως αρμόζει στο μέγεθος του ελληνικού μπάσκετ. Με σεβασμό στον αθλητή, στον προπονητή, στο μέλος του σταφ και πολύ περισσότερο στον φίλαθλο. Η εικόνα στο κλειστό των Άνω Λιοσίων και η ατμόσφαιρα σε ένα πάντα επικίνδυνο συναπάντημα με την Τουρκία, είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Αν συνεχιστεί, που θα συνεχιστεί η δουλειά, η πάντα «επίσημη αγαπημένη», θα γίνει σύντομα η επίσημη πολυαγαπημένη, οπότε βρείτε μου έναν λόγο, για να μην χαμογελάμε ξανά…

Σοφότερος-διψασμένος όσο ποτέ

Η αλλαγή της φιλοσοφίας του Ολυμπιακού και η διάθεση να διαψεύσει πανηγυρικά τις Κασσάνδρες (όλως τυχαίως συνδέονταν με την παλιά κατάσταση) περί… παράδοσης, είχε αρχίσει να φαίνεται τον Ιανουάριο του 2020, όταν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έφεραν πίσω τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο μύλο της ανοικοδόμησης της ομάδας, επέστρεψε ο σημαντικότερος παίκτης του εν ενεργεία ρόστερ του (σ.σ. Σλούκας), ήρθαν εξαιρετικοί παίκτες και όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει σε κάποια δήλωσή του ο κόουτς, το κλαμπ σε επίπεδο οργάνωσης, δομής και πλάνου, είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα απ’ ότι την διετία 2012-13 που στρογγυλοκάθισε στην κορυφή της Ευρώπης.

Εκτός του πρώτου τίτλου με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας, αλλά και την εξαιρετική πορεία στην Ευρωλίγκα, το μεγαλύτερο βήμα μπροστά που έχει κάνει ο οργανισμός είναι πως άφησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το λάθος στην πολιτική της ανανέωσης παικτών (σ.σ. δεν είχε με όλους την ευθύνη) που αποδεδειγμένα μπορούσαν να βοηθήσουν και να φτιάξουν έναν «κορμό» που ίσως να είχε καταφέρει πολύ περισσότερα. Την αρχή έκανε ο Παπανικολάου, συνέχισε ο ΜακΚίσικ, τον Σεπτέμβριο ήταν ο Βεζένκοφ και πριν λίγες ώρες ο Φαλ. Κινήσεις που δείχνουν πως το όραμα δεν τελειώνει, η διάθεση ολοένα και τροφοδοτείται περισσότερο και το κλαμπ έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Και μάλιστα σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς (σ.σ. πανδημία), που οδηγεί τους ιδιοκτήτες σε συνεχόμενες θυσίες για αυτό που αγαπούν.

Με τον Γάλλο σέντερ να μαθαίνει… ελληνικά μέχρι το 2025 (υπήρχε ρήτρα για Ευρωλίγκα το καλοκαίρι και ο κίνδυνος απώλειας ήταν μεγάλος), ο Ολυμπιακός έχει ήσυχο το κεφάλι του και κυρίως του απομένει μία ανανέωση, η δύσκολη του Τάιλερ Ντόρσεϊ, για να έχει «κορμό» ικανότατο για ακόμα καλύτερα πράματα την επόμενη διετία-τριετία. Χωρίς υπερβολή, το καλοκαίρι θα χρειαστούν δύο το πολύ τρεις κινήσεις, που μαζί με την απαραίτητη ενίσχυση με νεαρούς ταλαντούχους (Σαμοντούροβ), την επιστροφή κάποιων άλλων (Νικολαίδης-Κολοβέρος) αλλά και αυτούς που έρχονται από την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις υποδομές, θα δημιουργήσουν ένα υπερπλήρες ρόστερ. Με παρελθόν, παρόν και κυρίως μέλλον. Ιδανικότερα -τηρουμένων των αναλογιών- δεν γίνεται…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x