sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η συνεισφορά του πάγκου αποδείχθηκε υπερ-ατού για τον ΠΑΟΚ

Οι αριθμοί στην προκειμένη περίπτωση λένε την απόλυτη αλήθεια για το πώς οι νέοι πρωταθλητές Ελλάδας κατόρθωσαν να πάρουν τον τίτλο από την ΑΕΚ.

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη μελέτη ή σκέψη όταν τα φιλμ των αγώνων είναι καταγεγραμμένα στον «σκληρό δίσκο» του μυαλού. Ποιο ήταν, λοιπόν, το πιο καθοριστικό σημείο, που ανέδειξε τον πρωταθλητή για τη σεζόν 2023-24;

Ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε, ειδικά με το ντεμαράζ που έκανε στο φινάλε να πάρει πράγματα από τους παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Η ΑΕΚ, αντίθετα, που καμάρωνε ότι έχει σαν μεγάλο της όπλο αυτό ακριβώς το σημείο στα περσινά playoffs, ηττήθηκε κατά κράτος από τους Θεσσαλονικείς. Και όσο και αν οι παίκτες είναι που κάνουν τη διαφορά, ίσως αυτή η διαφορά λέει και πάρα πολλά για το πώς ο καθένας από τους δύο «στρατηγούς» στο πεδίο της μάχης των πάγκων διαχειρίστηκαν το υλικό του στις δέκα αγωνιστικές του μίνι πρωταθλήματος.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν την απόλυτη επικράτηση του Λουτσέσκου έναντι του Αλμέιδα σε αυτό το πεδίο, που έφερε και την τελική επικράτηση για τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ πήρε πάρα πολλά από τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν από τον πάγκο σε αντίθεση με την Ένωση που πήρε πάρα πολύ λίγα. Οι αλλαγές του ΠΑΟΚ σκόραραν σε πέντε διαφορετικά παιχνίδια, εκ των οποίων τρία ήταν νικηφόρα, ένα έδωσε μια καταλυτική ισοπαλία, μόνο σε ένα ηττήθηκε, ενώ, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, ήρθαν σε καθοριστικότατες στιγμές για την έκβαση του πρωταθλήματος. Ακόμα υπάρχει η συμμετοχή του Σαμάτα σε ένα ακόμα παιχνίδι, που κερδίζει πέναλτι και αποβολή στο πρώτο σημαντικό από τα βήματα, ώστε η ομάδα του Λουτσέσκου να κατακτήσει τον τίτλο. Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά.

Το σημείο που έγειρε την πλάστιγγα


Αθροιστικά ο πάγκος του ΠΑΟΚ ή αν προτιμάτε οι παίκτες που ήρθαν από αυτόν ως αλλαγές, είχαν οκτώ τέρματα, τρεις ασίστ, δύο κερδισμένα πέναλτι και μια κερδισμένη αποβολή, με συμμετοχή στα 11 από τα 21 γκολ των playoffs. Ασφαλώς δεν μιλάμε για παίκτες παγκίτες, αλλά είναι ένα σημείο που αναδεικνύει το πώς διαχειρίστηκε το υλικό του ρόστερ του υποδειγματικά ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ προηγείται στη Λεωφόρο 2-1 στη δεύτερη αγωνιστική κόντρα στον Παναθηναϊκό μέχρι το 88'. Ο Αλί Σαμάτα που είχε περάσει στη θέση του Μπράντον στο 72', με τη διπλή προσπάθειά του, αφού πρώτα απέκρουσε ο Ντραγκόφσκι με δεύτερο σουτ, στέλνει την μπάλα στην εστία. Πέναλτι και αποβολή του Παλάσιος, ο Σβαμπ κάνει το 3-1 για τους Θεσσαλονικείς. Στις 3/4 για την 3η αγωνιστική των playoffs, ο ΠΑΟΚ έχει μπλεξίματα μέχρι το 70ό λεπτό με τη Λαμία, αφού το ματς είναι στο 1-1. Ο Στέφαν Σβαμπ μπαίνει στο 65' αντί του Οζντόεφ, στο 70' με σουτ έξω από την περιοχή, κάνει το 2-1 και στο 88' αξιοποιεί το πέναλτι για το 3-1.



Ο Οζντόεφ έρχεται από τον πάγκο για να δώσει το πρώτο χτύπημα στην ΑΕΚ στο ματς της ΟPAP Arena στις 7/4. Ο Μπάμπα Ραχμάν έχει μειώσει σε 2-1, για να έρθει στο φινάλε ο Οζντόεφ πεσμένος κάτω από την κεφαλιά του Κουλιεράκη, να δώσει φιλί ζωής στον ΠΑΟΚ και να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες. Ο Ρώσος σε αυτό το ματς είχε περάσει στο 66' στη θέση του Σβαμπ.

Ο Μάρκος Αντόνιο σε εκτός έδρας παιχνίδι ήρθε να σκοράρει και αυτός στο φινάλε με τον Ολυμπιακό, σε ένα ματς όπου ο ΠΑΟΚ θα ηττηθεί με 2-1. Δεν παύει, όμως και αυτό να είναι ένα γκολ από τον πάγκο.

Μπορεί πολλοί να μην έδωσαν τη δέουσα σημασία, αλλά στην ανατροπή κόντρα στην ΑΕΚ, με 3-2, ο πάγκος ήρθε να δώσει πάρα πολλά. Στο 81' ο Σαμάτα μετά το «τσαφ» του Κάλενς και την αδυναμία του Αθανασιάδη να βγει, με το κεφάλι δίνει έτοιμο γκολ στον Κωνσταντέλια για το 2-2, με τον Τανζανό να έχει περάσει στο 70' αντί του Μπράντον. Ο Σάστρε, που είχε αντικαταστήσει στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους τον Γιόνι Ότο, θα χαρίσει με σουτ στο 89' και μετά από μικρή αλλοίωση της τροχιάς της μπάλας, την πιο καθοριστική νίκη, που στην ουσία έβαλε τον ΠΑΟΚ για τα καλά στο παιχνίδι του τίτλου. Ο Κωνσταντέλιας που έχει πάρει τη θέση του τραυματία Μουργκ στο 19' μοιράζει στον Τάισον στο 37' για το 1-0. Ο Ζίβκοβιτς και ο Σαμάτα περνούν σαν αλλαγή στο 66' αντί του Τάισον και του Μπράντον. Ο Τανζανός κερδίζει το πέναλτι από τον Γεντβάι στο 72' ο Ζίβκοβιτς κάνει το 2-1. Ο Βιεϊρίνια μπαίνει στο 81' αντί του Ντεσπόντοφ και σκοράρει στο 89' από ασίστ του Ζίβκοβιτς για το 3-1, ενώ ο Ζίβκοβιτς δίνει διαστάσεις θριάμβου για το 4-1. Οι αλλαγές συνεργάστηκαν μεταξύ τους σε τρία γκολ και άλλη μια αναγκαστική δίνει την ασίστ στο πρώτο.

Πολύ φτωχή συγκομιδή από τον πάγκο για τον Αλμέιδα


Η ΑΕΚ που πέρυσι είχε ως μεγάλο όπλο τον πάγκο της, πήρε πολύ λίγα πράγματα. Στο πρώτο παιχνίδι, με τον Γκαρσία να έρχεται σαν αλλαγή στο παιχνίδι με τη Λαμία και να βάζει δύο γκολ, ήταν τελειωμένο με 2-0 όταν πέρασε στο ματς αντί του Μάνταλου στο 78'. Τη 2η αγωνιστική ο Ελίασον ήρθε από τον πάγκο αντί του Άμραμπατ στο 70' για να χαρίσει τη νίκη στην ΑΕΚ με 1-0 απέναντι στον Ολυμπιακό. Αυτή, όμως, έμελλε να είναι και η τελευταία βοήθεια, που πήρε η Ένωση από τον πάγκο στα playoffs, αφού στα επόμενα οκτώ παιχνίδια δεν πήρε απολύτως τίποτα.

Ο Βίντα σκόραρε πολύ νωρίς με τον Παναθηναϊκό, με τον ΠΑΟΚ στο 2-2 εντός οι αλλαγές μάλλον επιδείνωσαν την εικόνα, με τον Άρη καθάρισε νωρίς ο Πόνσε. Στο 2-1 εκτός με τον Άρη καθάρισε ο βασικός Άμραμπατ στο φινάλε, με τον Παναθηναϊκό εντός έδρας, Ελίασον με δύο γκολ και Πόνσε καθάρισαν τη νίκη, παίζοντας βασικοί.

Στα δύο πιο κομβικά ματς, με ΠΑΟΚ έξω και Ολυμπιακό έξω, η ΑΕΚ δεν πήρε το παραμικρό από τον πάγκο, ενώ και με τη Λαμία όσοι σκόραραν ήταν βασικοί.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x