Επικαιρότητα

Ζόρια στην κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση - «Πυροβολούν» Σόιμπλε-Τόμσεν

Υπ’ αυτό το πρίσμα συνεδριάζει στις 10 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό το Πολιτικό Συμβούλιο.

Τα αδύνατα δυνατά επιχειρούν από την κυβέρνηση για να περάσουν –ει δυνατόν αναίμακτα- τον κάβο της δεύτερης αξιολόγησης, με τις διαφορές στα εργασιακά να είναι «χαώδεις» και το Ταμείο να απαιτεί μέτρα, ώστε να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Υπ’ αυτό το πρίσμα συνεδριάζει στις 10 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό το Πολιτικό Συμβούλιο. Και στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης -για τα οποία θα ενημερώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- όπως επίσης η στρατηγική και τα επόμενα βήματα. Ο προβληματισμός άλλωστε στα υψηλά κλιμάκια για τις βλέψεις των δανειστών, είναι κάτι παραπάνω από έντονος.

Επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες, αξιωματούχους και ΗΠΑ

Ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες, αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται εκ νέου να αναλάβει πρωτοβουλίες στο ανώτατο επίπεδο, με στόχο «να υπάρξει συνολική συμφωνία χωρίς νέα μέτρα». Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος εκτοξεύοντας βέλη στη Νέα Δημοκρατία την οποία και κατηγόρησε ότι «είναι σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου μνημονίου».

Κατά πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός να έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ), με Ευρωπαίους αξιωματούχους (Σουλτς, Γιούνκερ,Μοσκοβισί) αλλά ενδεχομένως και με ισχυρούς παράγοντες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Το θέμα των μέτρων δε λύνεται στα κλιμάκια»

Κυβερνητική πηγή, σχολίαζε ότι «το θέμα των μέτρων δεν μπορεί να κλείσει στα τεχνικά κλιμάκια». Αφήνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να αποκρούσει τις παράλογες απαιτήσεις του Ταμείου.

«Πυροβολούν» Σόιμπλε-Τόμσεν

Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα πιο μπροστά, η κυβέρνηση επέλεξε να.. δώσει ανοιχτά τόσο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, όσο και τον ισχυρό άντρα του Ταμείου Π. Τόμσεν. Καταγγέλλοντας ότι την ώρα που το ΔΝΤ μιλά για την ανάγκη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019 «ο κ. Τόμσεν κατά την ομιλία του στο eurogroup αντί να πιέσει στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσει για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% ΠΠ και να πιέζει προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για λήψη μέτρων».

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε και στον Β. Σόιμπλε με τον υπουργό Επικρατείας να καλεί τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας να σταματήσει να επιμένει στη συνέχιση μιας ακραίας λιτότητας και να παίξει ρόλο εποικοδομητικό στην προσπάθεια που γίνεται.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x